soczewki kontaktowe z internetu

soczewki kontaktowe z internetu

Postprzez dzika » 4 lut 2011, o 09:45

Witam
Mam znajomą,która od dłuższego czasu używa soczewek kolorowych z firmy Ciba Vision(plusy jakieś).Do tej pory nie miała problemu żadnego,aż do momentu kiedy skusiła się ceną i zamówiła takie same(wszystkie te parametry takie jak z opakowania ze sklepu),przez internet.Twierdzi,że nic nie widzi w nich.Dziwne prawda.Chciałam zapytać czy miał ktoś taki przypadek i jaki może być tego powód :?:
dzika

Re: soczewki kontaktowe z internetu

Postprzez PanHilary » 4 lut 2011, o 10:15

Ja osobiście raz zamówiłem soczewki przez internet, również CibeVision. W czasie kiedy używałem ich w ciągu dnia odczuwałem straszny dyskomfort, jak nigdy zaczęły mnie piec oczy, miałem wrażenie suchości więc aplikowałem krople nawilżające, nic nie pomagało, pod koniec dnia oczy miałem czerwone jak królik. Kolejnego dnia to samo i tak przez najbliższy tydzień. Wnikliwie przyglądałem się opakowaniu zakupionemu przez internet ponieważ w tych które kupowałem w optyku nic się nie działo, porównałem oba opakowania. Niby identyczne ale jednak znalazłem różnice. Inny kraj pochodzenia(produkcji). Nie pamiętam dokładnie z jakiego były te felerne, ale z optyka są Made in Maloysia i w nich komfort jest idealny, mogłem nosić soczewki bez zdejmowania ich na noc i nic się nie działo. Pozdrawiam
PanHilary

Postprzez Maślana » 5 lut 2011, o 11:00

Hej, tak jak pisałem wcześniej od niedawna noszę soczewki Air Optix, pierwsze zakupiłem w optyku znanym wszystkim z centrów handlowych. Miałem wrażenie że widzę jak przez mgłę, płukałem je, oglądałem z każdej strony, nic nie zwróciło mojej uwagi. Mgła nie znikła więc zgłosiłem się z reklamacją której nawet nie przyjęli do rozpatrzenia. Poszedłem więc do innego optyka z zamiarem kupna innych soczewek, innej firmy bo przyjąłem że pewnie nie są najlepsze, pani optyk nie miała innych niż AirOptix'ów właśnie, zachwalała i mówiła że są to jedne z najlepszych soczewek dostępnych na rynku, wtedy powiedziałem co mi się przytrafiło. Że kupiłem parę Optix w centrum handlowym i wyjaśniłem jak w nich widziałem a raczej nie widziałem prawidłowo. Komentarz przemiłej Pani z optyka był taki: Po pierwsze soczewki AirOptix nie są dostępne w sprzedaży pojedynczo tylko w opakowaniach po 3 lub 6szt. a ja kupiłem parę bez żadnego opakowania. Należy zwrócić szczególną uwagę na termin ważności co nie zawsze robimy (fakt nie zwróciłem). Należy zachować te małe pudełeczka w razie reklamacji i nie mają prawa odmówić mi ich przyjęcia, ponieważ ich obowiązkiem jest odesłać soczewki do producenta do ekspertyzy. Przekonała mnie ta Pani, kupiłem opakowanie AirOptix wcześniej zostałem poinformowany w razie jakichkolwiek problemów mogę do niej przyjść. Soczewki spełniają swoje przeznaczenie znakomicie, widzę idealnie. Pytanie co za soczewki zaproponował mi tamten optyk? niby to samo a jednak diametralna różnica. Czy komuś przytrafiło się coś podobnego?
Maślana

Postprzez Sklep_Optyczny » 5 wrz 2011, o 09:17

Myślę że tutaj liczy się przede wszystkim fachowość oraz profesjonalizm danego sklepu internetowego. Im więcej pozytywnych opinii na jego temat,tym lepiej bo wtedy mamy pewność,że nie zostaniemy oszukani.
Sklep_Optyczny

Postprzez katherina » 5 wrz 2011, o 21:41

hmm...a ja skomentuje to anegdotą, miałam kiedyś pacjentkę, która w ten sposób zakupywała soczewki, internet to był jej świat i sposób na życie, jest projektantką, więc większość swojego czasu spędzała przy komputerze, zdarzało jej się przenosić soczewki zapomnieć ich wyjąć kiedy zasypiała przy jedny ze swoich projektów, natrafiła jednak któregoś dnia na mój salon... i na mnie hehehehe :) widząc stan jej oczu, zaczęłam zadawać pytania co ile kontroluje wzrok przy soczewkach, czy przypadkiem nie ma dolegliwości z oczami typu swędzenie ropienie, ból itp. nie sprzedałam jej soczewek zapisałam jednak na wizytę do okulisty i wiecie co do tej pory jest moją pacjentką :) bo udało mi się uchronić jej oczy przed poważnymi powikłaniami :) jaka jest puenta tej historii ???? proszę bardzo już piszę ... " CZY KOMPUTER MOI DRODZY ZADBAŁ BY O WASZE DOBRO W TAKI SAM SPOSÓB "????
katherina

Postprzez niezapominajka » 5 wrz 2011, o 23:13

Widzę, z trafiłam na forum gdzie można uzyskać bardzo ciekawe i pożyteczne rady, ale jest właśnie jedno ale....wszyscy tak zachwalają firmę Air Optix a moja koleżanka ma problem, ona nosi niestandardową krzywiznę chyba 8,5 i niestety nawet w zaprzyjaźnionym optyku nie mogli nic poradzić bo nie mieli soczewek z tą krzywizną, bardzo miła pani powiedziała, że jak bardzo nam zależy to zostaje tylko internet i szukanie takich soczewek. I niestety tu Internet nas poratował, dlatego, że klikając mamy szeroki wachlarz soczewek, a optyk poleca tylko te które akurat jego salon sprzedaje i tu jest ten pies pogrzebany. Pozdrawiam i mam nadzieję, ze częściej będę was już odwiedzać :-)
niezapominajka

Postprzez katherina » 6 wrz 2011, o 07:59

niezapominajko każdy optyk fakt faktem promuje to co sprzedaje, czyli co za tym idzie to co uważa za najlepszy produkt jaki może zaoferować swoim pacjentom, ale dobry optyk również dbając o dobro swojego pacjenta dzięki swoim chęcią i dociekliwości znajdzie dany produkt z innej firmy, nawet jeśli ma wykopać go z pod ziemi :) ( oczywiście w granicach rozsadku :) ), a jeśli mogę wiedzieć jakiej firmy soczewki koleżanka używa? Albo inaczej zaproś koleżankę do nas to się sama na ten temat wypowie :)
p.s. Witamy na forum :)
Pozdrawiam Katherina :)
katherina

Postprzez Kara90 » 6 wrz 2011, o 10:09

Już kiedyś pisałam o tym że mój tata nie widzi na jedno oko po wypadku i chyba z związku z tym nosi soczewki kontaktowe żeby wyrównać kolor oka bo to niewidzące z brązowego zrobiło sie wyblakłe i niebieskawe. Wygląda to tak jak ślepota u niektórych ludzi oko wtedy tak specyficznie wygląda. W każdym razie onkupuje własnie soczewki przez internet a dokładniej http://allegro.pl/kolorowe-soczewki-big ... 85424.html i wydaje mi się że to dobra ozczędność nie iść teraz do optyka i wybulić 3 razy na tyle na coś co tak naprawde i pomaa tylko w estetyce....

pozdrawiam
Kara90

Postprzez Paula Optometrysta » 6 wrz 2011, o 13:42

Kara90, musze sie z Toba niezgodzic. To co opisujesz, to zupelnie inna sytuacja, jak sama napisalas twoj Tata nie widzi na to oko, kolorowe soczewki, ktore uzywa maja tylko poprawic efekt kosmetyczny, co rowniez powinno odbywac sie pod kontrola specjalisty, gdyz moze dojsc do zakazen. Jednakze w tym przypadku nawet jak dojdzie do jakis powiklan, to nie ma ryzyzka utraty widzenia. natomiast, powszechnie uzywane soczeweki kolorowe, czyli takie ktore zazwyczaj koryguja wade wzroku oraz dodatkowo wzbogacone sa o efekt kosmetyczny powinny byc dobierane u specjalisty. Soczeweka czy tylko ma za zadanie zmienic kolor oczu, czy tez skorygowac wade wzroku jest produktem medycznym, czyli nie powinno sie ich uzywac bez nadzoru specjalisty.
niestety, dodatkowo nalezy pamietac, ze soczewki kolorowe, ktore mozna znalezc w internecie sa bardzo roznej jakosci, czesto zdazaja sie takie ktore nie sa zbyt zdrowe dla oka, a uzytkownicy traktujac je jako fajny modny gadzet ( tak jak kolczyki, zegarek itp) nie zdaja sobie sprawy, ze moga zrobic krzywde swoim ocza
Paula Optometrysta

Postprzez Paula Optometrysta » 6 wrz 2011, o 14:05

wsumie to dokladnie sprawdzilam soczewki, ktore rekomendujesz, nigdzie nie ma podanych dokladnych parametrow, sa wykonane z materialu dosc starej generacji( osobiscie nie nalozylabym ich na wlasne oko), z tego co wiem, nie sa dostepne w zadnym optyku, czyli nie ma mozliwosci dobrania, zalozenia, i sprawdzenia jak leza na rogowce. Sa to soczewki dosc "tajemnicze", nie ma zadnych badan opublikowanych na ich temat... czyli nie wiadomo jaka metoda sa produkowane, jaka maja konstrukcje, w jaki sposob sa barwione, i czy ten barwnik nie wplywa na rogowke i film lzowy. Nie wiadomo jaka maja tlenoprzepuszczalnosc czyli czy dostarczja odpowiednia ilosc tlenu do rogowki, bo jezeli za mala... to mowiac obrazowo chodzac w nich.. mozna notorycznie "podduszac" swoja rogowke. .. Wlasnie dlatego uwazalabym na soczeweki sprzedawane w internecie... bo w optyku tego wszystkiego mozna sie dowiedziec od sprzedawcy, specjalisty.. natomiast w internecie nikt tego nie wytlumaczy...oczywiscie sa rzetelne sklepy internetowe.. tylko jak uzytkownicy, albo przyszly uztkownik ma zweryfikowac informacje ktore podaja sklepy/ aukcje itp..?przeciez aby nosic soczewki nie musi miec wiedzy z zakresu okulistyki, anatomi, optyki..
Paula Optometrysta

Następna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe