NFZ robi wszystko żeby pacjent nie dostał usługi !

NFZ Czy nasze składki wydane są właściwie ?Czy macie kłopoty z zapisem na wizytę ? Czy NFZ oszukuje pacjentów i podmioty współpracujące w świetle prawa ? Może jakieś pozytywne opinie?

Re: NFZ robi wszystko żeby pacjent nie dostał usługi !

Postprzez visionnata » 8 cze 2013, o 10:56

Gdzieś już poruszaliśmy wątek odnośnie tzw."CZARNEJ LISTY" na których będą widniały nazwiska takich delikwentów i wiadomo będzie,ze następnym razem należy ich traktować w odpowiedni sposób. Wiadomo,że terminy są odległe i w takim czasie może się wiele wydarzyć,ale wystarczy jeden telefon i sprawa jest załatwiona.
visionnata

Postprzez dzidzia_85 » 10 cze 2013, o 08:43

no cóż, wielu ludzi nie szanuje czasu innych...
dzidzia_85

Postprzez Nela » 10 cze 2013, o 11:41

Ja zawsze staram się dzwonić jeśli wiem, że nie dam rady przybyć na wizytę, ale też w niejednym gabinecie personel przypomina o wizycie lekarskiej i to jest bardzo fajne.
Nela

Postprzez bohun » 10 cze 2013, o 15:26

takie przypomnienie w formie telefonu lub smsa jest dobrym rozwiązaniem, wiele osób nie zapisuje sobie, że się zapisało na wizytę...
bohun

Postprzez wCzteryOczy » 11 cze 2013, o 07:23

Przypomnienie jest bardzo dobrym pomysłem :) z drugiej strony zawsze może coś wypaść, ale nawet jak ja nie dam rady przyjść na wizytę, bo akurat coś wypadło, albo zapomniałam staram się zadzwonić nawet następnego dnia i przeprosić (żeby nie trafić na czarną listę :D )
wCzteryOczy

Postprzez dzika » 11 cze 2013, o 14:30

Niestety choroby nie da się zaplanować a wizytę kolejną tak,wystarczy poprosić.
dzika

Postprzez zKrainyDreszczowcow » 11 cze 2013, o 14:40

Ja za to bym dodała, że często to pacjenci wymusząją wizyty. U nas np. nauczyli się, że wystarczy powiedzieć, że coś się dzieje do tego dodać mogiczne słowo "zaćma" ewentulanie "jaskra" i lekarz przyjmie. Z tego wychodzą często smieszne sytuacje ja uslyszałam dzisiaj "Pani bo mnie taka zaćma wczoraj do oka wlazła, że ja nic nie widzę"
zKrainyDreszczowcow

Postprzez vanessa » 11 cze 2013, o 15:07

Tak to prawda ze ludzie często chcą wymusić wizytę, mnie najbardziej wkurzają takie osoby które przychodzą i na beszczela mówią że one muszą byc zaraz przyjęte bo np. ma wylew w oku , czy czują piasek w oczach, a jak pytam od kiedy tak się dzieje to mówia od miesiąca.......masakra!!!!
vanessa

Postprzez zKrainyDreszczowcow » 12 cze 2013, o 08:46

Albo przychodzi pacjent i mówi, że chce do okulisty na NFZ juz teraz, natychmiast. Ja mówię, że sa terminy, ewentualnie jak coś się dzieje to lekarz przyjmuje i co słyszę w odpowiedzi "no własnie mi coś się dzieje". U nas jednak to lekarz sam decyduje czy przyjmuje takiego delikwenta, a pacjent jak słyszy, że ma się zgłosić do lekarza to zazwyczaj spuszcza z tonu i rezygnuje. No i standardowo "Bo mi bardzo zależy, na pewno ma Pani jakieś miejsce" albo "zadzwoni Pani jak się zwolni coś"
zKrainyDreszczowcow

Postprzez zero » 12 cze 2013, o 17:56

Z tego wychodzą często smieszne sytuacje ja uslyszałam dzisiaj "Pani bo mnie taka zaćma wczoraj do oka wlazła, że ja nic nie widzę"

Ludzie się nie znają więc mówią to co czują lub widzą, w tym przypadku nie widzą. A co jeżeli doszło do np. nagłego ataku jaskry czy zablokowania tętnicy i pacjent nie widzi bo nie ma przepływu krwi? Jeżeli nie będzie natychmiastowej pomocy lekarskiej, to będzie biała laska. Gdyby trzeba zapłacić odszkodowanie, dożywotnio rentę i koszty opieki nad niewidomym, to przestałoby być śmieszne? Naturalne zmiany w widzeniu zachodzą bardzo wolno i często są niezauważalne. Dlatego często ludzie mówią „ w dal to ja widzę dobrze”, a okazuje się, że widzą na poziomie np. 0,7. Nie zauważają zmiany w długim okresie czasu i wydaje im się, że ciągle widzą tak samo. Jeżeli pacjent mówi, że coś się dzieje nagle z jego wzrokiem, to nie wolno go odsyłać. Decyzję musi podjąć lekarz. Oczywiście jakiś odsetek ludzi oszukuje, ale z tego powodu nie można nikogo narażać na poważny uszczerbek na zdrowiu.
zero

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Narodowy Fundusz Zdrowia NFZ opinie lekarzy i pacjentów