Soczewki kontaktowe kolorowe...pytania/wątpliwości...

Re: Soczewki kontaktowe kolorowe...pytania/wątpliwości...

Postprzez optyczka OLA » 29 paź 2011, o 11:11

Siatkareczka muszę cię zmartwić bo niestety jak narazie dostępne są tylko moce sferyczne od 0.0 do -6.00 co 0.25 i -6.50 do-8.0 co 0.25.
optyczka OLA

Postprzez angelo » 29 paź 2011, o 11:15

Prawie wszystkie soczewki kolorowe są z korekcją ale co do torycznych to mam wątpliwości.Chyba,że to nowość i może akurat ;)
angelo

Postprzez siatkareczka » 30 paź 2011, o 15:29

Szkoda :( no ale coż... ciekawe od czego to zależy że np. torycznych nie mogliby zrobić takich na zamówienie. Co to komu szkodzi. Pozotaje mi jedynie czekać ;) dzięki
siatkareczka

Postprzez katherina » 30 paź 2011, o 21:10

Potwierdzam zakres mocy tych soczewek nie obejmuje cylindrów...a co do tematu dlaczego jeszcze takowych nie produkują...może dlatego że nie jest to dla nich opłacalnych interes...może myślą że marketing tych soczewek nie wyjdzie poza skalę mocy sferycznych...co do szkodliwości lub też obniżenia funkcjonalności takich soczewek w wersji toric to tu mam problem i nie potrafię się do tematu tego bezpośrednio ustosunkować, ale postaram się poszukać powęszyć i jak czegoś się dowiem napiszę :)
katherina

Postprzez siatkareczka » 31 paź 2011, o 15:51

Super! Swoją droga to ja jestem ciekawa na jakieś zasadzie wykonuje się soczewkę i jak się wkłada do jakiegoś małego sylikonowego kółeczka moc sferyczną a co dopiero moc toryczną z dobrze wymierzonymi stopniami ;] to takie niesamowite :D aż się dziwie że nie ma jeszcze soczewek przeciwsłonecznych bądź fotochromów ale... to już kiedyś mówiłam. aaaa może mi zrobią na zamówienie takie jak się pójdę popytać?? Kto wie. Jak mawia przysłowie: Kto pyta nie błądzi :))
siatkareczka

Postprzez katherina » 31 paź 2011, o 16:27

Ojj siatkareczko a Ty nadal swoje...wkońcu ktoś zrobi Ci te przeciwsłoneczne i nazwie je "trzym i ajdżze o de mnie " :D a jak na razie drąż drąż temat może wkońcu ktoś opisze technikę produkcji soczewek...chociaż wydaje mi się to wątpliwe, że ktoś będzie chiał zdradzić takie tajniki :)
pozdrawiam Katherina
P.s. Udanego Halloween życzę :)
katherina

Postprzez zezowata_szczęsciara » 5 lis 2011, o 12:39

Witam kolejny raz mam pewne nietypowe pytanie, czy to prawda że soczewki miesięczne można nosić kilka dób pod rząd ? Ostatnio chciałam koledze wydłubać je z oka jak się dowiedziałam że przenosi je już 10 dni, ehh co za syf tam musiał zasiedlić się w jego oku, no chyba że się mylę :///
zezowata_szczęsciara

Postprzez LEMUR » 5 lis 2011, o 23:56

O tzw przedluzonym noszeniu - jezeli soczewka ma taka mozliwosc - dopuszcza specjalista a nie decyduje o tym uzytkownik!

Ale odpowiedz ogolnie jest na tak!
Sa takie soczewki ktore mozna nosic ciagle np. 7dni i 6 nocy a sa soczewkami np. 2-tygodniowymi czy miesiecznymi ale oczywiscie nie wszystkie.

A zastanowic sie warto dlaczego i skad sie biora takie przekonania!?
LEMUR

Postprzez zezowata_szczęsciara » 17 lis 2011, o 08:36

Czyż byś Lemurze insynuował, że te wszystkie przeświadczenia o przedłużonym przenoszeniu soczewek biorą się z mitów o lenistwie użytkownika soczewek, który sam sobie wymyślił, że po prze praktykowaniu takiego użytkowania nic mu się nie działo i zostało to po prostu ogólnie przyjęte w praktykowaniu tej metody? W końcu chyba to dałeś mi do zrozumienia? nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź możesz się troszkę bardziej sprecyzować ?
zezowata_szczęsciara

Postprzez LEMUR » 17 lis 2011, o 09:46

zezowata_szczęsciara napisał(a):Czyż byś Lemurze insynuował, że te wszystkie przeświadczenia o przedłużonym przenoszeniu soczewek biorą się z mitów o lenistwie użytkownika soczewek, który sam sobie wymyślił, że po prze praktykowaniu takiego użytkowania nic mu się nie działo i zostało to po prostu ogólnie przyjęte w praktykowaniu tej metody? W końcu chyba to dałeś mi do zrozumienia? nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź możesz się troszkę bardziej sprecyzować ?

Szczesciaro, odpowiedz mi skad sie bierze taki "mit"
Soczewki J&J w wiekszosci sa albo jednodniowe albo dwutygodniowe
Te dwutygodniowe - nie sa z przedluzeniem na miesiac, tylko ewentualnie noszenie do tygodnia i do kosza. Dlaczego znaczna wiekszosc kupuje soczewki Johnsona jako miesieczne? Sprostuj mnie - a pozniej bedzie juz latwiej ;)

Noszenia soczewek nie nalezy usprawiedliwiac lenistwem, bo to odbija sie na zdrowiu oczu. Ale to nie moje oczy... kazdy robi jak uwaza, jezeli nie stosuje sie do zalecen specjalisty tylko slucha kolegow, kolezanek, znajomych i czyta roznych "bzdrur" w internecie - to pozniej tak jest ;)
LEMUR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe