szkła progresywne

Okulary 2 w 1 , 3 w 1 . Czy takie okulary zdają egzamin?

Re: szkła progresywne

Postprzez markus » 9 cze 2011, o 10:28

Wydaje mi się, że na nic takiego nie cierpię aczkolwiek nigdy nie miałem robionych badań w tym kierunku. Jeżeli chodzi noszenie okularów to owszem do tej pory nosiłem dwie pary w zależności od wykonywanych czynności. Jeżeli chodzi o wadę to właśnie cukrzyca spowodowała pogorszenie się mojego wzroku. Bardzo cenię sobie wygodę i komfort wiec moja determinacja na spróbowanie soczewek progresywnych jest duża. Najbardziej boję się, że podczas użytkowania mogę sobie lub osobom w moim otoczeniu zrobić krzywdę . Przewrócę się na rowerze i wpadnę pod samochód, spadnę ze schodów, albo spowoduje wypadek samochodowy. Gdybym jednak miał jakiś problem z koordynacją. Nie da się przyzwyczaić oczu wydłużając stopniowo czas dziennego noszenia okularów?
markus

Postprzez zez_ukryty » 9 cze 2011, o 10:43

Jeżeli zakupi Pan okulary progresywne to na 90% nie będzie Pan ich obsługiwał idealnie na początku. Przy progresach potrzebna jest wymieniona przez Pana owa determinacja. A jeżeli chodzi o wydłużenie czasu noszenia okularów - to na tym mniej więcej nauka obsługi okularów progresywnych polega. Zaczynamy w domu, na spokojnie na terenie który Pan wystarczająco zna by nie zrobić sobie krzywdy (swoją drogą większość wypadków zdarza się w domu :P) . Jak Pan będzie w stanie się w nich dobrze poruszać "pięta-palce" to dalej przejeść do samochodu i roweru. Na początku można odczuwać drobne "pływanie". Z obsługą komputera w tych okularach nie powinno być żadnego problemu. Sprzedawca powinien Panu wszystko wytłumaczyć jak to działa. Z taką wiedzą przyzwyczajenie się leży w Pana rękach.
zez_ukryty

Postprzez markus » 10 cze 2011, o 13:52

Na temat przyzwyczajenia się oczu do progresji gdzieś czytałem oraz rozmawiałem ze znajomym optykiem i chyba najlepszym wyjściem dla mnie to zrobić sobie najlepszy i najwyższy poziom progresji żeby mieć jak najmniejsze puste pola po boku. Ogólnie to mam jeszcze jeden problem. Chciałbym sobie zrobić na tych progresjach transitions. Tylko teraz mam świadomość że całościowa kwota jakiej mogę się spodziewać to koło 2 tys. Zastanawiam się czy to dobry pomysł bo w przypadku niezaakceptowania soczewek przez moje oczy te pieniążki idą w błoto.
markus

Postprzez zez_ukryty » 10 cze 2011, o 14:59

Jeżeli bardzo Panu zależy na progresach to można wybrać sobie oprawkę. Wybrać na początek - najtańsze soczewki progresywne chociażby z firmy JZO. Zamontować je w te oprawy. Starać się pochodzić w takim tańszym zestawie. Dlaczego tak - oprawkę mógłby Pan zostawić sobie na późniejsze przypuszczalne okulary progresywne. I dlaczego najtańsze progresy - raz, że koszta najniższe z możliwych, dwa - tańsze progresy to starsza ich generacja czyli trudniejsza do zaadaptowania. Jeżeli zaadaptuje Pan te tańsze to nie ma mowy by nie zaadaptować tych droższych. Prosta kalkulacja. Oprawa + tańsze soczewki + lepsze progresy + fotochrom nie powinno przekroczyć 2 tys. Czyli pewność, że nie wyrzuci Pan od razu 2 tys w błoto.
zez_ukryty

Postprzez markus » 11 cze 2011, o 09:19

Rozumiem. Tylko teraz muszę poszukać optyka gdzie robią szkła firmy JZO, wybrać oprawy, dobrać odpowiednią progresje. Wszystko pięknie i prosto, ale ... zakładam że moje oczy się przyzwyczajają a ja chce zainwestować w lepsze szkła. W tym salonie gdzie wyrabiałem pierwsze przypuśćmy że nie robią szkieł firmy essilor (bo takie chciałbym mieć) wiec czy w tym przypadku jest możliwość włożenia mi szkieł do opraw niezakupionych w tym salonie?? Jeżeli nawet jest taka możliwość to chyba tracę jakieś gwarancje. Sam już nie wiem czy zaryzykować i od razu zrobić sobie najlepszy zestaw czy na początku ściąć maksymalnie po kosztach i zrobić tak jak mi proponujecie.
markus

Postprzez zez_ukryty » 11 cze 2011, o 10:00

Istnieje możliwość montażu soczewek w oprawy nie zakupione w danym miejscu. Jeżeli chodzi o gwarancje - mówi Pan o gwarancji na soczewki, oprawki czy wszelakie poprawki?? . Jeżeli chodzi o soczewki progresywne to w razie niepowodzenia obowiązuje Pana gwarancja adaptacji. Więc teoretycznie może Pan zaryzykować zakup od razu tych lepszych progresów.
zez_ukryty

Postprzez markus » 13 cze 2011, o 11:37

Dziękuje bardzo za wszystkie wskazówki i informację. Mam nadzieję, ze teraz dokonam odpowiedniego wyboru i za miesiąc - półtora będę mógł się podzielić pozytywnymi wrażeniami z noszenia progresów.

Serdecznie pozdrawiam Marek
markus

Postprzez ola » 21 cze 2011, o 13:18

Witam- Czy może mi ktoś udzielić szczegółowycvh wskazówek które ułatwią mi naukę korzystania z soczewek progresywnych?.
ola

Postprzez optyk-mila » 22 cze 2011, o 13:19

Droga olu,jeżeli jesteś użytkownikiem okularów progresywnych,to dziwie się,że optyk który realizował Twoje zamówienie nie udzielił Ci tych cennych wskazówek,no ale różnie bywa,może był przekonany,że nosisz te okulary od dawna i dlatego zaoszczędził Ci tłumaczenia.A wracając do sedna sprawy to przy użytkowaniu tych soczewek najważniejsze są ruchy, które wykonujemy głową,mówiąc najprościej w tym wypadku nie wchodzi w grę żadne zezowanie,chcąc spojrzeć w bok,w górę czy w dół,musimy zrobić to ruszając całą głową,a nie tylko przekręcając oczy.Jeszcze jedną ważną rzeczą jest cierpliwość,która naprawdę popłaca.
optyk-mila

Postprzez Agnes » 22 cze 2011, o 13:45

Odnośnie wskazówek ułatwiajacych naukę korzystania z soczewek kontaktowych to gdy się zdecydujesz na okulary progresywne to udzieli Pani optyk. Ja tylko napiszę w skrócie-WIDZENIE DALI- jest na wysokosci oczu,patrzenie w linii poziomej-WIDZENIE BLIŻY-w dolnej częci soczewki,opuszczając wzrok ( i podnosząc nieznacznie głowę jesli zachodzi taka potrzeba) . W trakcie nauki,każdy ruch głową i oczami powinien odbywać się powoli.Nabycie zdolnosci korzystania z nowych okularów wymaga pewnego okresu czasu.
Agnes

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki Progresywne, dwuogniskowe.