przez Vision Lab-Z » 5 maja 2011, o 10:01
Witam. Od jakiegoś czasu mam przyjemność pracować na automacie szlifierskim Mr. Blue. Wcześniej pracowałam właśnie na Kappie CTD i muszę przyznać, że różnica jest bardzo duża. Zaczynając od początku...Skanocentroskop nw zestawie Mr. Blue pracuje na zasadzie skanowania demolensa w przypadku opraw żyłkowych i typu patent a nie odrysowywania jego kształtu co zmniejsza prawdopodobieństwo jakiejkolwiek zmiany jej kształtu. Po drugie montaż soczewek do opraw typu patent jest dużo ułatwiony poprzez bardzo dokładne wykonywanie zdjęcia demolensa-co sprawia, że nie trzeba już ustawiać otworów (warto tylko zwrócić uwagę na ich średnicę).
Kolejną przewagą tego automatu jest system wstępnego frezowania naddatku soczewki zamiast szlifowania go w całości-co zwiększa precyzyjność obróbki.
Mr. Blue posiada także dodatkowe funkcje, których nie miała Kappa CTD. Po pierwsze daje możliwość szlifowania soczewek o wysokich krzywiznach np. do korekcyjnych okularów przeciwsłonecznych. Ponadto jest możliwość wykonania częściowego fasetowania soczewki do opraw typu faseta/żyłka.
Wszystkie te funkcje sprawiają, że jesteśmy w stanie zrobić rzeczy, których inne szlifiernie nie mogą a co za tym idzie spełnić wymagania najbardziej wymagających klientów. Tak więc na pytanie, czy ten automat zarobi na siebie zdecydowanie mogę odpowiedzieć, że na pewno TAK!!!
Klienci mojej szlifierni są bardzo zadowoleni z jakości, czy może być lepsza zapłata za moją codzienną pracę ?