Jak dobrać soczewki na podstawie recepty na okulary?

Re: Jak dobrać soczewki na podstawie recepty na okulary?

Postprzez Judyta » 24 maja 2011, o 14:45

A jednak można... bardzo dziękuję p.Katherino. Wszystkie parametry które Pani podała są standardowe? a na wizytę kontrolną zgłoszę się na pewno. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. :D
Judyta

Postprzez Judyta » 1 cze 2011, o 19:41

dzika... za późno się zorientowałam z tą promocją na zestaw startowy. Byłoby to świetne rozwiązanie ale niestety czas minął, niestety tylko do 30.05 można było skorzystać z tej promocji a ja dopiero dzisiaj zamówiłam soczewki, tak z okazji Dnia Dziecka 8-) .
Judyta

Postprzez alicja » 16 lis 2011, o 12:43

Witam'
Wydaje mi sie że jeśli ktoś chce wypróbowac soczewki to trzeba powiedzieć okulistce i wypisuje specjalna recepte na soczewki. Cięzka sprawa z tymi przeliczeniami:) Pozdrawiam
alicja

Postprzez Justin » 17 lis 2011, o 10:07

Czasem okuliści (szczególnie współpracujący z optykiem) wypisują osobną receptę na soczewki kontaktowe , czasem wpisują moce soczewek kontaktowych w uwagach pod receptą a czasem po prostu trzeba przeliczyć moce okularowe na soczewki kontaktowe. Jednak istotne znaczenie ma edukacja pacjenta. Wyczerpujące poinformowanie go o konieczności przestrzegania zasad postepowania dotyczacych trybu noszenia, pielegnacji, częstości wymiany oraz prowadzenia odpowiednich badań kontrolnych. Z przykrością muszę stwierdzić , że poziom wiedzy nie jest zadawalający bo trafiają się osoby które mimo tłumaczeń, że na początku powinna być wizyta okulistyczna i ocena czy dany pacjent się kwalifikuje do noszenia soczewek kontaktowych, chcą zamawiać soczewki na własną rękę. Druga sprawa to zmiana firmy lub parametrów soczewek kontaktowych na własną rękę. Kolejna - zamawianie soczewek kontaktowych bez recepty- wow :O. Przychodzi klient i pyta o soczewki kontaktowe a tak na dobrą sprawę nie zna ani dotychczasowej firmy, ani mocy ani parametrów, nic!!! i co ciekawe jeszcze zdziwiony, że tyle pytań do niego. Każde zamówienie powinno być oparte o receptę!
Tu chodzi o nasz wzrok - dbajmy o niego z pomocą specjalistów, którzy przecież są po to by pomóc a nie zaszkodzić a ryzyko powikłań będzie bardzo znikome.

Pozdrawiam
Justin

Postprzez LEMUR » 17 lis 2011, o 10:10

Justin, ja bym dodal (albo nie odczytalem tego) specjalista powinien zalozyc soczewke na oko i sprawdzic jej zachowanie - bez tej czynnosci wogole nie mozna mowic o doborze soczewek - nawet gdy, jak juz opisala Justin - zmiana firmy / modelu itp...

Wogole ciezko mi zrozumiec taki stan rzeczy, jak ktos moze przeliczyc moce refrakcji okularowej na soczewkowa - baaa... kto potrafi, czy tylko odczytuja z tabel :P

I zgodze sie - edukacja! Zarowno "specjalistow" oraz uzytkownikow.

Ah, tak mi sie przypomnialo. Polskie Stowarzyszenie Soczewek Kontaktowych oraz Polskie Towarzystwo Optometrii i Optyki wspolnie opracowali standardy badania optometrycznego oraz doboru i aplikacji soczewek kontaktowych.

Uzytkowniku - ile z tego przerabiasz ze swoim specjalista?
http://www.ptoo.pl/index.php/standard-badania/
LEMUR

Postprzez Justin » 18 lis 2011, o 09:48

LEMUR napisał(a):Justin, ja bym dodal (albo nie odczytalem tego) specjalista powinien zalozyc soczewke na oko i sprawdzic jej zachowanie - bez tej czynnosci wogole nie mozna mowic o doborze soczewek - nawet gdy zmiana firmy / modelu itp...

To oczywista oczywistość. Szkoda tylko, że nie wszyscy się do tego stosują :|.

LEMUR napisał(a):Wogole ciezko mi zrozumiec taki stan rzeczy, jak ktos moze przeliczyc moce refrakcji okularowej na soczewkowa - baaa... kto potrafi, czy tylko odczytuja z tabel :P

Oczywiście w codziennej praktyce korzysta się z gotowych tabel przeliczeniowych bo to szybkie i wygodne natomiast ważne, by użytkownicy mieli świadomość, że moce okularów i moce soczewek mogą się różnić!

LEMUR napisał(a):Ah, tak mi sie przypomnialo. Polskie Stowarzyszenie Soczewek Kontaktowych oraz Polskie Towarzystwo Optometrii i Optyki wspolnie opracowali standardy badania optometrycznego oraz doboru i aplikacji soczewek kontaktowych.

Uzytkowniku - ile z tego przerabiasz ze swoim specjalista?
http://www.ptoo.pl/index.php/standard-badania/

Mam nadzieję, że osoby noszące lub chcące nosić soczewki kontaktowe zaczną sobie brać te wszystkie uwagi do serca i zaczną zwracać uwagę na to co ich w tym temacie dotyczy i obowiązuje.

Pzdr
Justin

Postprzez katherina » 18 lis 2011, o 15:07

Jak by wszyscy myśleli tak jak my to może bym jeszcze uwierzyła że większy procent użytkowników soczewek będzie się do tego stosował, ale w dzisiejszych czasach każdy chodzi na skróty i nie szanuje drugiego człowieka, bądź co bądź swojego klienta z którego przecież się utrzymuje...sprzedać i na razie...kolejną sprawą jest jeszcze to iż klient myśli że trafiając do specjalisty uzyska wszystko co możliwe w zakresie świadczeń optyka...a co w większości uzyskuje cenę i kilka zdań na temat tego że soczewki trzeba stosować tak a nie inaczej...o kontrolnych wizytach nie ma ani słowa...noś sobie je do woli! a potem robią oczy jak pięć złotych jak w końcu trafiają do specjalisty z prawdziwego zdarzenia a ten im robi wykład...no ale cóż cieszmy się że chociaż istnieją jeszcze tacy specjaliści jak my :)
Pozdrawiam Katherina :)
katherina

Postprzez LEMUR » 18 lis 2011, o 16:31

Kath, czy taka osobe mozna nazwac specjalista czy sprzedawca ;)

tez mnie cieszy, ze sa - widzac po Waszych avatarach - mlodzi, ktorzy podchodza do spraw "dla dobra uzytkownika"
LEMUR

Postprzez Stylion_pl » 26 paź 2012, o 07:40

Proponowałabym jeszcze raz wizytę u okulisty w celu przepisanie soczewek.Albo wizytę w salonie optyczny. Mi kiedyś w takim salonie od reki zbadali i wybrali soczewki. Także weszłam tam w okularach, a wyszłam w soczewkach. Nie kupowałam bym nic sama przez internet, przynajmniej na ten pierwszy raz.
Stylion_pl

Postprzez Piotr » 20 sty 2014, o 16:08

osoba zadajaca tytułowe pytanie w salonie optycznym nawet sie nie zastanawia czy sa jakies przeciwskazania, zazwyczaj ludzie podchodza do tematu, chce to mieć na już. w jednym sklepie nie dostanie to pójdzie do drugiego, gdzie ktoś sprzeda to co chce. Ale jaki bedzie tego skutek- po jakimś czasie, po przemysleniach, bedzie przekonanie, że w tamtym sklepie mozna dostac wszystko, nie ważne czy z receptą czy nie, a w tym innym dbaja o oczy!
Piotr

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe