plastikowe czy szklane?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: plastikowe czy szklane?

Postprzez LEMUR » 2 wrz 2011, o 12:19

Z.Optyk napisał(a):W tym przypadku albo jak największy index i np. plus jeszcze optymalizacja i będzie pięknie

prosze mi powiedziec z ciekawosci czystej? Jaka optymalizacja przy soczewkach ujemnych (tu -8,oo i -8,5o)? To bardzo interesujace.

Jaka bedzie roznica grubosci soczewki o tych mocach, np. -8,oo dla dwoch roznych indeksow? 1.6 a 1.67?

dla odleglosci okolo 26/27mm od srodka (dla -8,oo)
dla 1.6 - ok 6.5mm
dla 1.67 - ok 5.6mm
dla 1.74 - ok 5.2mm

mineralne
dla 1.7 (nie wiem dlaczego nie branego pod uwage!?) - 5,5mm
dla 1.8 - ok 4.9mm
1.9 - dla mnie porazka!

roznica cenowa? to znana, czy dla 1mm roznicy grubosci warto przeplacac i miec gorsze wlasciwosci optyczne (nizsza liczbe abbego i wieksza z racji tego aberracje chromatyczna?)

Przyjmijmy jeszcze, ze grubosc oprawki to srednio okolo 2,0-2,4mm czyli tyle bedzie schowane pod oprawa, reszta wystaje.
LEMUR

Postprzez zez_ukryty » 2 wrz 2011, o 12:31

Fi 60 :P . Koleżance może chodziło o recepturę i jakiś system redukcji grubości np Hoyoski METS. Bo w Essilorze to optymalizacja (precal?) to do plusów, w Jelonce też plusy.
zez_ukryty

Postprzez zez_ukryty » 2 wrz 2011, o 12:40

LEMUR napisał(a):
Z.Optyk napisał(a):W tym przypadku albo jak największy index i np. plus jeszcze optymalizacja i będzie pięknie

prosze mi powiedziec z ciekawosci czystej? Jaka optymalizacja przy soczewkach ujemnych (tu -8,oo i -8,5o)? To bardzo interesujace.

Jaka bedzie roznica grubosci soczewki o tych mocach, np. -8,oo dla dwoch roznych indeksow? 1.6 a 1.67?

dla odleglosci okolo 26/27mm od srodka (dla -8,oo)
dla 1.6 - ok 6.5mm
dla 1.67 - ok 5.6mm
dla 1.74 - ok 5.2mm

mineralne
dla 1.7 (nie wiem dlaczego nie branego pod uwage!?) - 5,5mm
dla 1.8 - ok 4.9mm
1.9 - dla mnie porazka!

roznica cenowa? to znana, czy dla 1mm roznicy grubosci warto przeplacac i miec gorsze wlasciwosci optyczne (nizsza liczbe abbego i wieksza z racji tego aberracje chromatyczna?)

Przyjmijmy jeszcze, ze grubosc oprawki to srednio okolo 2,0-2,4mm czyli tyle bedzie schowane pod oprawa, reszta wystaje.

Oj tam Oj tam ! Załamie się bardziej krawędź i z indexu 1.6 zrobi się 1.74 :D

Osobiście nie pakowałbym się w szkło, tylko brał 1.74 i już.
zez_ukryty

Postprzez LEMUR » 2 wrz 2011, o 12:43

zez_ukryty napisał(a):Fi 60 :P

dobrze, ze dales emota, bo bylbym w stanie uwiezyc, ze zmiana srednicy przy soczewkach ujemnych powoduje tzw "optymalizacje" :D
LEMUR

Postprzez LEMUR » 2 wrz 2011, o 12:45

zez_ukryty napisał(a):Oj tam Oj tam ! Załamie się bardziej krawędź i z indexu 1.6 zrobi się 1.74 :D
Osobiście nie pakowałbym się w szkło, tylko brał 1.74 i już.

Nie mowimy tu o Tobie, tylko o pytajacym, wiec kwestie osobiste pomijamy :P
Moim zdaniem szklo max 1.7, mineral 1.6 z max 1.67 jezeli dla kogos ta "drobna" roznica grubosci jest znaczna a kasa i aberracja chromatyczna malo istotna. Do tego w miare optymalnie waska oprawa i bedzie git :P
LEMUR

Postprzez optyczka OLA » 3 wrz 2011, o 13:02

Witku !Jeżeli o mnie chodzi to ja osobiście wybrałabym soczewki plastikowe. A co z soczewkami kontaktowymi ? może one by były lepszym rozwiązaniem . :?: Zastanawiałeś się nad tym ?(ale okulary też warto mieć ;) )
optyczka OLA

Postprzez Witek » 3 wrz 2011, o 18:07

Nad soczewkami się nie zastanawiałem, nie miałbym chyba tyle cierpliwości. Z drugiej strony po co skoro dobrze się czuje w okularach i nie zależy mi na pozbyciu się ich chociażby okazjonalnie. Zrobiłem mały rachunek i chyba zostanę przy tym co miałem do tej pory a mianowicie plastik 1.74. Dziękuję za wyczerpujące objaśnienia, rozwiązaliście mój dylemat :)
Witek

Postprzez Sklep_Optyczny » 5 wrz 2011, o 09:01

Jeżeli do tej pory nie odczuwasz żadnego dyskomfortu,to oczywiście również radzę pozostać przy obecnych okularach,w takim przypadku nie ma absolutnie potrzeby zmiany na soczewki.
Sklep_Optyczny

Postprzez Karolek » 6 wrz 2011, o 08:45

Witam wszystkich-Mam wadę wzroku op -13 ol -11 i mam taki problem-kupiłem sobie soczewki okularowe plastikowe gdy je założyłem miałem wrażenie jak bym dosłownie pływał w chmurach,nie mogłem dać nawet jednego kroku.Pani Dr postanowiła zamienić mi soczewki plastikowe na soczewki szklane po których problem zniknął,ale nie potrafiła mi dokładnie wytłumaczyć co jest przyczyną.Czy ktoś może ma podobny problem i coś może napisac na ten temat?
Karolek

Postprzez rafael » 9 wrz 2011, o 08:28

HEj... Zbliża się taki okres gdzie temperatura i wilgotność powietrza skacze z godziny na godzinę i własnie wtedy zaczyna się mój problem z okularami. a dokładniej chodzi o to uporczywe parowanie. Irytuje mnie to okropnie ;/ lepsze są soczewki szklane czy plastikowe?? Które będą mniej parowały ewentualnie się szybciej odparowywały same.. No i czy w ogóle jest coś takiego?? pozdro
rafael

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary