Czy dobiorę soczewki?

Czy dobiorę soczewki?

Postprzez - VIN - » 26 lip 2011, o 19:18

Witam serdecznie. Mam pytanie do doświadczonych szczególnie lekarzy i optometrystów czy powinienem zawracać sobie głowę soczewkami dwuogniskowymi o ile uda się takie pode mnie dobrać bo moje oczy to prawdopodobnie jedyny taki przypadek w Polsce.

W wieku 3 lat przeszedłem operację zaćmy i od tamtej pory patrzę praktycznie tylko prawym okiem, pomimo, że do lewego wybieram sobie mniejszą moc na badanaich niż do prawego to jest ono na tyle słabe, że w ogóle nim nie patrzę:(

Kilka lat później pojawiła się u mnie jaskra w obu oczach, którą leczono kroplami. Wszystko było w miarę ok [widzenie i ciśnienie w gałkach ocznych] dopóki nie trafiłem do pewnej kliniki w której zaczęto tak mnie leczyć, że ciśnienie całkowicie się rozregulowało [poprzez zabiegi odstawiania i zmieniania kropli] w wyniku czego żadne krople nie radziły sobie z moim ciśnieniem i wszczepiono mi zastawkę Achmeda 3 lata temu do OP [lepszego]. Przez ten czas nabawiłem się także zwyrodnienia śródbłonka rogówki [oklaski dla lekarzy z Lublina].
Dążę z zapytaniem czy uda mi się dobrać [czy spełnią one swoje zadanie} jakieś soczewki kontaktowe? Teraz noszę okulary dwuogniskowe o mocach 10.5 i 8.5 do tego cylinder chyba 1 i 1.5 [bo mam też astygmatyzm] a w moim wieku [23 lata] estetyka odgrywa dość dużą rolę, a nie chciałbym ciągle nosić grubych i "dziwacznych" szkieł [patrząc pod źródło światła robią mi się tzw. bliki, i teraz proszę sobie wyobrazić 23 letniego Jaruzelskiego]. Zwyrodnienie śródbłonka rogówki dotyczy jego dalszych części więc nie powinno chyba dojść do jakiegoś podrażnienia poprzez noszenie soczewek?
Ps. nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale mam też bardzo grubą rogówkę OP 800 i OL 600 tych jednostek czegoś tam, jak wspomniałem mój przypadek to ewenement na skalę co najmniej krajową:)
- VIN -

Re: Czy dobiorę soczewki?

Postprzez pianistka » 8 sie 2011, o 13:13

Hej... Już trochę ochłonęłam i oswoiłam się ze świadomością że będę musiała nosić korekcje w moim przypadku jak już pisałam w dziale choroby oczu "astygmatyzm". Nie nosiłam nigdy okularów i myślę że przy czynnościach które wykonuje ciężko mi będzie je włożyć na nos wiec pomyślałam sobie że soczewki są świetną alternatywą. Pisałam też kiedyś o tym że strasznie męczą mi się oczy więc moje pytanie jest takie czy soczewki mają ten cały antyrefleks. Bo przecież jakąś ochronę mieć muszą....
pianistka

Postprzez LEMUR » 8 sie 2011, o 19:44

pianistka napisał(a):...więc moje pytanie jest takie czy soczewki mają ten cały antyrefleks. Bo przecież jakąś ochronę mieć muszą....

Ale przeciez powloka antyrefleksyjna przed niczym nie chroni, bo nie taki jest jej cel!
LEMUR

Postprzez katherina » 9 sie 2011, o 10:58

Witam pianistko :) soczewki kontaktowe posiadają filtry UV A i UV B dzięki swojej asferycznej budowie ściśle przylegają do oka przez co promienie szkodliwe nie podrażniają go, antyrefleksu nie posiadają...a do czego był by Ci on potrzebny?
katherina

Postprzez LEMUR » 9 sie 2011, o 12:03

LEMUR napisał(a):
pianistka napisał(a):...więc moje pytanie jest takie czy soczewki mają ten cały antyrefleks. Bo przecież jakąś ochronę mieć muszą....

Ale przeciez powloka antyrefleksyjna przed niczym nie chroni, bo nie taki jest jej cel!

ps. a... to o kontaktowych ;)
LEMUR

Postprzez pianistka » 9 sie 2011, o 20:59

Bo ogólnie zastanawiam sie nad taką rzeczą ze w okularach antyrefleks rozprasza światło po soczewce i oko się nie męczy i chciałam sie dowiedziec czy soczewki tez moga posiadac podobne funkcję.... To znaczy że w kontaktach nie występuje coś takiego. Wychodzi na to że odpowiednia ochrona oka jest jedynie w okularach tak????
pianistka

Postprzez LEMUR » 10 sie 2011, o 09:14

rozszczepienie swiatla jest uciazliwe gdyz sama soczewka okularowa jest w pewnej odleglosci od oka. Soczewka kontaktowa lezy bezposrednio na rogowce i taka rzecz nie jest potrzebna.

Poza tym jak juz napisalem powloka AR, nie ma na celu ochrony przed UV, tylko wlasnie to co opisalas, ma powodowac mniejsze rozszczepienie swiatla, a tym samym poprawic komfort patrzenia. To material soczewki okularowej chroni przed UV, tak wiec czy bedzie ona utwardzona czy dodatkowo z powloka - chroni TAK SAMO!
Wiec mitem jest tzw. zerowki z UV do komputera.

Sa soczewki kontaktowe na rynku, ktore maja filtr UV
LEMUR

Postprzez katherina » 10 sie 2011, o 15:34

Większość firm oferuje już w obecnej chwili takowe soczewki jednym z lepszych producentów jest firma Ciba Vision, którą stawiam na podium z numerem jeden... po pierwsze sprawdzone prze ze mnie, po drugie przez moich klientów :) 100% satysfakcja użytkowania i ochrona oczu :)
katherina

Postprzez LEMUR » 10 sie 2011, o 18:46

katherina napisał(a):Większość firm oferuje już w obecnej chwili takowe soczewki

nie prawda, nie wszystkie soczewki maja filtr UV :)
LEMUR

Postprzez katherina » 10 sie 2011, o 19:26

Lemur ??? "Większość" nie oznacza "wszystkie"...
katherina

Następna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe