Strona 1 z 5

niecodzienne przepisy na sezon Grillowy

PostNapisane: 23 maja 2013, o 10:33
przez welifera
Sezon grillowy od dłuższego czasu uznany jest za otwarty, także pora wymienić się fajnymi pomysłami na jedzonko.

Ja na początek mogę polecić kurczaka z ananasem i żurawiną.

udko z kurczaka przecinamy na pół, trochę soli, pieprzu, słodkiej paptyki i curry ewentualnie jakieś inne przyprawy wedłóg uznania.
na kurczaczka wykładamy plaster ananasa z puszki, i w środek trochę żurawiny. Następnie zawijamy w folię aluminiową, w taki sposób, aby przypominała bombkę. Kładziemy na ruszt i pichcimy jakieś 40-50 min. W tym czasie ananas powinien się skarmelizować, a żurawinka rozpuścic i rozlać po mięsie. Efekt końcowy naprawdę pyszny.

Re: niecodzienne przepisy na sezon Grillowy

PostNapisane: 28 maja 2013, o 15:52
przez melisa
A może z innej strony - a co do tego? Bo chyba nie pieczywo ? ;)

Re: niecodzienne przepisy na sezon Grillowy

PostNapisane: 30 maja 2013, o 09:23
przez dorota
Hej Melisa ja zaproponowałabym do tego sałatkę np. grecką. :)

Re: niecodzienne przepisy na sezon Grillowy

PostNapisane: 30 maja 2013, o 09:32
przez dorota
SAŁATKA GRECKA PRZEPIS:(z grzankami)
Składniki, 4 porcje:
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• 1,5 łyżeczki suszonego oregano
• 1/2 główki sałaty lodowej
• 2 średnie pomidory (najlepiej dojrzałe)
• 2 średnie ogórki gruntowe (lub jeden szklarniowy)
• 1 średnia czerwona cebula
• listki z pęczka bazylii
• 1/2 szklanki czarnych oliwek
• 200 g sera feta
• sól morska
opcjonalnie: opieczone na chrupiąco (w tosterze, piekarniku, na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym) grzanki z kawałka bagietki lub bułeczki - grzanki można włożyć do sałatki lub podać oddzielnie, w zależności od przeznaczenia sałatki i innych składników posiłku.
Przygotowanie:
•Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką suszonego oregano, szczyptą soli, odstawić. Sałatę opłukać i osuszyć na ręczniku. Pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie solą morską.
•Pomidory pokroić w kostkę. Ogórki obrać pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż całego ogórka, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie krążki.
•Pomidory, ogórki, cebulę dodać do salaterki z sałatą, doprawić lekko solą. Dodać bazylię (kilka listków pozostawić na wierzch) i czarne oliwki, delikatnie przemieszać. Posypać pokrojonym serem feta oraz resztą listków bazylii, polać oliwą wymieszaną z oregano.
•Jeśli chcemy aby sałatka długo wyglądała świeżo, możemy na dno salaterki wlać oliwę z oregano i solą, na wierzch położyć składniki sałatki (nie solić) i odstawić na stół. Posypać grzankami, pozostałym oregano, przed podaniem lekko przemieszać.

Re: niecodzienne przepisy na sezon Grillowy

PostNapisane: 31 maja 2013, o 13:18
przez vanessa
Hej, my ostatnio robilismy pstrągi na grilu!!! Pyychaaaa!!!!
Wystarczy vegeta lub przyprawa do ryb, duzo koperku oraz cytryna.
Wysmarować rybe vegetą posypać dużą ilośćią kopru oraz pokroic w cienkie plasterki cytrynę i powkładać w środek ryby oraz obłożyć z wierzchu wedle uznania, piec w folii na grilu, pyszne lekkie jedzonko i zdrowe!!!!

Re: niecodzienne przepisy na sezon Grillowy

PostNapisane: 31 maja 2013, o 13:31
przez Ryszard
Karp z Grilla
◦karp
◦sok z cytryny
◦masło
◦natka pietruszki
◦sól, pieprz
Karpia sprawić, umyć, osuszyć. Ostrym nożem ponacinać boki w kratkę. Przyprawić solą i pieprzem, obficie skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Wnętrze ryby wypełnić natką pietruszki, całą tuszkę posmarować rozpuszczonym masłem. Piec na dobrze nagrzanym grillu, kilkakrotnie obracając.

Re: niecodzienne przepisy na sezon Grillowy

PostNapisane: 31 maja 2013, o 13:38
przez Ryszard
ŁOSOŚ z Grilla
W ten sposób można przyrządzić praktycznie każdą rybę - wychodzi pyszna i chrupiąca. Na pewno dobrze smakowałaby upieczona na tradycyjnym grillu, ale i z patelni grillowej jest godna polecenia. Przepis znaleziony na tej stronie.
Składniki:
3-4 filety lub dzwonka z łososia
6 łyżek oliwy
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki majeranku
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki (w proszku)
2 ząbki czosnku
cytryna - do podania
Z podanych składników wymieszaj marynatę. Zanurz ryby w marynacie na co najmniej 30 minut, a następnie upiecz na gorącej patelni grillowej. Podawaj z cytryną do wyciśnięcia.

Re: niecodzienne przepisy na sezon Grillowy

PostNapisane: 1 cze 2013, o 13:16
przez martini
Tak czytam sobie te przepisy i zrobiłem się głodny ... chyba bede musiał dzisiaj odpalić grilla i wykorzystac jakis przepis ;)

Re: niecodzienne przepisy na sezon Grillowy

PostNapisane: 5 cze 2013, o 15:22
przez martula
ha a ja bym zjadła kaszankę z cebulką pieczoną w foli mniamm.....:) :D

Re: niecodzienne przepisy na sezon Grillowy

PostNapisane: 10 cze 2013, o 17:04
przez optyk.F
Grillowany łosoś cytrynowo-czosnkowy
4 płaty łososia
8 ząbków czosnku
1 pęczka zielonej pietruszki
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Czosnek posiekać, rozetrzeć na pastę z solą. Dodać oliwę i sok z cytryny i zieloną pietruszkę. Wymieszać i zostawić na około godzinę. Rybę natrzeć przygotowaną pastą czosnkowo-cytrynową, położyć na posmarowanej oliwą tacce do grillowania i piec z obu stron do zarumienienia się ryby ( po około 10 minut z każdej strony). Podawać najlepiej z grillowanymi warzywami.