plastikowe czy szklane?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: plastikowe czy szklane?

Postprzez optyczka OLA » 5 gru 2011, o 07:16

Muselsa a jak się nazywa ten płyn co kupiłaś? Z tym płynem do naczyń to bym nie przesadzała .Sprawdzony płyn do soczewek okularowych to Chemax .
optyczka OLA

Postprzez Nela » 5 gru 2011, o 09:01

Ja wczoraj oglądałam program gdzie lustra czyścili uwaga- pianką do golenia i co ciekawe- tak wypolerowane nie parowały- a jakby ten patent zastosować na soczewki okularowe? Co myślicie?
Nela

Postprzez seba » 5 gru 2011, o 09:22

A ja słyszałem że dobrze się myje okulary płynem do mycia szyb, ostatnio nawet widziałem taki przeciw parowaniu, może to byłby sposób. Jak uważacie?
seba

Postprzez Kara90 » 5 gru 2011, o 13:43

Jak sama nazwa wskazuje na opakowaniu z tyłu "środek do mycia szyb i okien" a nie do czyszczenia szkieł okularowych. Na pytanie czy byłby to dobry sposób na czyszczenie soczewek odpowiedziałabym tak, jeżeli tylko jesteśmy na tyle bogaci aby za jakieś parę miesięcy zrobić sobie koleiną parę okularów bo tamte zrobią się matowe, pościerane, porysowane, tworzą się smugi, bardzo osłabiają swoje właściwości i powłoki, to nie ma problemu. To działa ale na moment, to czym myjemy soczewki ma również je konserwować i zabezpieczać. Jeżeli je myjemy mydłem, płynem to mycia szyb, okien czy jakieś inne wynalazki które wam przyjdą do głowy to potem możemy mieć jedynie pretensje do sobie że przejrzysta soczewka się zrobiła jak jedna zabawka dziecka po trzech latach. Jeżeli chcecie to ryzykujcie, ja osobiście na dłuższą metę nie polecam takich zabiegów.
Kara90

Postprzez LEMUR » 5 gru 2011, o 23:42

Klienci - myjscie i czyscie swoje okulary czym tylko chcecie - to Wasz produkt ;)
LEMUR

Postprzez optyczka OLA » 6 gru 2011, o 09:51

Wlasnie oto chodzi to sá wasze okulary, wasze soczewki to przeciez dzieki Wam i dla Was salony optyczne istniejá :D
optyczka OLA

Postprzez dzika » 6 gru 2011, o 16:23

Uważam,że powłoki na soczewkach już są tak ulepszone,że czyszczenie nie sprawia tak wiele kłopotu żeby używać eksperymentów :) wystarczy mały płyn do czyszczenia okularów-tani i starczy na długo. :)
dzika

Postprzez ROWERZYSTA » 20 gru 2011, o 09:26

Aż śmieszne że temat pielęgnacji soczewek dorobił się tylu postów, no ale skoro już ma być dociekliwie to ja zapytam inaczej. Jak sami mówicie są 3 rodzaje płynów do czyszczenia- tyle tutaj się doczytałem w takim razie rozpatrzmy 2 z nich: czy do soczewek z porządnym antyrefleksem, który już sam w sobie podobno ma właściwości by ich parowanie nie było tak uciążliwe stosować dodatkowo płyn chroniący przed zaparowaniem czy wybrać ten do powłoki antyrefleksyjnej???

Czekam na opinie.
ROWERZYSTA

Postprzez LEMUR » 20 gru 2011, o 10:12

czyste soczewki mniej paruja i szybciej odparowuja... ;)
LEMUR

Postprzez optyczka OLA » 20 gru 2011, o 10:47

Rowerzysto wydaje mi sié ,ze wystarczy tylko jeden plyn CHEMAX 2 (zielony).Zapobiegający “zaparowaniu” soczewek (szybsza reakcja na odparowywanie) ale zawsze pod reká mozesz miec dwa poniewaz Chemax 3 jak i Chemax 2 sá polecane do soczewek z antyrefleksem.
optyczka OLA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary