"Mieszanie" indeksów?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

"Mieszanie" indeksów?

Postprzez Cezary » 8 maja 2011, o 10:26

Witam. Mam wadę wzroku +0.75/-1.0 i +0.25/-2.5. I mam pytanie. ponieważ zniszczyłem swoje stare okulary i muszę zrobić nowe. Poprzednie miałem w oprawie z tworzywa, ponieważ optyk mi tak doradził, żeby ukryć różnicę w grubości soczewek. Teraz jednak wybrałem sobie oprawę z żyłką, w której widoczne są prawie całe soczewki. Jak będzie z tą grubością? Jestem stałym użytkownikiem okularów i trochę się orientuję w ofercie. Wiem, że istnieją soczewki pocieniane. Czy można zrobić tak, żeby jedna soczewka była w indeksie 1.5 a druga w jakimś wyższym? Czy to nie miałoby wpływu na jakość widzenia w takich okularach? Proszę o pomoc, bo zależy mi na estetycznym wyglądzie moich okularów.
Cezary

Re: "Mieszanie" indeksów?

Postprzez zez_ukryty » 9 maja 2011, o 15:17

Nie miesza się indexów. Różny współczynnik załamania światła na poszczególnym oku może powodować dyskomfort i problemy z adaptacją (szczególnie gdy w dodatku jedna soczewka jest asferyczna) . Obie soczewki zamówić recepturowo (lewa jest recepturowa) i ew. poprosić o usługę pogrubienia soczewki prawej. Obie będą miały zbliżoną grubość. Ostatecznie soczewka prawa o większej średnicy niż soczewka lewa. To też nada im zbliżonej grubości.
zez_ukryty

Postprzez Cezary » 9 maja 2011, o 16:43

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Już wiem czego nie robić, żeby sobie nie zaszkodzić. A skoro już tu jestem to może poleciłby mi Pan/Pani z jakiej firmy najlepiej zamówić soczewki. Koszt zasadniczo nie gra dużej roli, ponieważ za szkła zwraca mi firma. Chciałbym dobre soczewki z dobrą powłoką.
Cezary

Postprzez zez_ukryty » 10 maja 2011, o 09:50

Essilor, Hoya, JZO w każdej z tych firm będzie można znaleźć produkt odpowiadający Pana potrzebom oraz poddać go optymalizacji (czyli np pogrubieniu) oraz zakupić dobrą powłokę antyrefleksyjną. Nie będę rzucał konkretnych nazw. Jak uda się Pan do salonu optycznego to wszystko zostanie Panu przedstawione. Pozdrawiam :) .
zez_ukryty

Postprzez angelo » 16 sie 2011, o 08:26

Mam znajomego który wyrobił sobie jedną soczewkę pocienianą a drugą normalną.Moc miał -2/+2 i -1.5/+5.0.Na te jedne oko to ma wadę wrodzoną.Jak czytam że nie można mieszać indeksów bo komfort w widzeniu spada ale mam pytanie czy sobie też nie zaszkodzi i nie pogorszy wzrok. :?: :!:
angelo

Postprzez angelo » 25 sie 2011, o 15:45

Co prawda mój znajomy miał kłopot z adaptacją ale przyzwyczaił się choć nie do końca.Pewnie to ta różnica w załamywaniu się światła przy różnych indeksach.Ale nadal nie wiem czy sobie nie szkodzi :cry:
angelo

Postprzez Vector » 9 paź 2013, o 13:23

Ten kto dopuszcza się "mieszania indeksów" winien nosić miano partacza!
Vector

Postprzez MrHilary_pl » 24 paź 2013, o 09:50

Moim zdaniem nie jest to dobry pomysł i absolutnie nie polecam mieszania indeksów.,możemy sobie tylko zaszkodzić,a raczej swoim oczom,przecież zdrowie i wygoda będą tutaj celami nadrzędnymi.
MrHilary_pl

Postprzez wCzteryOczy » 3 sty 2014, o 10:20

Indeksów nie powinno się mieszać, ale znam osoby które chodzą w okularach, w których jedna soczewka jest grubości normalnej, a druga pocieniona. A więc widać można ;)
wCzteryOczy

Postprzez optyczka OLA » 11 sty 2014, o 11:23

Witam .Moim zdaniem, jeżeli ktoś ma jedno oko nieczynne a na drugie spory minus czy plus to po co tej osobie dwie soczewki pocienione skoro i tak nie widzi na to jedno oko ,dla mnie to jest zwykłe naciąganie klienta .
optyczka OLA

Następna strona

Powrót do Okulary