Pytania w salonie ;)

Publikacje, artykuły, nowinki, ciekawostki ze świata optyki okularowej   FAKTY i MITY .

Re: Pytania w salonie ;)

Postprzez optyk-mila » 22 mar 2013, o 11:37

A co do skruszonych klientów,którzy mieliby wrócić i przyznać nam rację,to chyba takie rzeczy są nierealne.Niestety jesteśmy tak stworzeni,że bardzo ciężko jest nam się przyznać do błędów lub do tego,że nie mieliśmy racji,dlatego uważam,że nawet jeżeli komuś przytrafiła się taka sytuacja,to niestety być może skorzystał z usług optyka,ale zapewne już nie tego z którym tak zawzięcie walczył o swoje racje.
optyk-mila

Postprzez fajna-brunetka » 22 mar 2013, o 12:04

Oj tam zaraz nierealne ;) zapewne wszystko zależy od człowieka, bo zapewne są tacy którzy podczas takiej rozmowy się zbulwersują, ale i tacy którzy rozmowę obrócą w żart a swoje przemyślą i tacy mogą powrócić z uśmiechem i powitalnym zdaniem: " Miał/a Pani/i rację :)" Sama kiedys byłam z moją koleżanka w salonie optycznym, by jej wyprostowac okulary, Pani w salonie zwróciła jej uwagę, by zakładała i zdejmowała okulary oburącz bo niszczy oprawę na co moja koleżanka oburzona stwierdziła, że dba o te okulary i nie robi tak, ale był to nawyk na który dopiero później zwróciłyśmy uwagę. Przy kolejnej wizycie w celu wymiany nosków kolezanka sama powiedziała optyczce:" nauczyła mnie Pani poprawnego zakładania i zdejmowania okularów :)"
fajna-brunetka

Postprzez dzidzia_85 » 22 mar 2013, o 12:36

co do pytań i stwierdzeń klientów to nie da się niestety wszystkiego spamiętać. A szkoda. w ponury dzień można by było sobie poprawić nimi humorek.
dzidzia_85

Postprzez Olivka » 22 mar 2013, o 12:46

1. Dzień dobry chciałbym dopasować sobie okulary. Może mi Pani dać +2? Jak to nie ma gotowych?
2. Klient kupuje okulary. Ile kosztuje ta oprawa? - Oprawa kosztuje xxx do tego dochodzi koszt soczewek yyy.
Jak to ? To nie płace tylko za oprawę? Myślałem, że tu już jest te moje -1. :D
Olivka

Postprzez wCzteryOczy » 22 mar 2013, o 13:01

Oj tak :lol: chciałabym kupić okulary, Pani pokaże takie z +2.

I jeszcze jedna sytuacja mi się przypomniała, przychodzi młody chłopak, mówi że ma receptę i chciałby okulary, bo mu okulista receptę wypisał -10. Ja chcąc zagadać, że na codzień pewnie soczewki nosi, a on że nie nic i to jego pierwsza recepta. Ja skonsternowana, ale domysliłam się, że może o -1.0 chodzi. Chłopak mówi, że bardzo możliwe. I rozmawiamy o tych okularach. Kolejne stwierdzenie, które bardzo mi się spodobało, że "to mają być okulary do czytania, takie żeby cały czas nosił" i "w sumie to nie wiem czy + czy -, a to jest jakaś różnica?"

I klientka, która przyszła, pyta czy mamy jakieś soczewki na stanie, ja mówię, że tak, Pani pyta jakie moce, podaję zakres, ona na "to da Pani takie -2, bo to ani dużo, ani mało, to pewnie będą dobre"
wCzteryOczy

Postprzez niki » 28 mar 2013, o 12:25

Mnie rozwalaja klienci pytający czy "czyścimy" okulary? Tak jakby w domu nie mieli wody i mydła :D . Ja osobiście wstydziłabym sie kogoś prosić o mycie okularów. To tak jaby bieliznę osobistą komus przynieść do prania.
niki

Postprzez seba » 28 mar 2013, o 13:04

To to nic, ja kiedyś czekając na wizyte u dentysty słyszałem jak elegancka starsza pani pytała czy u nich czyszczą protezy :lol: Pani pielęgniarka z przekąsem odpowiedziała że niestety wypadałoby to robić samemu.
seba

Postprzez dzika » 28 mar 2013, o 15:57

Często jest sytuacja gdzie pęknie oprawa plastikowa i jak odp jest, że nie kleimy tego typu opraw, to wielkie oczy robią :shock: i leci teks "przecież to kropelką albo superglu można skleić".To po co przychodzić z tym do optyka,jak można to zrobić w domu :D .
dzika

Postprzez wCzteryOczy » 4 kwi 2013, o 10:52

dzika napisał(a):Często jest sytuacja gdzie pęknie oprawa plastikowa i jak odp jest, że nie kleimy tego typu opraw, to wielkie oczy robią :shock: i leci teks "przecież to kropelką albo superglu można skleić".To po co przychodzić z tym do optyka,jak można to zrobić w domu :D .

Dokładnie! O tym zapomniałam ;) też się często zdarza
wCzteryOczy

Postprzez mirabel » 6 kwi 2013, o 13:53

pytanie klienta. Ile kosztuje wizyta okulistyczna??? A jak zamówie u Pani okulary to bezpłatnie??? :D
mirabel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Informator użytkownika okularów