Czy dobiorę soczewki?

Re: Czy dobiorę soczewki?

Postprzez LEMUR » 10 sie 2011, o 19:50

katherina napisał(a):Lemur ??? "Większość" nie oznacza "wszystkie"...

Twoja wypowiedz nie jest zbyt dokladna, gdyz piszesz ze wiekszosc, a pozniej wymieniasz firme, ktora akurat w swoich produktach si-h nie ma UV i zapewniasz o ochronie!

katherina napisał(a):100% satysfakcja użytkowania i ochrona oczu
LEMUR

Postprzez katherina » 10 sie 2011, o 20:04

Jesteś tego pewien mój drogi specjalisto?
katherina

Postprzez LEMUR » 10 sie 2011, o 21:06

katherina napisał(a):Jesteś tego pewien mój drogi specjalisto?

gdzie napisalem, ze jestem specjalista? No chyba ze to wyroznienie :P
Jezeli chodzi o przydzielenie do grupy forum - ktos tego dokonal za mnie - nie pchalem sie aby byc "czerwonym' :geek:

o jakie soczewki Ci chodzi?

Polecam dodatek wydany niedawno Contact Lens Spectrum na rok 2011 (http://www.clspectrum.com)- fajne zestawienie wszystkich dostepnych na swiecie soczewek kontaktowych, z parametrami, materialami, zakresami produkcji oraz takimi wlasnie informacjami jak bloker UV

Produkty Ciby, ktore sa wymienione to Precision UV oraz DuraSoft 3 (wycofany juz)

Jezeli chodzi o produkty ktore sa dostepne na naszym rynku to z UV sa to nastepujace (kolejnosc przypadkowa)
1-day acuvue, 1-day moist, 1-day trueye, acuvue, acuvue2, advance, oasys, biomedics 55 premier, biomedics 55 uv, precision uv, acuvue 2 colors, oasys, oasys for astigmatism, biomedics toric, acuvue2...

na stronie ciby jak i w zadnych materialach nie ma informacji o ochronie przed UV ich soczewek, poza tym np
http://www.optix-now.com/ciba-vision-le ... oasys.html rowniez brak informacji

Czy uwazasz, ze tak wazna sprawa jak ochrona UV, gdzie przy uzywaniu soczewek kontaktowych tzw wewnetrzne zogniskowanie jest przyczna skrzydlika firmy by lekcewazyly i wogole nie informowaly? A moze nie informuja, gdyz po prostu nie maja, dlaczego wiec przy aktualnie nazwijmy topowych produktach ciby czy coopera nie pisza tych informacji a johnson bez niczego pisze te infromacje w katalogach, opakowaniach itp :P

Jak masz inne informacje, ktore mozesz potwierdzic, podziel sie. Chetnie sie z nimi zapoznam
LEMUR

Postprzez zez_ukryty » 10 sie 2011, o 22:56

Nooo, ciba wiżyn nie ma UVałów wśród tych najbardziej popularnych. Dżonsony owszem. Z ciekawości obejrzałem soczewki co mam w domu wiżynowskie i nie ma na nich najmniejszej wzmianki od ochronie przed UV (może prócz tego, że są robione przy użyciu ultrafioletu). I idę spać. Dobranoc. Ale najpierw obejrzę "Pretty, little liars" :D .
zez_ukryty

Postprzez katherina » 11 sie 2011, o 10:02

Dziękuję zezie za potwierdzenie mojej tezy faktycznie nie wszystkie soczewki mają filtry UV, ale i tu się z Tobą Lemurze nie do końca zgodzę Precision UV posiada ją jak również jest on dostępny na rynku, skąd to wiem ? odpowiedź jest prosta mam stałych klientów którzy zamawiają u mnie takowe soczewki systematycznie :) czyżby to było najlepsza gwarancja tego, że istnieją i są dostępne, a kolejna sprawa to to że fakt faktem są one droższe i mniej pospolite jak te przez panów wyżej wymienione, ale materiał z jakich są wykonane i jego właściwości + ochrona UV daje komfort pożądany przez moich klientów...nie mówię że inne firmy są gorsze owszem też mogą spełniać wszystkie te wymagania...za to ja lubię być wierna czemuś sprawdzonemu i potwierdzonemu wieloma przypadkami.
katherina

Postprzez Judyta » 11 sie 2011, o 10:09

W jakim kierunku brnie ta dyskusja? nie nosząc soczewek też nie mamy ochrony przed UV i nikt specjalnie problemów z tego tytułu nie robi. Znalazłam na forum wątek o kroplach z UV: viewtopic.php?f=10&t=41
i macie drodzy specjaliści problem rozwiązany! :mrgreen:

Poza tym : "Z punktu widzenia fizjologii oka współczynnik przepuszczalności tlenu jest najistotniejszym parametrem charakteryzującym soczewkę kontaktową. Im więcej tlenu dotrze do oka, tym oko będzie zdrowsze. Soczewki przepuszczające najwięcej tlenu do rogówki znacznie zmniejszają ryzyko zakażenia, są bezpieczniejsze dla użytkownika soczewek i dają większy komfort użytkowania."
I? gdzie tu mowa o ochronie przed UV?
życzliwa Judyta
Judyta

Postprzez katherina » 11 sie 2011, o 10:11

Nie ma jak współpraca dwóch kobiet...zawsze myślimy trochę na około ale logicznie :)
Pozdrawiam Judyto :)
katherina

Postprzez zez_ukryty » 11 sie 2011, o 10:44

katherina napisał(a):Dziękuję zezie za potwierdzenie mojej tezy faktycznie nie wszystkie soczewki mają filtry UV, ale i tu się z Tobą Lemurze nie do końca zgodzę Precision UV posiada ją jak również jest on dostępny na rynku, skąd to wiem ? odpowiedź jest prosta mam stałych klientów którzy zamawiają u mnie takowe soczewki systematycznie :) czyżby to było najlepsza gwarancja tego, że istnieją i są dostępne, a kolejna sprawa to to że fakt faktem są one droższe i mniej pospolite jak te przez panów wyżej wymienione, ale materiał z jakich są wykonane i jego właściwości + ochrona UV daje komfort pożądany przez moich klientów...nie mówię że inne firmy są gorsze owszem też mogą spełniać wszystkie te wymagania...za to ja lubię być wierna czemuś sprawdzonemu i potwierdzonemu wieloma przypadkami.

No ale Lemur napisał ze Precision UV jest dostępny tylko DuraSofty 3 nie są już w sprzedaży.
Poza tym dyskusja jest o UV ochronie a nie o przepuszczalności tlenu. Ochrona przed UV jest dodatkowym atutem soczewek co nie znaczy, że mniej ważnym bo UV robi spustoszenie w naszym organiźmie.
zez_ukryty

Postprzez Judyta » 11 sie 2011, o 11:13

Z tego co widzę to wątek założył VIN a rozpatrujecie dylemat pianistki. U niego jest bardziej złożony problem niżeli posiadanie przez soczewki UV choć nie twierdze że mu się to nie przyda.
Judyta

Postprzez Paula Optometrysta » 11 sie 2011, o 13:00

jezeli mowimy o ochronie UV to nawet gdy soczewka go posiada nie chroni oka w pelni i tak do pelnej ochrony potrzebne sa okulary przeciwsloneczne. Wiec tak naprawde czy soczeweka ma UV czy nie to nie jest najwazniejszy prametr. Fakt ochrona przed Uv jest istotna , ale prawdziwa i pelna. Gdyby soczewki zalatwialy cala sprawe zamiast okularow przeciwslonecznych nosilibysmy soczewki. a Tak przeciesz nie jest. Ochrona przed Uv jest dodatkowym parmetrem ktory mozemy wziasc pod uwage dobierajac soczeweki. jednakze jest kilka parametrow ktore sa stanowczo istotniejsze dla zdrowia i bezpieczenstwa oczu. Kazda firma opiera swoja kampanie reklamowa i marketingowa na czyms co ich wyroznia.. ale prosze drodzy specjalisci nie dajmy sie zwariowac i nie wierzmy tak bezkrytycznie. Soczeweki przede wszystkimi maja dawac dobre wyrazne widzenie, pelen komfort i byc bezpieczne dla oka. a jak maja jakies dodatki to fajnie.. tylko niech te dadatki nie stana sie najwazniejsze.. a niestety jedna z firm probuje nam to wmowic.
Paula Optometrysta

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe