przez zez_ukryty » 9 cze 2011, o 15:10
Są wytyczne Europejskie,które podają zakres wymaganej wiedzy by zostać optykiem. Chciałbym obejrzeć program nauczania tej optyki okularowej na UW i porównać z tym ze studium jakiegoś. Rożnica pewnie jest w tym, że po UW i Poznaniu jest Pani inżynierem optykiem. Po studium "tylko" technikiem optykiem. Ukończenie studium optycznego np w Łodzi gwarantuje Pani uzyskanie Europejskiego statusu potwierdzającego posiadanie odpowiednich umiejętności bo mogła Pani swobodnie podjąć pracę w innych krajach UE jako optyk (w tym wiąże się również możliwość określania wad refrakcji). Trafiłem w internecie kiedyś, poszukując potrzebnych mi informacji na fragmenty wykładów właśnie z UW - generalnie sama fizyka, wiedza typowo fizyczna (może akurat na takie trafiłem). Jeżeli chce Pani starać się podjąć pracę jako technolog w firmie produkującej soczewki to posiadanie takiej wiedzy typowo fizycznej z zakresu optyki powinno być bardziej na miejscu. Bo przy pracy w salonie optycznym i rzucanie klientom i innym współpracownikom równań i regułek z zakresu wiedzy, która byłaby Pani i innym zupełnie niepotrzebna to strata czasu i pieniędzy na taką uczelnię.