Zespół suchego oka

Re: Zespół suchego oka

Postprzez martinez » 6 sie 2011, o 15:08

Jestem już po wizytach mam dobrane soczewki, odtsałam krople wszystko mi sie świenie nosci. Dziękuje za rady i napewno pozostanę stałym bywalem forum :)
martinez

Postprzez katherina » 8 sie 2011, o 10:55

Pamiętaj tylko o trzymiesięcznych maksymalnie co pół rocznych wizytach kontrolnych u okulisty w trakcie systematycznego użytkowania soczewek kontaktowych. :)
W razie pytań pisz i zadawaj je do woli :)
Pozdrawiam Katherina
katherina

Postprzez Lenka » 9 gru 2011, o 12:43

Witam,
moje pytanie dotyczy kropli nawilżających - czy można używać ich bez konsultacji z lekarzem? Nie jestem użytkownikiem soczewek kontaktowych, ale pojawił się u mnie problem suchości oczu. Podejrzewałam kosmetyk ale nie mam pewności, że to on jest przyczyną- chciałabym złagodzić te objawy kroplami bo wiem, że są dostępne bez recepty, tylko czy sama nie zrobię sobie krzywdy takim postepowaniem?
Lenka

Postprzez OPTYKJAGA » 9 gru 2011, o 15:54

Droga Lenko,jak sama nazwa tych kropli-nawilżające,więc nie powninny szkodzić lecz pomóc.Na pewno krzywdy nie zrobią.Tylko nie wiem czy krople pomogą.Jeśli objawy nie znikną to proponuję wizytę u okulisty.
OPTYKJAGA

Postprzez katherina » 12 gru 2011, o 21:09

A powiedz mi Lenko czy pracujesz dość długo przy komputerze? Czasami taka praca powoduje to iż rzadziej mrugamy przez co automatycznie nasz "system nawilżania" jest ciutke osłabiony...przez może występować nieprzyjemne tarcie, pieczenie oraz suchość w oku...moi okuliści polecają na takie dolegliwości krople Optive, Refresh lub też po prostu sztuczne łzy, odradzają z kolei sól fizjologiczną, którą czasami po przez stosowanie można bardzo inwazyjnie zadziałać na oko wypłukując z niego wszystkie minerały jakie pomagają naszym oczom długotrwale utrzymać swoją witalność :)
katherina

Postprzez LEMUR » 12 gru 2011, o 23:41

Potrzebny przypominacz mrugania przy komputerze?
http://pssk.info.pl/uzytkownik/17-mruga ... komputerem :)
LEMUR

Postprzez Lenka » 13 gru 2011, o 09:23

Odnośnie pracy przy komputerze to nic sie nie zmieniło, nie pracuję więcej niż dotychczas. Takie odczucie mam juz od jakiegoś miesiąca, nie jest to taki duży problem bo zgłosiłabym się z tym do okulisty, natomiast chciałam sama sobie pomóc złagodzić te objawy w oparciu o konsultację z Wami. Ogólnie oko to bardzo mądry organ i w moim odczuciu dobrze wie jak reagować w konkretnej sytuacji, moim zdaniem czy to łzawienie, czy suchośc czy nawet zwężanie/rozszerzanie źrenicy jest efektem działania "konkretnych czynników". Takie krople nawilżajace zapewne pomogą złagodzić objawy- bo sama nazwa ich na to wskazuje, natomiast pytanie czy przez takie zakraplanie nie przyzwyczaimy ooka do tego? Produkcja łez jest przecież bardzo ważna. Więc reasumujac - ile czasu mogę używać takich kropli bez konsultacji z okulistą?
Lenka

Postprzez katherina » 13 gru 2011, o 11:44

Lenko te krople nie są aż tak inwazyjne dla Twojego oka, to tak jak byś stwierdziła że krem nawilżający jest niewskazany do stosowania ciągłego, a on przecież ma tylko pomagać naszej skórze aby była ciągle świeża i cieszyła nasze innych oczy :) które potrzebują tegoż samego zabiegu :) dlatego też spokojnie...ja stosuję te krople już dość długo z tego co mi się wydaję mija koło pół oku i nic się z oczami nie dzieje jeśli zapomnę ich zaaplikować, wiadomo nasze oczy szybko przyzwyczajają się do dobrego ale nie jest to zły symptom użytkowania kropli, wręcz można stwierdzić że są one nam bardzo wdzięczne że o nie dbamy :) także co do długości użytkowania tych kropli to można powiedzieć że ciągłość ich użytkowania jest wskazana ( tylko bez przesady nie wlewajmy całej butelki do oczu przez jeden tydzień lub też dwa) jedyna ewentualność konsultacji z okulista może się u Ciebie pojawić w chwili gdy przy stosowaniu kropli dolegliwości nadal będą się utrzymywać .
katherina

Postprzez Teresa58 » 13 gru 2011, o 13:41

Witajcie. A moim zdaniem każda ingerencja w nasz organizm nie pozostaje bez echa. Organizm, w którym wspomagamy "sztucznie" pewne funkcje "rozleniwia się" i sam już nie pracuje tak jak powienien. I chociaż faktycznie te krople mogą być teoretycznie neutralne to faktem jest, że nasze oczy powinny same się nawilżać. I jeśli nawilżamy je sztucznie to oczy przyzwyczajają się do tego i zwyczajnie "nie chce im się już pracować". Także ja bym uciekała się do wspomagania oczu kroplami tylko w razie konieczności... Pozdrawiam:)
Teresa58

Postprzez Justin » 14 gru 2011, o 08:58

Równiez uważam, że nie ma co przesadzać ze "sztucznym wspomaganiem"- kropel uźywać tylko w razie konieczności i doraźnie. Nie zalecałabym stosowania ciągłego... A jeśli ktoś już posiada jakiekolwiek krople do oczu to należy pamiętać o dacie przydatności i o tym, że po otwarciu butelki krople te można używać tylko określoną ilość czasu - dlatego należy dokładnie przeczytać ulotkę i stosować się do zaleceń przechowywania i użytkowania.
Już kiedys pisałam, że objawy suchego oka są dosyć powszechną przypadłością, na którą może wpływać bardzo wiele czynników. Jak sama Lenko napisałaś pracujesz przy komputerze, dodajmy do tego centralne ogrzewanie, które od jakiegoś czasu mamy i które znacznie nam wysusza powietrze w mieszkaniach. Możnaby pisać i pisać co może być przyczyną takich objawów ale może skupmy sie na tym jak najlepiej pomóc: otóż kilka prostych rad może znacznie złagodzić Twoje dolegliwości. Proponuję zaczać od tego by stosować nawilżacz powietrza w pomieszczeniach gdzie spędzamy dużo czasu ( w domu zaś, jeśli nie posiadamy nawilżacza, bardzo się sprawdzaja mokre ręczniki na kaloryferach) i oczywiście wietrzyć te pomieszczenia a dodatkowo pomocne może tu być codzienne zjedzenie banana.

Pzdr.
Justin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe