czy moge nosić soczewki?

Re: czy moge nosić soczewki?

Postprzez helios » 13 sty 2014, o 15:21

Nie, po prostu lekarz okulista powiedział, że gdy będę miał ok 4,5 dioptrii na każde oko wtedy będzie mógł dobierac mi soczewki.
helios

Postprzez Magdalena12 » 14 sty 2014, o 09:52

Sporą masz wadę, nie da się ukryć... a do tej pory jakie nosiłeś okulary?

Z tego co piszesz twoje pytanie odnośnie użytkowania soczewek było konkretne, ale odpowiedź od specjalisty również otrzymałeś jasną- dlaczego tak postanowił może odpowiedzieć tylko on sam. Myślę, że jeśli chodzi o dostepność soczewek to w tych czasach technologie sa na tyle rozwinięte, że producenci wciaż poszerzają swoje asortymenty. Może bardziej chodzi o to że okulista przypuszcza, że wada może się zmieniać, a Ty jestes w okresie szybkiego wzrostu/ dorastania i dlatego proponował wstrzymanie sie od soczewek na ta chwilę... to są tylko moje przypuszczenia...
Jedno jest pewne- wartości soczewek kontaktowych będa się rózniły od zaleconych okularów i choć widze że bardzo Ci zalezy na tych soczewkach, to prosze, nie rób nic na własną rękę bo możesz sobie tylko zaszkodzić. Ja od jakiegoś czasu noszę soczewki które były dobierane przez okulistę i jestem bardzo zadowolona, ale nie zwalnia mnie to z wizyt kontrolnych, a w przypadku jakiegos dyskomfortu musze od razu zdjąć soczewki i umówić sie na pilniejsza wizytę bo dorobic się jakiegoś zakażenia to nie problem.
Magdalena12

Postprzez fajna-brunetka » 22 sty 2014, o 09:35

Helios, podjąłeś już jakąś decyzję? Może za jakieś pół roku/rok na kontroli lekarz będzie bardziej przychylny korekcji soczewkowej?
fajna-brunetka

Postprzez helios » 24 sty 2014, o 22:33

Wizytę mam dopiero za 2-3 miesiące, także dopiero sie okaże. Mam wadę 6.5 lewe i 6.0 prawe okluistka powiedziała że niema takich szkieł, że żeby mi dobrała soczewki muszę mieć ok.2 dioptrie mniej niż soczewki tj. jeśli wade mam 6.5 lewe i 6 na prawe to soczewki dobrala by mi ok 8 dioptrii. Tak to zrozumiałem, z ciekawości przeglądałem soczewki na internecie i znalazłem właśnie z mocą +8 dioptrii. Dowiem sie wszystkiego na kolejnej wizycie oczywiście ale możecie powiedzieć co myślicie ; )
LINK: http://www.kontaktowe.pl/index.php?prod ... 3gode0EAwQ
helios

Postprzez fajna-brunetka » 27 sty 2014, o 09:51

Oj bez przesady :)
nie jest tak źle ani z dostepnością większych mocy a i co do korekcji soczewkowej, to nie sądze by była to az tak duża zmiana- w końcu okulary sa odalone od rogówki tylko kilkanascie mm - wiec zmiana mocy może byc ale na pewno nie 2 dioptrie.
Dopytaj dokładnie lekarza i napisz co wymyśliliście.
fajna-brunetka

Postprzez Magdalena12 » 3 lut 2014, o 15:59

W moim przypadku obawy zostały rozwiane na pierwszej wizycie, kwalifikacja i zamówienie próbnych soczewek odbyło sie od razu- ale widac nie wszyscy maja takie szczeście
Magdalena12

Postprzez fajna-brunetka » 10 lut 2014, o 11:11

Jesli ktoś słucha swojego lekarza to na pewno krzywda mu sie nie stanie- byc może helios za 3 miesiące napisze, że tym razem wszystko poszło po jego myśli ;)
fajna-brunetka

Postprzez Magdalena12 » 4 mar 2014, o 11:24

Dokładnie- może na kontroli okulista stwierdzi, że można już dobrać soczewki kontaktowe ;)
Magdalena12

Postprzez fajna-brunetka » 10 mar 2014, o 11:12

Może niebawem helios cos napisze- czekamy na dalszy bieg wydarzeń ;)
fajna-brunetka

Postprzez soczewka11 » 13 mar 2014, o 12:04

Zapewne Helios nie jest jedyną osobą szukającą porady na forum, bo tak wygodniej... Tak wygodniej, tylko okazuje sie że od problemu długa droga do jego rozwiązania...
soczewka11

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe