okulary dla krawcowej

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

okulary dla krawcowej

Postprzez Wiktoria M » 15 lis 2012, o 14:21

Witam,
Moja ciocia jest krawcową, otrzymała od okulisty recepte na okulary do czytania, okularów do chodzenia mieć nie musi- jakie okulary bylyby dla niej odpowiednie? czy okulary biurowe by sie w jej przypadku sprawdziły? czy lepiej jednoogniskowe?
Wiktoria M

Re: okulary dla krawcowej

Postprzez J.M. » 15 lis 2012, o 15:22

Moja Mama też dużo szyje i używa tylko do czytania-jednoogniskowych i świetnie sobie radzi :)
J.M.

Postprzez visionnata » 16 lis 2012, o 17:46

Trzeba zastanowić się,czy warto inwestować w okulary biurowe,niby nie jest to dużo większy koszt niż za zwykłe jednoogniskowe,ale jeżeli nie są jej aż tak bardzo potrzebne to moim zdaniem bez sensu. Zapytaj ciocię,czy podczas pracy często jest zmuszona patrzeć w dal (jeżeli ma kontakt z klientami lub oprócz ciągłego śledzenia ściegu wykonuje jakieś inne czynności,które wymagają od niej ciągłego zdejmowania i zakładania okularów do bliży,to sprawa jest jasna,ale jeżeli jej wzrok jest ograniczony w większości czasy do patrzenia z bliży to okulary biurowe są zbędne).Przeprowadź wywiad i daj znać jak będziesz miała jakieś inne informacje.Pozdrawiam!
visionnata

Postprzez niki » 17 lis 2012, o 13:46

Myślę że okulary biurowe typu Interview świtnie się sprawdzą u cioci, ponieważ pomimo tego iż skupia wzrok najczęściej na szyciu, to na pewno od czasu do czasu musi wstać czy sięgnąć po np. materiał lub nożyczki.
niki

Postprzez Wiktoria M » 19 lis 2012, o 11:17

Ciocia się dowiadywała i koszt jednych i drugich okularów jest bardzo zbliżony. Chciała tylko dokładnie przemyśleć co wybrać dlatego temat okularów powstał przy rodzinnym obiadku. Faktem jest, że ciocia będzie tych okulaów używać przed dłuższą część dnia i chce mieć porządny produkt. Zdania widzę są podzielone, a co dopiero ma powiedzieć osoba , która na okularach się nie zna tylko musi zaufać swojemu optykowi? Ja ja rozumiem i uważam to za normalne, że ma wątpliwości i chce dokonać rozsądnego wyboru.
Wiktoria M

Postprzez optyk-mila » 20 lis 2012, o 11:19

Wiktorio,powiedz cioci,że jeżelli się zdecyduje się na okulary interview (czyli te biurowe) to podejmie bardzo dobrą decyzję.Te okulary służą nie tylko do prac biurowych,ale do wszystkich czynności,które wykonujemy korzystając z bliży i bliży pośredniej (czyli takiej odległości do 2metrów).Na pewno nie będzie mogła w nich chodzić,ale przecież do tego okulary nie są jej potrzebne.Mam nadzieję,że dokona słusznego wyboru!
optyk-mila

Postprzez Wiktoria M » 20 lis 2012, o 12:03

Dziekuję :)

Na moje słabe oko równiez wydaje mi sie to bardzo dobrym rozwiązaniem, okulary zapewnią jej odpowiednią ostrość na odległości bliskie i średnie, a z daleka sama dobrze widzi więc powinna byc jak najbardziej zadowolona.
Wiktoria M

Postprzez J.M. » 21 lis 2012, o 10:26

Moja mama ma małą wadę do czytania i dlatego wybrała jednoogniskowe.Ma sznurek i jak potrzeba jest patrzeć w dal poprostu je zdejmuje.
J.M.

Postprzez IGOR » 21 lis 2012, o 10:40

Zdecydowana większość Krawcowych korzysta z okularów- praktycznie gdzie sie nie pójdzie to w każdym pokoju krawieckim spotyka sie Panią siedzącą przy maszynie w okularach, bądź co bądź ta praca wymaga wiele precyzji a wzrok na pewno sie bardzo męczy więc nie ma sie co dziwić. Nawet słabe okulary ale na pewno dużo wspomagają.
IGOR

Postprzez wCzteryOczy » 21 lis 2012, o 13:04

Kwestia pewnie tego jak duże są moce, jeżeli są to mniejsze plusy to możliwe, że wystarczą jednoogniskowe, a jeżeli moce są duże, to można pomyśleć o okularach biurowych.
wCzteryOczy

Następna strona

Powrót do Okulary