Rozwarstwienie siatkówki oka

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Re: Rozwarstwienie siatkówki oka

Postprzez dorota » 2 lis 2011, o 18:59

Witam ponownie. Potwierdziła się diagnoza u mojego znajomego ,był trzeci raz u okulisty i okazuje się, że jednak jest to rozwarstwienie siatkówki oka od dołu.Jutro ma się wstawić do szpitala na konsultacje bo prawdopodobnie będzie miał zabieg ( laserem).
dorota

Postprzez margeritta » 3 lis 2011, o 10:03

Doroto,a czy Twój znajomy był na Lindleya na ostrym dyżurze,czy na normalnej wizycie okulistycznej,bo zastanawiające jest to w jaki sposób oni tam leczą skoro nie udało im się zdiagnozować tego rozwarstwienia. Na ostrym dyżurze wiadomo wszystko dzieje się szybko i pewnie nie przywiązują zbytniej uwagi do problemów z jakimi ludzie tam przychodzą,ale jeżeli była to zwykła konsultacja to brawa dla lekarza okulisty,który przeprowadzał badanie!
margeritta

Postprzez dorota » 3 lis 2011, o 10:23

Margeritta był na ostrym dyżurze i badała go jakaś młoda okulistka ze stażystami.Wdaje mi się ,że jeszcze nie jest douczona i badanie zrobiła pobierznie (tzn.na odwal)
dorota

Postprzez Kara90 » 3 lis 2011, o 13:02

Przepraszam że się wtrącę ale jeżeli okulista jest młody to nie znaczy że jest niekompetentny bądź niedouczony. Co więcej wydaje mi się że osoba która przyucza innych nowo upieczonych okulistów (stażystów) musi mieć do tego odpowiednie przygotowanie a po trzecie właśnie badanie powinno być zrobione dokładnie tak aby osoby uczące się miały jak najlepiej przedstawiony sposób wykonywania danego badania. No ale przecież winnego zawsze trzeba znaleźć. To taka moja uwaga. pozdrawiam
Kara90

Postprzez zez_ukryty » 3 lis 2011, o 16:00

Lepiej młody lekarz czasem, pełen zapału niż stary uparty.
zez_ukryty

Postprzez dorota » 4 lis 2011, o 09:53

Oczywiście też jestem tego zdania że mlody to bardziej się przykłada,ale w tym przypadku się niestety ale niesprawdziło.Jestem ciekawa miny tej okulistki jakby mój znajomy pokazał jej USG i bardzo widoczne jest to rozwarstwienie ,nawet jak byla nie pewna to mogla się skonsultować z kolegą po fachu .Dobrego przykładu dla stażystów moim zdaniem ta pani okulistka nie daje.
dorota

Postprzez Kara90 » 4 lis 2011, o 10:25

Jeżeli była Pani przy tym badaniu i widziała Pani olewający stosunek okulisty do pacjenta i to jeszcze przy stażystach ja bym zareagowała na takie wyrachowanie ;/ Poszłabym z tym USG i leciutko poważyła kompetencję wręczając zrobione USG. Mogła też popełnić błąd nieświadomie. Jak wiadomo jesteśmy tylko ludźmi a popełnianie błędów wpisane jest w nasze życie. Wiadomo że niektóre błędy np. takie jak tej okulistki mogą prowadzić do bardzo niebezpiecznych konsekwencji. Co do konsultacji rzeczywiście przy braku pewności powinna to zrobić ale być może jest zbyt dumna żeby prosić o pomoc. No cóż, są okuliści i okuliści jak w każdym innym zawodzie. Powodzenia życzę
Kara90

Postprzez dorota » 5 lis 2011, o 10:27

Karo90 niestety ale nie bylo minie przy tym badaniu,bo pewnie bym nie wytrzymała ale mój znajomy jest bardzo opanowanym człowiekiem i dlatego postanowił trzeci raz to sprawdzić .
dorota

Postprzez optyk.F » 7 lis 2011, o 07:55

Droga Doroto jak już wcześniej było wspomniane "jesteśmy tylko ludźmi " wszyscy popełniamy błędy.Mam nadzieje że twój znajomy będzie miał szybko wykonany zabieg i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.Pozdrawiam
optyk.F

Postprzez dorota » 8 lis 2011, o 14:00

Witam wszystkich, nie uwierzycie ale mój znajomy jest już po zabiegu,tafił na bardzo dobrą okulistke która sama zrobiła ten zabieg w szpitalu w Międzylesiu.Interwencja okulistki była natychmiastowa ,oby więcej było takich lekarzy :) Sam zabieg trwał kilka minut i był bezbolesny.
dorota

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu