przesuwanie się soczewki w górę na oku

przesuwanie się soczewki w górę na oku

Postprzez kaczucha » 6 lis 2011, o 15:21

Witam
Mam problem polegający na tym, że po kilku godzinach noszenia np. 6 soczewka w prawym oku zaczyna mnie lekko podrażniać (uczucie ciała obcego w oku), a następnie przesuwa się w górę (dolna krawędź soczewki jest na równi z dolną krawędzią tęczówki, a nie pod nią, jak w drugim oku) i tak zostaje. W efekcie zaczynam źle widzieć pod pewnym kątami.
Zaczęło się to właściwie jakiś czas temu. Kiedyś nosiłam Air Optix Aqua, w wakacje postanowiłam spróbować PureVision. Na początku było OK. Nosiłam je np.tydzień, zdejmowałam na noc, potem znowu z 4-5 dni. Zwykle po drugim wyjęciu i ponownej aplikacji pod wieczór zaczynały mnie już piec w nich oczy, więc zaczynałam je nosić w trybie dziennym. Po jakichś 2,5-3 tygodniach noszenia jedna soczewka albo i obie zaczynały podchodzić w górę, nie przesuwały się odpowiednio po oku. Czasami po porozglądaniu się w różnych kierunkach wracały na miejsce, czasem nie. Każdą z trzech par musiałam wyrzucić przed upływem 30 dni. Dodam też, że musiałam nawilżać oczy, co przy Air Optix Aqua rzadko mi się zdarzało.
Sądziłam, że mam po prostu zbyt suche oczy do PureVision i stąd te problemy. Wróciłam do Ciby. Na początku wszystko było OK, ale po jakichś 2 tygodniach używania znowu zaczęło się dziać to samo z prawym okiem. Z tą różnicą, że przy Pure działo się to wkrótce po włożeniu, a przy Cibie dopiero po kilku godzinach. Po wyciągnięciu soczewki straszliwie piecze mnie oko. Nie mogę się powstrzymać, by go nie trzeć. Kiedy potrę jest znowu strasznie zaczerwienione.
Czy komuś zdarzyło się coś podobnego? Co może się dziać z moim okiem?
kaczucha

Re: przesuwanie się soczewki w górę na oku

Postprzez Z.Optyk » 7 lis 2011, o 09:58

Witaj kaczucha. Moim zdaniem powinnaś koniecznie zgłosić się do okulisty! Wygląda na to, że to nie jest wina soczewek tylko coś się dzieje z Twoim okiem. A to, że jedne soczewki szybciej zaczynają się przesuwać a inne wolniej może wynikać z różnic w ich konstrukcji czy składzie materiału. Także nie zwlekaj z wizytą u okulisty!! Tym bardziej, że nosząc soczewki kontaktowe powinnaś regularnie bywać na wizytach kontrolnych. Pozdrawiam:)
Z.Optyk

Postprzez kaczucha » 7 lis 2011, o 19:24

Dzięki. Tak się właśnie obawiałam, że tego nie uniknę :)
Wracając dziś z pracy wstąpiłam do optyka i porozmawiałam z optometrystką. Powiedziała, że przyczyną może być niewłaściwa krzywizna soczewki (że może powinna nosić np. 8.5 zamiast 8.6).
kaczucha

Postprzez LEMUR » 8 lis 2011, o 01:33

kaczucha napisał(a):Dzięki. Tak się właśnie obawiałam, że tego nie uniknę :)
Wracając dziś z pracy wstąpiłam do optyka i porozmawiałam z optometrystką. Powiedziała, że przyczyną może być niewłaściwa krzywizna soczewki (że może powinna nosić np. 8.5 zamiast 8.6).

A spojrzal KTOS w to oczko pod biomikroskopem (lampa szczelinowa)
Mowiac "że może powinna nosić np. 8.5 zamiast 8.6" moim zdaniem ma schematyczne podejscie do soczewek, a powiniem miec indywidualne! Drobna roznica. A co masz zrobic ze srednica (DIA)? ;)

Ulozenie soczewek na oczach to nie tylko BC i DIA ale rowniez i material. Jezeli mamy dwie soczewki o tym samym BC i DIA - a kazde soczewki maja inny material z ktorego sa wykonane - to wtedy beda sie inaczej zachowywac na oku.

Koniecznie wizyta u specjalisty, ktory dokladnie sprawdzi Twoje oczy!
LEMUR

Postprzez kaczucha » 8 lis 2011, o 19:22

Napisałam, że porozmawiałam z optometrystką, a nie że dobrała mi soczewki. To była tylko jej sugestia, dość zresztą pocieszająca. Wolę, by była to kwestia soczewek, a nie mojego oka ;)
Do okulisty umówiłam się na czwartek w Vision Express (bo najbliżej i najszybciej). Mam nadzieję, że lekarz wszystko sprawdzi.
Czy powinnam się do niego udać w moich soczewkach, żeby wiedział o co chodzi?
kaczucha

Postprzez kaczucha » 8 lis 2011, o 19:30

A właściwie to w jaki sposób dobiera się średnicę soczewek? W zależności od wielkości rogówki? Daleko te brzegi soczewki powinny wystawać?
kaczucha

Postprzez SpecEye » 9 lis 2011, o 16:43

kaczucha napisał(a):A właściwie to w jaki sposób dobiera się średnicę soczewek? W zależności od wielkości rogówki? Daleko te brzegi soczewki powinny wystawać?

Soczewka musi całkowicie pokrywać powierzchnię rogówki a średnica soczewki powinna być większa od wysokości szpary powiek. Do określenia właściwej średnicy potrzebny jest przyrząd zwany keratometrem, służy on miedzy innymi do określenia krzywizny przedniej powierzchni rogówki. Czy krzywizna soczewki i jej centracja jest właściwa można też ocenić na piechotę tzw. testem push up ;)
Wszystko zależy od specjalisty i sprzętu w jaki wyposażony jest gabinet. Najlepiej jednak byłoby odwiedzić optometryste.
SpecEye

Postprzez LEMUR » 9 lis 2011, o 17:05

SpecEye napisał(a):Soczewka musi całkowicie pokrywać powierzchnię rogówki a średnica soczewki powinna być większa od wysokości szpary powiek. Do określenia właściwej średnicy potrzebny jest przyrząd zwany keratometrem,

czy oby napewno wieksza niz wysokosc? O ile wieksza?
a co z HVID i VVID do czego nie jest specjalnie potrzeby keratometr

soczewka na calym swoim obwodzie powinna zakrywac rabek rogowki - dla uzytkownika - wystaje nieco ponad teczowke bez wzgledu na ruch i polozenie oka nie powinna go nigdy przekraczac, jezeli tak sie dzieje - cos nie teges... i nie powinno sie wogole nosic takich soczewek i natychmiast zrocic do specjalisty
LEMUR

Postprzez SpecEye » 9 lis 2011, o 17:56

dodatek przewidziany do HVID to ok3mm. Poza tym wszystko można zrobić "na piechotę" i najczęściej tak właśnie to wygląda.
Lemur czy kiedykolwiek zdarzyło ci się otrzymać receptę od okulisty z określonym pomiarem keratometrii? Wybór BCR i OAD pozostawione są do oceny optyka, zwykle kiedy soczewka ma tendencje do decentracji wykraczającej poza normę zwiększamy średnicę co stabilizuje ją na oku, centruje. Poza tym wielu lekarzy umywa ręce i odsyła do optyka, a może jest inaczej?
Wspominam o lekarzach gdyż nieliczni korzystają z usług specjalistów tj. optometrysta czy kontaktolog, niektórzy nie słyszeli nawet o takich specjalizacjach ;)
SpecEye

Postprzez LEMUR » 9 lis 2011, o 20:15

SpecEye napisał(a):receptę od okulisty z określonym pomiarem keratometrii? Wybór BCR i OAD pozostawione są do oceny optyka

taka osoba wogole nie powinna zajmowac sie wogole czymkolwiek zwiazanym z kontaktologia, ta ktora jak napisalas "umywa rece" - pytanie dlaczego to robi? Ano dlatego ze nie ma odpowiedniej wiedzy, doswiadczenia!

I jak optyk - dla mnie rozumiany jako "wykonawca okularow" a nie osoba odpowiedzialna za badanie wzroku, dobor soczewek - ogolnie prace w gabinecie - moze decydowac na podstawie BC, DIA jakie soczewki ma nosic zainteresowany.

A robienie takich rzeczy tylko poglebia ten problem i powoduje wiecej "samodzielnych" aplikacji.
Dobor i aplikacja soczewek to nie tylko "zaproponowanie" soczewki, ale chyba o tym nie musze sie rozwodzic
LEMUR

Następna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe