Najważniejsze składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oczu to witaminy z grupy A i C, jak również kwasy Omega 3, antyoksydanty, luteina oraz cynk.
TRUSKAWKI chronią wzrok ponieważ zawierają antocyjany. To barwniki ,które nadają owocom czerwony kolor i jednocześnie są bardzo silnymi przeciwutleniaczami .Zmniejszają ilość groznych dla nas wolnych rodników ,które pojawiają się w organizmie ,gdy nasza dieta obfituje w tłuszcze i cukier albo gdy palimy papierosy. Antocyjany szczególnie chronią oczy. Wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i w ten sposób zapobiegają niszczeniu wzroku.
fajnie jak te wszystkie owoce, warzywa wymieniacie... a to chodzi o te modyfikowane genetycznie, psikane pestycydami i innymi? Jak duzy wplyw mamy na jakosc produktow ktore kupujemy?
Niedawno w produktach benedyktynskich (eh, eh recepturach) wykazano, ze nie roznia sie od "marketowych" (artykuly dostepne w sieci)
he he no właśnie .... albo zakupić działkę malutką tak aby moglo sie miec swoja plantacje:) lub po prostu kupowac zywnosc BIO ekologiczna tam chyba tez sa warzywa i owoce Nie ma jak to mieszkac w domu jednorodzinnym