Wada wzroku a prawo jazdy

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: Wada wzroku a prawo jazdy

Postprzez Ilona » 13 sty 2012, o 08:50

Witam serdecznie

Prosze mi powiedzieć jak to jest z badaniami do prawa jazdy- czy każdy okulista może wystawić taki dokument?
Ilona

Postprzez alicja » 13 sty 2012, o 10:27

Witam
Dwa tygodnie temu bylam u okulisty wykonano mi badanie dno oka.
Do tej pory nigdy nie nosilam okularow, ale okulistka u ktorej bylam stwierdzila ze mam astygmatyzm -0.5 cylinder i że dobrze by było jesli sobie zrobie okulary ale na razie uzywać je mam typowo do samochodu. Caly czas sie zastanawiam czy zrobic te okulary bo rozmawialam ze znajomymi i mowia ze jesli zaloze te okulary nawet na poczatku do samochodu to raczej bede musiala je nosic na stale a tego chcialabym na razie uniknac:(

POzdro
alicja

Postprzez Illusion » 13 sty 2012, o 11:28

Witam Ilona...

Jeżeli chodzi o badania do zwykłego prawa jazdy to każdy okulista może Ci wystawić taki dokument. Jeśli nie masz wady wzroku i dopiero robisz prawo jazdy to często jest tak, że szkoła jazdy sama organizuje takie badania i są one przeprowadzane przez lekarza uprawnionego. Natomiast jeśli masz wadę wzroku albo chcesz przedłużyć prawo jazdy to każdy okulista może Ci to wystawić.

Pozdrawiam
Illusion

Postprzez optyk.F » 13 sty 2012, o 13:45

Ilono wydaje mi sie ,ze nie powinno byc problemu z wystawieniem takiego zaswiadczenia chyba ze tarafisz na lekarza bez specjalizacji ktory jest w takcie nauki.
optyk.F

Postprzez Ilona » 16 sty 2012, o 09:22

Witam ponownie,

dziekuje za odpowiedź. Nie noszę okularów więc to raczej tylko kwestia dokumentu, ale nie mam zamiaru chodzić i płacić dwa razy za taka wizytę więc dlatego pytałam czy każdy może.
Ilona

Postprzez LEMUR » 16 sty 2012, o 10:40

pamietajcie, ze jezeli musicie jezdzic w korekcji - to zeby zalatwic sobie od razu kod okulary i soczewki kontaktowe w prawo jazdy!
Jezeli tego nie zrobicie to prowadzenie w soczewkach kontaktowych przy wpisanym kodzie okulary = mandat!
W niektorych krajach konieczne jest posiadanie np. zapasowej pary okularow

kod okulary = 01.01
kod soczewki kontaktowe = 01.02
kod okulary i soczewki = 01.06

kod wpisany jest w tabeli w pozycji #12

Osoby, ktore korzystaja z soczewek a maja kod 01, najlepiej aby sobie wymienily prawo jazdy juz lub zadbaly o to przy konczeniu sie terminu waznosci dokumentu, zmianie zamieszkania lub innych sytuacjach wymagajacych zmian.
LEMUR

Postprzez seba » 16 sty 2012, o 14:22

Tak szczerze mówiąc to nie miałem o tym zielonego pojęcia, nikt mi nigdy o tym nie mówił. No ale dobrze że na takim forum jak to może znaleźć się ktoś kompetentny kto udzieli ważnych rad. Lepiej dowiedzieć się późno niż wcale :D
seba

Postprzez Ilona » 17 sty 2012, o 08:59

O Lemur dziękuję za ważną uwagę- niby mam nadzieję że nie będę miała przepisanych okularów ale jakby co to dzięki Tobie nie popełnię zadnej gafy. Swoją drogą to zastanawiajace z tymi przepisami bo o cos takiego zadbali a często sie zdarza, że osoby maja prawo jazdy i to bezterminowo bo za młodu robili a później przecież wzrok może się zmienić... Niby dla wszystkich kierowców jest jak najbardziej ok bo nie muszą się martwić, po prostu siadają za kółko i dla nich to najważniejsze ale co się dzieje na drogach??
Ilona

Postprzez LEMUR » 17 sty 2012, o 10:10

Ilona napisał(a):Swoją drogą to zastanawiajace z tymi przepisami bo o cos takiego zadbali a często sie zdarza, że osoby maja prawo jazdy i to bezterminowo bo za młodu robili a później przecież wzrok może się zmienić...

nie do konca.

Ja tam mam, prawko robione w latach "jak tylko mozna bylo zdawac" (czyli zrobione w wieku -wtedy- 18lat), teraz korzystam z okularow na codzien (tzw mala upierdliwa wada) ale nie wyobrazam sobie jechac samochodem bez. Zdjecie mam bez okularow, co prawda juz nowy "bloczek", i mam bezterminowo - wiec to czy bede mial wieksza wade czy nie - nie wplywa mi na prawojazdy - dlatego tak bardzo niektorzy chca wprowadzic regularne badania kierowcow. Zeby nie bylo wydawane bezterminowo. Ale to kwestia mam nadzieje przyszlosci niedalekiej

Czyli zasada - nie masz kodu - nie maja prawa sie "przyczepic", masz wpisany kod - beda egzekwowac
LEMUR

Postprzez Ilona » 17 sty 2012, o 10:56

LEMUR napisał(a):dlatego tak bardzo niektorzy chca wprowadzic regularne badania kierowcow. Zeby nie bylo wydawane bezterminowo. Ale to kwestia mam nadzieje przyszlosci niedalekiej

popieram w 100%
ale zaciekawiła mnie jeszcze jednarzecz którą napisałeś:
LEMUR napisał(a):Zdjecie mam bez okularow, co prawda juz nowy "bloczek", i mam bezterminowo - wiec to czy bede mial wieksza wade czy nie - nie wplywa mi na prawojazdy

nie wiem czy dobrze zrozumiałam?? chcesz powiedzieć że osoby, które maja zalecone okulary do prawa jazdy muszą mieć zdjęcie w okularach??
Ilona

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary