Ślepota jednooczna wynikiem wypadku

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Ślepota jednooczna wynikiem wypadku

Postprzez Kara90 » 23 maja 2011, o 11:28

Witam !Mój tata parę miesięcy temu miał wypadek. Podczas spawania opiłek przeciął mu tęczówkę. Niestety ciało obce weszło tak głęboko że nie było możliwość wyjęcia tego podstawowym sposobem czy podstawowymi narzędziami. Lekarze stwierdzili że nie uratują oka i trzeba pociąć oko aby usunąć opiłek. Po tym zabiegu okazało się jednak że ciało obce było na tyle płytko umiejscowione, że byłaby możliwość usunięcia laserowo czy magnesem?? Niestety finał tego jest taki że tata nie widzi na to oko. Gałka nie wygląda zbyt estetycznie jest dużo jaśniejsza niż w drugim oku, zaś powieka jest trochę opuszczona. Co mogę zrobić aby różnica między wyglądem jednego i drugiego oka się wyrównała?
Kara90

Re: Ślepota jednooczna wynikiem wypadku

Postprzez zez_ukryty » 23 maja 2011, o 17:10

Jeżeli chodzi o kolor tęczówki to soczewki kontaktowe kolorowe. Na opadającą powiekę raczej nie ma ratunku (są patenty typu okulary z żyłką podtrzymującą powiekę, która opada) . A czy tacie osobiście to przeszkadza? Bo pisze Pani jakoby w swoim imieniu.
zez_ukryty

Postprzez Kara90 » 24 maja 2011, o 13:26

Tata nie mówi tego wprost ale widzę, że czuje się niekomfortowo, unika kontaktu z ludźmi, a wcześniej tak nie było. Chce to zmienić bo nie chce patrzyć jak męczy go ta sytuacja. Co do kolorowej soczewki kontaktowej była taka myśl, była próba ale mój tata naprawdę ma bardzo ciemną zdrową tęczówkę pokusiłabym się że kolor podchodzi pod czarny a przynajmniej ciemny brąz ta druga zaś to taki niebiesko-brązowy wyblakły kolor. Czy istnieją naprawdę ciemne soczewki a nie pół przeźroczyste?
Kara90

Postprzez zez_ukryty » 24 maja 2011, o 13:46

Może tamte były podkreślające. A nie zmieniające. Niektóre zmieniające naprawdę ładnie potrafią zmienić kolor oczu. Oczywiście pojawiają się pewne "przekłamania" właśnie najczęściej na ciemnych oczach.
zez_ukryty

Postprzez Kara90 » 24 maja 2011, o 15:22

Wydaje mi się że to były zwykłe soczewki koloryzujące ale pewna nie jestem. Jeżeli jest taka możliwość chciałam się dowiedzieć co jest godne polecenia. Czyli firma soczewki, nazwa, kolor i jak to wygląda cenowo.
Kara90

Postprzez zdesperowana » 7 sty 2012, o 10:04

Witajcie. Mojemu narzeczonemu stało się coś podobnego jak Twojemu tacie Kara, tylko on przechodził obok kolegi który spawał :(( po przeczytaniu Twojego przypadku jestem potężnie wystraszona. On jest zawodowo pilotem do niedawna. Błagam napiszcie mi czy on straci wzrok na jedno oko, czy wtedy będzie już na zawsze wykluczony z tego zawodu, jakie części oka da się odratować, wymienić albo są w stanie się zregenerować jeżeli się uszkodzą.
Chce wiedzieć jak najwięcej kiedy będę rozmawiać z lekarzem na ten temat. Jestem załamana...
zdesperowana

Postprzez optyczka OLA » 9 sty 2012, o 07:00

Kara90 jeżeli chodzi o firmę to mogę polecić CiBA VISION FRESHLOOK® COLORS,FRESHLOOK ColorBlends (brown) koszt tych soczewek to ok.80 zł pewnie na allegro będą tańsze ;) ale proponuje udać się z tatą do okulisty na dobór soczewek na określenie wszystkich parametrów i oczywiście na sprawdzenie oczu.
optyczka OLA

Postprzez Kara90 » 9 sty 2012, o 11:05

hehe dzięki Ola za odpowiedz ale od Maja udało mi już się co nie co nabyć wiedzy w tym temacie :)) Teraz chyba bardziej przydałaby się pomoc zdesperowanej. Nie każdy wypadek kończy się tak jak u mojego taty. Miał bardzo mało szczęścia przy tym wszystkim po za tym lekarze zawiedli i przyczynili się niestety po części do tego że tata ma jedno oko niesprawne. Jeżeli ciało obce nie weszło głęboko i nie naruszyło nerwów to oko jest w stanie się zregenerować. Być może widoczność nie będzie aż tak dobra jak kiedyś, ale trzeba być dobrej myśli. Najważniejsze żeby narzeczony był pod opieką specjalistów. Porozmawiaj z lekarzem i zapytaj jaką techniką będzie wykonywany zabieg, jakie są szanse na niepowodzenie, jak może ten zabieg wpłynąć na jego widzenie. Uwierz mi że nawet najgorszy scenariusz to nie koniec świata :) Najważniejsze jest to ze macie siebie :)) Pozdrawiam i życzę dużo wiary, nadziei i pamięć żeby się nie poddawać ;) Pozdrawiam
Kara90

Postprzez mario » 21 sty 2014, o 10:56

Jak się poczyta o takich wypadkach to dopiero człowiek zaczyna rozumieć jak ważne są oczy i jak bardzo trzeba na nie uważać.
mario

Postprzez niki » 11 lut 2014, o 12:49

Jet teraz tak duża gama soczewek kolorowych że nie powinno być kłopotu z dopasowaniem koloru soczewki do naturalnej tęczówki drugiego oka. Warto dobrze poszukać lub poprosić optyka o zaproponowanie odpowiedznich soczewek.
niki

Następna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu