Wenus napisał(a):Na innych forach nie ma informacji odnośnie takiego montażu, tak jakby żaden z optyków nie chciał zdradzić metody i odbiega od tematu, drugą bardziej prawdopodobną wersją jest fakt że mało kto wie jak to powinno wyglądać. A jaka metoda jest prawidłowa? według mojej szkoły:
Środek optyczny powinien znajdować się na osi obrotu gałki, a przy pomiarze tarcza (demo) powinna być prostopadła do podłogi czyli kąt pantoskopowy równy 0. Wydaję mi się że środek optyczny po pomiarze jest jednak poniżej źrenicy czy ja źle dedukuję? Przy ustawieniu właściwego kąta powinno to się wyrównać. A czy nie ma różnicy przy soczewkach "+" i "-"? jestem początkująca - praktykująca w zawodzie i nie chce na wejściu strzelić gafy.
Ja osobiście przy soczewkach asferycznych robię pomiar jak przy progresie na demolensie oprawy. Środek optyczny ustawiam nad źrenicą. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na kąt pantoskopowy oraz kąt ustawienia tarcz okularowych (najlepiej jakby było super prosto). Najpierw dopasowanie oprawy a potem pomiar.
Powrót do Dział techniczny optyki okularowej
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość