przez dzika » 29 wrz 2014, o 14:47
Aby uniknąć poważnych konsekwencji alergii, takich jak zapalenie zatok lub astma, omijaj z daleka uczulające substancje.
Odpowiedni jadłospis podkręci także odporność, a tym samym uchroni Cię przed przeziębieniem, któremu sprzyja podrażniona alergią śluzówka. Aby ją dobrze nawilżyć, pij dużo niegazowanej wody mineralnej i herbatek ziołowych, działających przeciwzapalnie, najlepiej z rumianku, pokrzywy czy mniszka lekarskiego. Wtedy organizm sprawniej poradzi sobie z atakiem bakterii. Stan zapalny, wywołany przez nadmierne wydzielanie histaminy, łagodzą oleje i przyprawy, zawierające silne przeciwutleniacze, np. olej lniany, sezam, czosnek i cebula. Pożar w organizmie zaostrzają zaś produkty fermentacji, np. alkohole, sery czy sos sojowy. Ze względu na zawartość pleśni lub drożdży podkręcają one wydzielanie histaminy i zwiększają stan zapalny.
Warto pamiętać, że niektóre produkty, jak na przykład szpinak czy bakłażany, same zawierają histaminę. One również powinny znaleźć się na cenzurowanym.