Amberelax

Informacje o nowych produktach na rynku: szkła, materiały, zaawansowane technologie, ciekawe rozwiązania

Amberelax

Postprzez niki » 13 mar 2013, o 12:00

Czy wie ktos może jaki kolor ma to nowe barwienie na soczewkach do komputera z Essilora? Niby zalety i zastosowanie opisane jest w nowym katalogu, ale informacji o kolorze i intensywności zabarwienia nie znalazłam.
niki

Re: Amberelax

Postprzez zKrainyDreszczowcow » 13 mar 2013, o 12:16

Barwienie było lekko żółte (czy też bursztynowe :lol: jak sama nazwa wskazuje) i chyba takie pozostało
zKrainyDreszczowcow

Postprzez optyczka OLA » 17 mar 2013, o 08:36

Kolor bursztynowy specyficzny odcień zapewnia noszących okulary , lepszego postrzegania kontrastów,polecany do jazdy nocą.
optyczka OLA

Postprzez rob14 » 2 wrz 2013, o 08:50

Hm.. z tego, co udalo mi sie doczytac, to Essilor Amberelax, podobnie jak Hoya BlueControl jest powloka niwelujaca w jakims stopniu promieniowanie swiatla niebieskiego i polecana jest dla osob dlugo pracujacych przy monitorze. Macie moze doswiadczenia, czy te 2 powloki roznia sie od siebie w praktyce i czy jest to tylko chwyt marketingowy, czy tez oczy faktycznie moga sie w nich mniej meczyc podczas pracy przy monitorze (pracuje 8-10 godz dziennie przy komputerze)? Czy bedzie odczuwalna roznica przy stosunkowo nowym monitorze LCD czy jedynie kontrast sie troche polepszy?
rob14

Postprzez rob14 » 24 paź 2013, o 13:55

Chciałem sie podzielic dosiwadczeniem z powłoka BlueConnect i musze powiedziec, ze rozczarowały mnie bardzo powstajace filoetowawe refleksy (o ile to dobrze nazwalem) od sztucznych punktow swietnych, np. nocnych latarni, punktowych lampach w mieszkaniu, co osobiscie dla mnie bylo dosc denerwujace (podobne refleksy mialem okazje poznac w powloce antyrefleksyjnej chyba z 15-20lat temu).
rob14

Powrót do Co nowego na rynku optycznym?