tatuaż rogówki

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

tatuaż rogówki

Postprzez kalifornia » 7 maja 2013, o 10:23

Przeczytałam dzisiaj, że tatuaż rogówki może być "lekarstwem" dla osób niewidomych lub takich co częściowo utraciły wzrok.
Pod spodem część artykułu, która w skrócie opisuje zastosowanie tatuażu rogówki.

"Przyczyny wykonywania tatuażu na oku są różne. Większość pacjentów chce poprawić wygląd oczu po chorobie lub wypadku. U niektórych osób powodem wykonania tatuażu jest potrzeba korekty wzroku, szczególnie w przypadku osób z albinizmem, aniridią, colobomą, iridodialysis i stożkiem rogówki. Główną przyczyną jest jednak chęć zmiany wyglądu oka, zwłaszcza jeśli u danej osoby wystąpiło zmętnienie rogówki, które powoduje zmianę koloru części. Tatuowanie rogówki wykonywane jest także w przypadku, gdy występują blizny na rogówce, które tworzą nieprzezroczysty lub półprzezroczysty obszar na oku. Zmętnienie rogówki, jak i blizny na niej mogą być wynikiem zaćmy, zapalenia rogówki czy bielma. Jeśli rogówka jest tatuowana, możliwe jest przywrócenie poprzedniego koloru oka. Pacjenci, którzy utracili całkowicie wzrok lub częściowo i nie mają możliwości jego odzyskania, decydują się na tatuowanie rogówki"
kalifornia

Re: tatuaż rogówki

Postprzez pola » 7 maja 2013, o 14:20

brrrr, aż strach pomyślec jak się to robi, zdecydowanie wolałabym kolorowe soczewki dla nadania koloru lub zamaskowania zmętnienia
pola

Postprzez dzidzia_85 » 8 maja 2013, o 07:35

nigdy o czyms taki nie slyszalam i nie czytalam. nie wyobrazam sobie zeby ktos mi zrobil taki tatuaz. chociaz jesli sa medyczne wskazania to tak ale dla wlasnego widzi mi się??? NIGDY
dzidzia_85

Postprzez welifera » 8 maja 2013, o 10:14

to ponoć bardzo bolesny zabieg, mimo wszystko ludzie decydują się na to. Jest on również uznany za najbardziej efektowny zabieg jeśli chodzi o modyfikację ciała.
welifera

Postprzez bohun » 8 maja 2013, o 14:11

Jedni sobie coś powiększają lub upiększają drudzy się tatuują ;) zwykły tatuaż też nie należy do bezbolesnych...
bohun

Postprzez martini » 8 maja 2013, o 15:30

Hej nie słyszałem o tatuażu rogówki...... muszę trochę wiecej poczytać...... :D ciekawe...
martini

Postprzez dzidzia_85 » 9 maja 2013, o 12:20

może zwykłe są bolesne ale da się wytrzymać. ale oko.... przecież jest ono bardzo delikatne
dzidzia_85

Postprzez dzika » 9 maja 2013, o 14:39

Nigdy nie powiedziałabym, że tatuaż poprawia widzenie,raczej odwrotnie.Ciekawe czy nie ma skutków ubocznych? :)
dzika

Postprzez Piotr » 10 maja 2013, o 09:05

Jeśli chodzi o maskowanie ubytków to ostatnio oglądałem program gdzie specjaliści wykonywali maskujace protezy na różne części ciała- był w tym odcinku miedzy innymi przypadek sztucznego nosa i oka- niewiarygodne jak ci ludzie byli szczęśliwi, że moga wyglądac "normalnie"- jednak było podkreślone, że by cos takiego zrobić psycholog musi potwierdzić że pacjent akceptuje swój wygląd.

Niestety zdarzaja się różne wypadki/choroby na skutek których można stracic jakąś część ciała lub dorobic się jej zniekształcenia- nie jest łatwo nietypowo się wyróżniać dlatego ludzie ci szukali wszelkich sposobów by poczuc sie lepiej i starac sie dalej normalnie żyć- te protezy stały sie dla niektórych szansą na lepsze życie.
Piotr

Postprzez dzika » 11 maja 2013, o 08:42

Ja w takich przypadkach też kibicuję ludziom i podziwiam, że mają ducha walki.
dzika

Następna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu