astygmatyzm?

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

astygmatyzm?

Postprzez karol11 » 17 lip 2011, o 18:47

Witam, mam 18 lat i do tej pory nosilem okulary sporadycznie, kupione 2 lata temu o parametrach L: -0,75 P: -0,75 Uzywalem je glownie w domu, przed telewizorem, czasami w szkole.. Mam zamiar zaczac kurs do prawa jazdy i potrzebne mi sa nowe okulary, poniewaz czuje ze mi sie pogorszyl wzrok. Wiec poszedlem do okulistki, a ta nie robila mi juz zadnych badan, tylko zalozyla szkla i dobrala najlepsze o parametrach L: -1,5 P: -1,5...
Aktualnie sa wakacje i wybralem sie do brata do Wielkiej Brytanii, mama mi powiedziala zebym sobie zabral recepte i tutaj kupil okulary (roznica ceny to okolo 100 - 150zl)... Poszedlem do sklepu optycznego, i powiedzieli ze ta polska recepta do niczego sie nie przyda i jak chce kupic okulary to musze tutaj zrobic badanie... Umowilem sie na tydzien pozniej i bylem na tym badaniu. Robiono mi jakies dokladniejsze bo wykorzystano jakies rozne urzadzenia i w ogole strasznie dlugo to trwalo... Dostalem recepte, a na niej: L: -1,5 Cyl -0,50 Oś 108 P: -1,50 Cyl -0,75 Oś 60
No i teraz wada wychodzi jak w polsce, ale mam tutaj cylinder i ta os... Z tego co sie dowiedzialem to oznacza ze mam astygmatyzm ? Dodam ze mam dwoch braci ktorzy nosza okulary i oni tez maja te cylindry i osie... Teraz mam zamiar zaczac chodzic w okularach. Czy mam tutaj kupic te okulary czy sie wstrzymac? Dlaczego w polsce nie mialem tych cylindrow (przy pierwszych okularach bylem dokladnie badany, czy po 2 latatach moglo to sie wziasc?)
Z gory dziekuje za odpowiedzi
karol11

Re: astygmatyzm?

Postprzez joanna » 29 lip 2011, o 09:54

Dokładne przyczyny powstawania astygmatyzmu nie są znane ale jedno jest pewne, jest on najczęściej dziedziczny (zapisany w genach )i zwykle obecny od urodzenia, może się zmieniać wraz z rozwojem, dorastaniem, dojrzewaniem. Drogi Karolu, polecam przeczytać wątek o astygmatyzmie: viewtopic.php?f=9&t=96
Zawarte w ww wątku informacje pozwolą ci zrozumieć jaką wadą jest astygmatyzm.
joanna

Postprzez pianistka » 2 sie 2011, o 18:10

POMOCY!!! Zastanawiałam się już gdzieś na forum jak dobrać sobie okulary z antyrefleksem bo męczy mi się wzrok przy różnych czynnościach. Okazało się że to jednak miało jakieś swoje podłoże. MAM ASTYGMATYZM ;( po -0,75 co to oznacza dla mnie?? jak ja teraz będę teraz grać na pianinie?? Jestem przerażona... Czy to może się pogłębić???
pianistka

Postprzez jamusik » 24 paź 2011, o 12:04

witam
Astygmatyzm to nic tak strasznego - to wada podobna do zwykłych plusów czy minusów,porostu obraz tworzący się na siatkówce jest dodatkowo rozmyty i trzeba to skorygować cylindrem w soczewkach . Różnice w wynikach badań zależą często tez od nas samych - dlatego badanie jest subiektywne ( czasem sami nie wiemy czy po zmianie soczewek jest lepiej czy gorzej :p ).Dodatkowo osoba mierząca wzrok musi ocenić nasza zdolność do adaptacji nowej korekcji, czasem specjalnie daje się słabsze moce ( a szczególnie cylindry) aby przyzwyczajenie się do nowej korekcji było jak najmniej uciążliwe. Inna droga jest ekwiwalent sferyczny - daje on odpowiednik soczewki sfero-cylindrycznej( z korekcja astygmatyzmu) w soczewce sferycznej - czasami takie zastosowanie daje dobre efekty przy gwarancji łatwej adaptacji wiec nie trzeba na sile wstawiać korekcji astygmatyzmu. Pamiętajmy ze zdolność adaptacji jest mocno indywidualna wiec badający nie zawsze możne podjąć dobra decyzję w sprawie korekcji .
jamusik

Postprzez Klara22 » 29 mar 2012, o 13:33

Witajcie, od jakiegoś czasu obawiam się czy przypadkiem nie nabawiłam się takiej wady jak astygmatyzm. Nie wiem dokładnie na czym ona polega ale kiedyś kiedy siedziałam w poradni to pewna kobieta o tym opowiadała drugiej jak jej to tłumaczył okulista. ogólnie na co dzień jak funkcjonuje wydaje mi się że wszystko dobrze widzę ale są takie sytuacje jak np. oglądanie tv czasem muszę przechylić głowę w prawo żeby wyłapać ostrość :/ dziwne to. NA czym polega ten astygmatyzm i przez co można się tego nabawić??
Klara22

Postprzez optyk-mila » 30 mar 2012, o 11:43

Droga Klaro ciężko jest udzielić odpowiedzi na Twoje pytania,co do przyczyn powstawania astygmatyzmu,odpowiedzi na to pytanie udzieliła po części nasza poprzedniczka joanna.Jeżeli chodzi o to czy go masz,czy nie to nie pozostaje Ci nic innego jak udać się do okulisty,a wtedy Twoje wątpliwości na pewno zostaną rozwiane.Przy okazji,jeżeli będziesz miała jakieś pytania możesz pomęczyć lekarza ;)
optyk-mila

Postprzez margeritta » 23 kwi 2012, o 15:43

Witam,mam taki mały problem,moja babcia za wszelką cenę chce zmienić moce dotychczasowych szkieł bez konsultacji z okulistą. Wiem,że to nierozsądne,ale ona twierdzi,że nie ma cierpliwości czekać na wizytę na NFZ,a prywatnie nie będzie nikogo dorabiała. Jej obecne okulary mają moce OP +2.75 OL +2.0/+0.5 cylinder,ciekawa jestem czy zwiększając te moce o +0.5 dioptrii to czy cylinder też zwiększamy czy tą wartość dodajemy tylko do głównych mocy? Będę wdzięczna za pomoc!
margeritta

Postprzez MARK » 24 kwi 2012, o 10:42

Naprawdę ciężko sprecyzować bez badania wzroku,czy zwiększyć i co?a może trzeba zmniejszyć?W starszym wieku dochodzą też różne schorzenia np.jaskra.Naprawdę warto zbadać wzrok u specjalisty,nawet czekając jakiś czas.
MARK

Postprzez margeritta » 24 kwi 2012, o 16:49

Hm... szczerze mówiąc liczyłam na bardziej precyzyjną odpowiedź,no ale cóż skoro to jest aż tak skomplikowane to może faktycznie spróbuję namówić babcię na wizytę u lekarza, a jeżeli mi się nie uda to chyba zaryzykuję i spróbuję zwiększyć te moce na własną odpowiedzialność. A swoją drogą muszę iść z nimi do optyka,ciekawa jestem jakich informacji udzielą mi fachowcy na miejscu! Pozdrawiam!
margeritta

Postprzez optyczka OLA » 25 kwi 2012, o 09:53

Margeritta chcąc zwiekszyc o +0.5 dioptrii dodajemy ten dodatek tylko do sfery(do głownych mocy) nie ruszamy cylindra ponieważ moc cylindra jest stała .
optyczka OLA

Następna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu