Jak dobrać soczewki na podstawie recepty na okulary?

Jak dobrać soczewki na podstawie recepty na okulary?

Postprzez Judyta » 6 maja 2011, o 13:38

Chciałam zapytać jak wygląda dopasowanie soczewek na podstawie recepty na okulary. Chciałam zamówić soczewki przez sklep internetowy ale nie wiem jakie dokładnie powinnam zamówić po zmianie okularów. Moja wada to -1.0/-0.5 130stopni i -1.5/-0.75 100 stopni. Proszę o pomoc.
Judyta

Re: Jak dobrać soczewki na podstawie recepty na okulary?

Postprzez zez_ukryty » 6 maja 2011, o 14:50

Nosiła Pani wcześniej soczewki kontaktowe?
zez_ukryty

Postprzez Paula Optometrysta » 6 maja 2011, o 15:46

Soczewki kontaktowe powinny byc dobrane przez specjaliste, nie wystarczy sama wartośc korekcji okularowej. Ważne jest jaki typ soczewek, jaka maja konstrukcje i z jakiego materialu sa wykonane. Na widzenie w soczewkach ma wplyw wiele czynnikow.
Jezeli wcześniej noszone byly soczewki kontaktowe to po zmianie mocy okularowej powinna zostac zweryfikowana moc w stosunku do noszonych wczesniej soczewek.Jezeli soczewki nie byly wcześniej noszone obowiazkowa jest wizyta u specjalisty.
Nalezy pamietac, ze aby moc bezpiecznie uzytkowac soczewki kontaktowe obowiązkowe są wizyty kontrolne i kazda zmiana, czy to mocy czy rodzaju czy jakichkolwiek parametrow musi byc przeprowadzona pod kontrolą.
Paula Optometrysta

Postprzez Judyta » 7 maja 2011, o 10:45

Noszę soczewki od 3 lat. Lekarz zawsze wystawiał mi receptę na okulary i soczewki, oddzielnie teraz dostałam tylko na okulary. Trzeba to jakoś odpowiednio przeliczyć tylko nie bardzo wiem jak. Różnica nie powinna być duża, a może zamówić takie same jak okulary?
Judyta

Postprzez katherina » 7 maja 2011, o 11:31

Jakiej firmy soczewki używane były do tej pory? Posiadasz jeszcze Judyto opakowania od tych soczewek? Każda firma posiada swoje parametry BC i Dia oraz swoje tabele przeliczeniowe z soczewek okularowych na soczewki kontaktowe, jeśli jest to możliwe sprawdź nazwę soczewek oraz te dwa parametry wyżej wymienione a ja postaram się uzyskać potrzebne do zamówienia Tobie moce soczewek adekwatne do Twojej wady.
P.S. A czemu przez internet ? Mało to jest dobrych sprawdzonych optyków? :roll:
Pozdrawiam Katherina
katherina

Postprzez Judyta » 12 maja 2011, o 15:14

Nie mam opakowań,teraz dłuższy czas chodzę w okularach. Soczewki były firmy Bausch & Lomb PureVision TORIC ale teraz właśnie chciałam zamówić Ciba Vision Air Optix for Astigmatism, polecone przez koleżankę. A bez tych parametrów nie da rady 8-)
Judyta

Postprzez Paula Optometrysta » 13 maja 2011, o 08:45

Soczewki powinny byc dobrane przez specjaliste, zwlaszca jak nie byly jeszcze noszone tej firmy. Kazda soczewka ma inna konstrukcje, i czasami ta sama moc i te same parametry daja roznice w widzeniu, gdyz inaczej ukladaja sie na oku. To jest mniej wiecej tak jak z ubraniami.. to ,ze ten sam rozmiar nie znaczy ze zawsze bedzie pasowal ;)
Paula Optometrysta

Postprzez Judyta » 13 maja 2011, o 14:13

mimo tego że miałam badanie 2 tyg. temu muszę je powtórzyć pod kątem samych soczewek? Lekarz wyraźnie zaznaczył żeby optyk mi przeliczył moce do soczewek z tej recepty. A jeżeli mój lekarz nie dobiera AirOptix to... mam zmienić lekarza? myślałam że nie będzie to aż taki problem
Judyta

Postprzez dzika » 13 maja 2011, o 15:34

Teraz firma Ciba daje zestaw startowy na wypróbowanie swoich soczewek.To może trochę pomniejszyłoby Twoje koszty,bo okulista przy zmianie firmy soczewek powinna być.
dzika

Postprzez katherina » 23 maja 2011, o 12:31

Może to mało kompetentne z mojej strony, ale Judyto jeśli nie chcesz skorzystać z wizyty okulistycznej to w takim wypadku moce przeliczeniowe soczewek to -1.00 BC. 8.6 Dia.14.2 oraz -1.50/-0.75 100 st. BC.8.7 Dia 14.5 // BC i Dia podałam w wartościach uniwersalnych, jedyna moja prośba po trzech miesiącach jeśli nawet nic by się nie działo, przebadaj wzrok i sprawdź jak oko się zachowuje pod wpływem tychże soczewek.
UWAGA!!! Jeśli coś będzie nie tak już od samego początku czyli po kilku dniach nadal nie będzie ostrości widzenia, soczewka będzie uwierała itp. szybciutko zgłoś się do okulisty!!!! To są oczy!!! Trzeba o nie dbać!!!
Pozdrawiam Katherina ;)
katherina

Następna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe