Soczewki kontaktowe a ciąża

Re: Soczewki kontaktowe a ciąża

Postprzez Marika » 27 cze 2011, o 12:19

Katherino bardzo dziękuje za wszystkie dobre rady i drogocenne wskazówki co do mojej osoby ,zapewniam że będę z wami na forum na bieżąco.Dziękuje również pozostałym osobom którzy udzielili mi informacji , a na wizytę okulistyczną już się zapisałam.Pozdrawiam :)
Marika

Postprzez MARK » 27 cze 2011, o 15:48

Moja znajoma nosiła i dalej nosi soczewki.Całą ciąże używała soczewek i nie miała żadnych komplikacji.Konsultowała się oczywiście z okulistą w trakcie,jak i po porodzie.Dalej nie wyobraża sobie życia bez soczewek :) Więc indywidualnie musi każdy podejść do tematu :)
MARK

Postprzez optyk-mila » 28 cze 2011, o 10:43

Witam serdecznie,nawiązując do tematu,to faktycznie każdy musi podejść indywidualnie do tej sprawy,z własnego doświadczenia wiem,że będąc w ciąży wiele rzeczy,które do tej pory były dla nas normą,nagle zaczynają przeszkadzać i tak było w moim przypadku z soczewkami kontaktowymi. Nie mam dużej wady wzrok,ale zdecydowanie wolę nosić soczewki niż okulary,jednak w momencie gdy zaszłam w ciąże musiałam zrezygnować z tej przyjemności,moje oczy kategorycznie odmówiły posłuszeństwa w momencie,gdy aplikowałam je do oczu,na szczęście dziewięć miesięcy minęło bardzo szybko i teraz znowu mogę wrócić do starych nawyków!
optyk-mila

Postprzez Sklep_Optyczny » 25 paź 2011, o 17:21

No dlatego najlepiej w tym celu skontaktować sie ze swoim lekarzem prowadzącym i tam zapytać o szczegóły. daj znać za jakiś czas,co powiedział doktor.
Sklep_Optyczny

Postprzez zezowata_szczęsciara » 3 lis 2011, o 20:34

Moja koleżanka też miała ten zaszczyt bycia w ciąży i niestety musiała odstąpić od soczewek pomimo tego iż wyniki badania ciśnienia oka były okej to niestety przy aplikacji soczewek dostawała bardzo uciążliwego efektu suchego oka, do tego dochodziło swędzenie oczu itp. jak widać jej małe dzidzi nie polubiło mamy w soczewkach do tej pory śmieję się z nią, że mała Gabi płacze jak Marta ściąga okulary i podchodzi do niej bez nich :D
zezowata_szczęsciara

Postprzez Wiktoria M » 22 lis 2011, o 10:38

Moja znajoma jest w ósmym miesiącu ciąży i jest użytkowniczką soczewek kontaktowych, nawet powiedziała, że chyba by już nie potrafiła bez nich funkcjonować. Wiem, ze jest ona pod kontrolą swojej okulistki ale ciekawi mnie jak to jest w czasie porodu?? Raczej nie wolno rodzić w soczewkach, mam rację?
Wiktoria M

Postprzez optyk.F » 22 lis 2011, o 19:02

W trakcie porodu soczewki kontaktowe muszą być zdjęte,ponieważ może zachodzić potrzeba znieczulenia ogólnego, co stanowi przeciwwskazanie do obecności soczewek na oczach.Nie powinno się ich mieć w czasie parcia, a w razie cesarki musiałaby pamiętać o ich zdjęciu a może nie być na to czasu. ;)
optyk.F

Postprzez katherina » 23 lis 2011, o 08:23

Zresztą Wiktorią po co koleżance soczewki kontaktowe pod czas po rodu, jeśli jest przyszłą mamą powinna być w 100% odpowiedzialną kobietą i pomyśleć również o swoim komforcie i zapewnić go sobie w jak największym możliwym w tej sytuacji poziomie. Poród to i tak wyższa szkoła jazdy więc po co jej ten stres, ale jestem ciekawa czemu ty zadajesz to pytanie czyżby koleżanka która jest pod stałą opieką swojego okulisty nie usłyszała tego od niego? Jeśli tak, to warto by było zastanowić się co to za specjalista???
katherina

Postprzez Wiktoria M » 23 lis 2011, o 10:17

katherina napisał(a):Zresztą Wiktorią po co koleżance soczewki kontaktowe pod czas po rodu, jeśli jest przyszłą mamą powinna być w 100% odpowiedzialną kobietą i pomyśleć również o swoim komforcie i zapewnić go sobie w jak największym możliwym w tej sytuacji poziomie. Poród to i tak wyższa szkoła jazdy więc po co jej ten stres,

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli, jaki stres??? Podczas porodu nie ma czasu i siły mysleć o niczym innym!! A co do komfortu to chyba bardziej komfortowo widzieć choćby wydruk ktg i ogólnie co się dzieje i później swojego maluszka, prawda?

katherina napisał(a): ale jestem ciekawa czemu ty zadajesz to pytanie czyżby koleżanka która jest pod stałą opieką swojego okulisty nie usłyszała tego od niego? Jeśli tak, to warto by było zastanowić się co to za specjalista???

Ja pytam bo ona użyła stwierdzenia:" Nie wyobrażam sobie życia bez soczewek, chyba nie potrafiłabym bez nich funkcjonować" - nie jest to moja jakaś wielka kumpela tylko osoba, którą poznałam podczas spotkania z przyjaciółmi więc ja się zaczęłam zastanawiać jak to jest. Nie wiem do jakiego specjalisty chodzi bo to nie moja sprawa, zapewne ona ma juz wywiad ze swoim okulistą na powyższy temat ale po prostu widząc kobietę z brzuszkiem zaczęłam się na tym zastanawiać sama tym bardziej że jakiś czas temu ogólnie miałam problem czy ja bedę w stanie zakładać sobie soczewki.

optyk.F napisał(a):W trakcie porodu soczewki kontaktowe muszą być zdjęte,ponieważ może zachodzić potrzeba znieczulenia ogólnego, co stanowi przeciwwskazanie do obecności soczewek na oczach.Nie powinno się ich mieć w czasie parcia, a w razie cesarki musiałaby pamiętać o ich zdjęciu a może nie być na to czasu. ;)

Tak czy inaczej odpowiedź uzyskałam i dziękuję za zaspokojenie mojej ciekawości ;)
Wiktoria M

Postprzez Mietek67 » 28 lut 2012, o 11:37

Witam SZ.P. Katherino moja żona cały poród była w soczewkach kontaktowych i powiem pani że nic się nie stało lekarze nic nie mówili a wiedzieli. co Pani na to??
Mietek67

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe