Twarde - soczewki kontaktowe

Twarde - soczewki kontaktowe

Postprzez Sadowska » 5 maja 2011, o 10:46

Mam pytanie, na czym polega dobranie twardych soczewek kontaktowych? słyszałam że są na 3-4 lata i po kalkulacji wychodzą taniej niż inne. Czy każdy może je nosić?
Sadowska

Re: Twarde - soczewki kontaktowe

Postprzez zez_ukryty » 5 maja 2011, o 11:17

Ma Pani astygmatyzm? Ma Pani stożek rogówki? Jest Pani po jakiś urazach oka? .
zez_ukryty

Postprzez Paula Optometrysta » 5 maja 2011, o 13:48

Soczewki sztywne gazoprzepuszczalne stosuje sie czesto w sytuacjach kiedy korekcja okularowa nie przynosi oczekiwanych rezultatow, badz sa istotne wskazania medyczne do stosowania takiego typu korekcji wzroku.
Szzcególne wskazania do zastosowania soczewek korekcyjnych sztywnych gazoprzepuszczalnych to:
• Stozek rogowni i niezbornosc astygmatyczna wysokiego stopnia\
• Blizny pourazowe i pozapalne rogówki
• Stany pooperacyjne
• Krótkowzrocznosc postepujaca badz wysaoka nadwzrocznosc
• Wystepowanie powiklan w wyniku noszenia soczewek kontaktowych miekkich spowodowanych niedostatecznym dostarczaniem tlenu do rogowki
• Nadwrazliwosc na plyny pielegnacyjne
• Zespol suchego oka, ktory uniemozliwa stosowanie korekcji soczewkami miekkimi

Soczewki sztywne gazoprzepuszczalne ("twarde") daja mozliwość korekcji praktycznie kazdej wady wzroku.
Jednak należy pamietac, ze jak sama nazwa wskazuje sa to soczewki wykonanez materialu dość twardego , przez co czas adaptacji oka jest dluzszy niz w przypadku miekkich soczewek kontaktowych.
Soczewki sztywne gazoprzepuszczalne nowwej generacji czesto robione sa specjalnie na zamowienie co wydluza czas doboru i cena ich rowniez jest znacząco wyzsza.

mam nadzieje, ze choc troszke rozjasnilam temat :)
Paula Optometrysta

Postprzez Zwierciadło » 8 paź 2013, o 13:24

REFUNDACJA SOCZEWEK TWARDYCH
PROCEDURA JEJ OTRZYMANIA
By dostać refundację na szkła kontaktowe twarde okulista musi mieć podpisana umowę z Narodowym Funduszem Zdrowia a osoba ubiegająca się o refundację musi mieć opłacone składki na ubezpieczenie zdrowotne (bądź być zarejestrowanym w biurze pracy jako osoba bezrobotna - trzeba mieć zaświadczenie). Refundację można dostać raz na dwa lata i jest to 70 % kwoty z 1000 złotych na dwie soczewki (na zakup jednej soczewki przysługuje 350 zł refundacji).

Procedura starania się o refundację soczewek twardych:
1. Trzeba udać się z wnioskiem o refundację do lekarza okulisty w państwowej przychodni
2. Udać się z wypełnionym wnioskiem do oddziału NFZ lub punktów Potwierdzających Przyjęcie Zleceń.
3. Po podbiciu wniosku przez NFZ należy udać się z nim do okulisty mającego umowę z NFZ (są to prywatne gabinety).
4. U okulisty zostawić należy wniosek i różnicę między ceną soczewek a refundacją i koniec! Aha i jeszcze dobrać jak najlepsze soczewki i o jak największej gazoprzepuszczalności!!!

Komunikat ze stron NFZ:
Uwaga! Pacjent potwierdzający zlecenie powinien mieć ze sobą dokumenty umożliwiające weryfikację danych zawartych w zleceniu (dowód osobisty, dokument potwierdzający ubezpieczenie, legitymację inwalidy wojennego – w przypadku posiadanych uprawnień).

Na co pacjenci muszą zwrócić uwagę podczas wypełniania zlecenia przez lekarzy?
Otóż lekarz musi wpisać w miejscu „nazwa przedmiotu ortop./ środka pomoc.” sześciocyfrowy kod zaopatrzenia - bez niego zlecenie nie będzie potwierdzone.
Pacjent powinien też zwrócić uwagę czy wypełnione zostało pole „numer dokumentu potwierdzającego uprawnienia” dotyczące numeru książeczki ubezpieczenia zdrowotnego.

Realizacja ww. zleceń lekarskich może nastąpić w dowolnym sklepie, aptece, zakładzie optycznym lub punkcie sprzedaży, który podpisał z NFZ umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej -zaopatrzenie w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze.

Zlecenia na przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze ważne są przez 3 miesiące (od daty wystawienia przez lekarza do daty przyjęcia do realizacji).

KOSZT SOCZEWEK OD 1000 ZŁ WZWYŻ
Zwierciadło

Postprzez MrHilary_pl » 23 gru 2013, o 14:12

I jak teraz wygląda sprawa soczewek? Jeżeli wątek w dalszym ciągu jest aktualny to czekamy na odpowiedź, bo procedury dotyczące refundacji są dokładnie opisane powyżej.
MrHilary_pl

Postprzez Leah » 2 sty 2014, o 13:42

Ja to się zawsze zastanawiałam jak wygląda zakładanie takich soczewek, użytkowanie. Ja co prawda wadę mam malutką i mi nie potrzebne są żadne soczewki, ale ciekawi mnie to jak się nosi takie soczewki, jak wyglądają itd.
Leah

Postprzez Bartosz » 21 sty 2014, o 15:27

Ciekawe czy ludzie z dużymi wadami odczuwają różnice z przestawienia sie soczewek miekkich na twarde?
Bartosz

Postprzez Lenka » 30 sty 2014, o 15:11

Bartosz napisał(a):Ciekawe czy ludzie z dużymi wadami odczuwają różnice z przestawienia sie soczewek miekkich na twarde?

myśle że nie ma duzo takich osób, a jeśli nawet to dla nich najważniejsze jest ze mogą dobrze widzieć bez względu na to czy to sa soczewki miękkie czy twarde
Lenka

Postprzez Nela » 6 lut 2014, o 16:08

ostrośc wzroku to jedno, ale skoro specjalista zaleca soczewki twarde a nie miękkie to najwidoczniej jest taka potrzeba
Nela

Postprzez Magdalena12 » 12 lut 2014, o 14:46

jeśli jest możliwość "leczenia" przy zachowaniu ostrości to tylko należy się cieszyć
Magdalena12

Następna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe