Zespół suchego oka

Re: Zespół suchego oka

Postprzez alicja » 28 gru 2011, o 09:20

hej
Czy wiecie jak wygląda badanie na suchość oka??? Słyszałam że sa potrzebne do tego jakies plasterki???....i czy to badanie wykonuje okulista???

pozdrawiam
alicja

Postprzez LEMUR » 28 gru 2011, o 09:42

tak do okulisty... mozna to przeprowadzic na rozne sposoby.
LEMUR

Postprzez SpecEye » 28 gru 2011, o 14:43

LEMUR napisał(a):tak do okulisty... mozna to przeprowadzic na rozne sposoby.

Dokładnie tak, testów jest kilka. Najczęściej jest to test Schirmera oraz test stabilności łez.
Istnieje też coś takiego jak nieinwazyjne badanie czasu przerwania filmu łzowego, które można wykonać samemu jak tylko zauważymy niepokojące objawy, odsyłam ...http://www.systane.pl/consumer/Dry_Eye_ ... mation.htm
SpecEye

Postprzez LEMUR » 28 gru 2011, o 17:07

test malo wiarygodny tak naprawde, nie widac przeciez jak i kiedy dochodzi do przerwania filmu lzowego - mozna to zrobic uzywajac lampy + fluoresceiny lub dla wprawnych bez niej, mozna wytrzymac sugerowane 15sek bez mrugniecia a efekt zerwania moze wystapic. Tak czy owak nie obejdzie sie bez wizyty u specjalisty. Test NIBUT opisany mozna przeprowadzic rowniez w gabinecie u optometrysty, jednak mimo wszystko sugerowalbym wizyte u okulisty celem ogolnej diagnozy oka. Mozna przy okazji sprawdzic wiele innych rzeczy przy jednej wizycie - za jedna oplata: cisnienie srodgalkowe, soczewke, przedniodcinek, kat przesacza itp, itd...
LEMUR

Postprzez katherina » 29 gru 2011, o 17:54

Tutaj chyba powinien powstać podpis pod każdym rzetelnym forumowiczem pt. " Zgłoś się do okulisty !!!" ale fakt faktemn sposobów jest kilka na dokonanie tego badania można metodą prób i błedów również stosować hektolitry kropli i sprawdzać czy któreś pomogą...ale czy warto więcej zachodu jest z takim bawieniem się niż z pójściem do okulisty który sprawdzi nasze oczęta jak to się mówi " od podszewki" :)
katherina

Postprzez Banderas » 30 gru 2011, o 15:31

Uparłem się niedawno na soczewki kontaktowe... lekarz badał mnie przed założeniem soczewek, stwierdził że nie ma żadnych przeciwwskazań. Zakupiłem soczewki, nauczyłem się z nimi obchodzić, po założeniu odczułem straszny dyskomfort. Było kontrolne badanie u tego samego okulisty, zalecił większy rozmiar soczewki, założyłem większe, sytuacja się powtórzyła. Poszedłem do innego okulisty, który stwierdził suche oko zalecił krople, wykluczył soczewki :roll: oto moja historia :mrgreen:
Banderas

Postprzez Sklep_Optyczny » 4 sty 2012, o 16:21

No to dosyć dziwne,ale na początku noszenia soczewek zawsze odczuwa się dyskomfort,więc to nic nowego. W Twoim przypadku ewidentnie nie pasowały i dobrze,że udałeś się ponownie do lekarza.
Sklep_Optyczny

Postprzez alicja » 18 sty 2012, o 10:37

Zespół suchego oka to powszechny problem. Wiele osób doświadczyło nieprzyjemnego pieczenia oczu i ich suchości. U znacznej większości pacjentów (78%) zgłaszających się z tymi dolegliwościami występuje niewłaściwy stan filmu łzowego, który jest spowodowany nadmiernym odparowywaniem. Natomiast u 7% osób mają miejsce nieprawidłowości warstwy wodnej filmu łzowego. W jaki sposób można zaradzić tym dolegliwościom?

Leczenie nieprzyjemnych dolegliwości zależy od przyczyny pojawienia się „suchego oka”. W przypadku dysfunkcji gruczołów łzowych wskazane jest stosowanie preparatów „sztucznych łez”. Jeśli suchość oka jest stosunkowo niewielka, należy korzystać z preparatów o niskiej lepkości. Jeżeli jednak objawy są nasilone, należy sięgnąć po hydrożele lub inne produkty o wysokiej lepkości. Pozostałe dwa rodzaje „suchego oka” – nieprawidłowości warstwy lipidowej filmu łzowego oraz obecność nieprawidłowości w obydwu warstwach filmu łzowego można skutecznie leczyć za pomocą sprayu liposomalnego TEARS AGAIN. Preparat ten ma swoje zastosowanie w leczeniu, łagodzeniu i zmniejszaniu podrażnień wywołanych przez zespół suchego oka. TEARS AGAIN poprawia nawilżenie powierzchni powiek i oczu, a także stabilizuje warstwę lipidową filmu łzowego. Wskazaniem do stosowania leku są: suche oczy, pieczenie oczu, uczucie napięcia powiek, swędzenie oczu oraz uczucie ciała obcego.
alicja

Postprzez LEMUR » 18 sty 2012, o 10:43

alicja napisał(a):Zespół suchego oka to powszechny problem.

kopiujac cos dobrym zwyczajem jest podawanie zrodla pochodzenia ;) czy dawanie w quote - jako cytat :P
http://abczdroweoczy.pl/jak-leczyc-zespol-suchego-oka
LEMUR

Postprzez Paweł S10 » 20 sty 2014, o 14:24

Łzy są bardzo ważne, specjalista kwalifikujący osobę do noszenia soczewek musi też zbadać oczy pod tym kątem, nie wystarczą zapewnienia pacjenta, że wszystko jest w porządku, no i ważne sa wizyty kontrolne, których częstotliwość ustala specjalista.
Paweł S10

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe