Witam
Mam problem polegający na tym, że po kilku godzinach noszenia np. 6 soczewka w prawym oku zaczyna mnie lekko podrażniać (uczucie ciała obcego w oku), a następnie przesuwa się w górę (dolna krawędź soczewki jest na równi z dolną krawędzią tęczówki, a nie pod nią, jak w drugim oku) i tak zostaje. W efekcie zaczynam źle widzieć pod pewnym kątami.
Zaczęło się to właściwie jakiś czas temu. Kiedyś nosiłam Air Optix Aqua, w wakacje postanowiłam spróbować PureVision. Na początku było OK. Nosiłam je np.tydzień, zdejmowałam na noc, potem znowu z 4-5 dni. Zwykle po drugim wyjęciu i ponownej aplikacji pod wieczór zaczynały mnie już piec w nich oczy, więc zaczynałam je nosić w trybie dziennym. Po jakichś 2,5-3 tygodniach noszenia jedna soczewka albo i obie zaczynały podchodzić w górę, nie przesuwały się odpowiednio po oku. Czasami po porozglądaniu się w różnych kierunkach wracały na miejsce, czasem nie. Każdą z trzech par musiałam wyrzucić przed upływem 30 dni. Dodam też, że musiałam nawilżać oczy, co przy Air Optix Aqua rzadko mi się zdarzało.
Sądziłam, że mam po prostu zbyt suche oczy do PureVision i stąd te problemy. Wróciłam do Ciby. Na początku wszystko było OK, ale po jakichś 2 tygodniach używania znowu zaczęło się dziać to samo z prawym okiem. Z tą różnicą, że przy Pure działo się to wkrótce po włożeniu, a przy Cibie dopiero po kilku godzinach. Po wyciągnięciu soczewki straszliwie piecze mnie oko. Nie mogę się powstrzymać, by go nie trzeć. Kiedy potrę jest znowu strasznie zaczerwienione.
Czy komuś zdarzyło się coś podobnego? Co może się dziać z moim okiem?