przez Magdalena12 » 14 sty 2014, o 09:52
Sporą masz wadę, nie da się ukryć... a do tej pory jakie nosiłeś okulary?
Z tego co piszesz twoje pytanie odnośnie użytkowania soczewek było konkretne, ale odpowiedź od specjalisty również otrzymałeś jasną- dlaczego tak postanowił może odpowiedzieć tylko on sam. Myślę, że jeśli chodzi o dostepność soczewek to w tych czasach technologie sa na tyle rozwinięte, że producenci wciaż poszerzają swoje asortymenty. Może bardziej chodzi o to że okulista przypuszcza, że wada może się zmieniać, a Ty jestes w okresie szybkiego wzrostu/ dorastania i dlatego proponował wstrzymanie sie od soczewek na ta chwilę... to są tylko moje przypuszczenia...
Jedno jest pewne- wartości soczewek kontaktowych będa się rózniły od zaleconych okularów i choć widze że bardzo Ci zalezy na tych soczewkach, to prosze, nie rób nic na własną rękę bo możesz sobie tylko zaszkodzić. Ja od jakiegoś czasu noszę soczewki które były dobierane przez okulistę i jestem bardzo zadowolona, ale nie zwalnia mnie to z wizyt kontrolnych, a w przypadku jakiegos dyskomfortu musze od razu zdjąć soczewki i umówić sie na pilniejsza wizytę bo dorobic się jakiegoś zakażenia to nie problem.