Pielęgnacja soczewek kontaktowych - co najlepsze?

Pielęgnacja soczewek kontaktowych - co najlepsze?

Postprzez rafael » 7 lut 2012, o 09:25

Ostatnio się zastanawiałem czemu Polacy są tak opóźnieni jeżeli chodzi o nowe technologie. Z pochodzenia jestem pół Polakiem pół Niemcem. Byłem teraz u kuzynki w Dortmundzie jakiś czas i zauważyłem że u nich bardzo dużo osób używa takiego płynu AOSEPT plus. Podobno to jakaś super technologia i to nie jest płyn wielofunkcyjny tylko specjalistyczny do dezynfekcji. Kosztuje więcej niż inne ale wszyscy tam go sobie bardzo chwalą. Nie dopytałem o co tam dokładnie chodzi ale zainteresował mnie ten temat szczególnie dlatego że mam zamiar zacząć nosić soczewki a chce wiedzieć na czym polega magia tego płynu.
rafael

Re: Pielęgnacja soczewek kontaktowych - co najlepsze?

Postprzez LEMUR » 7 lut 2012, o 09:49

na tym ze jest bez konserwantow i jak to okreslam to plyn dla inteligentnych i rozwaznych, kontakt tego plynu z okiem bez neutralizacji grozi od razu podraznieniem, pieczeniem i czerwonym okiem.

Plyn zawiera specjalny pojemniczek i tylko z nim mozna go uzywac, po 6h "czyszczenia soczewek" - czyli typowy "na noc"
Po neutralizacji wyciagamy soczewki i wkladamy na oko. Czysci rewelacyjnie z osadow, ma przeznaczenie rowniez do czyszczenia twardych soczewek kontaktowych.
Napewno warto zaopatrzyc sie dodatkowo albo w sol fizjologiczna lub maly plyn "tradycyjny" aby w razie przeplukania moc wlasnie tego uzyc - np. soczewka spadnie, chcemy ja nawilzyc po nieudanych probach zalozenia itp, itd...

U nas w gabinecie jest to jeden z dwoch plynow w zestawie startowym, a w sprzedazy jest w TOP3 :)

Tu masz na stronie producenta o tym plynie http://cibavision.pl/lens_care/aosept_plus/index.shtml
LEMUR

Postprzez mati-wawa » 7 lut 2012, o 12:05

Drogi Rafaelu!!!
Plyn Aosept jest z moca wody utlenionej dlatego bardzo dobrze czysci dezynfekuje i usuwa osady bialkowe z wszystkich soczewek (twardych i miekkich).
Wygodny zawiera pojemniczek do ktorego wlewa sie plyn i w nim czysci sie soczewka . Stosowanie aoseptu jest bardzo ciekawym rozwiazaniem poniewaz soczewki nie wymagaja juz czyszczenia mechanicznego.

Pozdrawiam
mati-wawa

Postprzez optyczka OLA » 7 lut 2012, o 19:18

Powiem szczerze ze się zastanawiałam nad tym płynem Aosept czy może być zastosowany do soczewek twardych, ale widocznie tak , większość płynów przeznaczonych jest do soczewek miękkich.
optyczka OLA

Postprzez Sklep_Optyczny » 7 lut 2012, o 20:38

Większość tak,ale jak już sama zauważyłaś- nie wszystkie :) Poza tym bana forum można poczytać kilka bardzo dobrych i pouczających tematów o pielęgnacji,wiec zapraszam do lektury :)
Sklep_Optyczny

Postprzez optyczka OLA » 8 lut 2012, o 18:31

A czy ktoś widział jaka reakcja zachodzi gdy do soczewek twardych wlejemy do pojemniczka płynu do soczewek miękkich?Co się dzieje z soczewką?
optyczka OLA

Postprzez optyk-mila » 9 lut 2012, o 17:02

Hej optyczka Ola,ale zaskoczyłaś mnie swoim pytaniem(zresztą myślę,że nie tylko mnie),ale przyznam szczerze,że od wczoraj zastanawiam się nad Twoim pytaniem i do dziś nie wiem,czy nastąpiła by jakaś nadzwyczajna reakcja. Myślę,że po prostu każdy z tych płynów zupełnie inaczej wpływa na soczewki,ale nie sądzę aby w jakikolwiek sposób mógł zniszczyć bądź zaszkodzić soczewce!
optyk-mila

Postprzez katherina » 9 lut 2012, o 17:20

Potwierdzam Twoją wypowiedź mila :) też mi się tak wydaje, po prosty ten nie podziała w sposób właściwy na soczewkę, czyli nie zajdzie proces odbiałczania, ale też pod kątem fizycznym nie uszkodzi jej...chyba, że się we dwie mylimy ;) i tutaj była bym zaskoczona :) czekam na wypowiedź Lemura, może on obali naszą teorie :)
Pozdrawiam Katherina
katherina

Postprzez optyk.F » 9 lut 2012, o 17:34

Większość płynów wielofunkcyjnych nadaje się do pielęgnacji większości miękkich soczewek kontaktowych, możliwe są wyjątki spowodowane różnym składem i istnieniem niezgodności pomiędzy pewnymi składnikami płynów, a materiałami z jakich zbudowane są soczewki kontaktowe.
optyk.F

Postprzez niki » 10 lut 2012, o 09:33

Nie wiem czy dałabym się przekonać do tego Aoseptu. Jeżeli płyn który stosuję jest ok, to dlaczego miałabym zmieniać na inny, podobno lepszy do którego jednak muszę dokupić jeszcze inny np. ten który teraz stosuję? Moje soczewki dobrze czyści mój płyn po co mi dodatkowy koszt?
niki

Następna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe