Nowe okulary - słabe zadowolenie

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: Nowe okulary - słabe zadowolenie

Postprzez immortal » 28 sie 2014, o 11:58

Amberlax to barwienie więc raczej nie byłoby oznaczenia FBL bezbarwne....
immortal

Postprzez Aktoto » 3 wrz 2014, o 23:44

zero napisał(a):Nie współpracuję z Essilorem, więc nie znam ich oznaczeń, ale żółty kolor soczewek sugeruje filtrowanie niebieskiego. Essilor produkuje soczewki z barwieniem Amberelax do pracy z monitorami komputerowymi. Barwienie filtruje barwę niebieską około 450 nm. Może to właśnie takie soczewki - barwione, a nie powłoka AR z żółtym odbiciem? Z korekcją nie ma demokracji. Każdy użytkownik jest inny i wszelkie barwienia powinny uwzględniać indywidualne czułości widmowe oka. Barwienia mogą pomagać, ale mogą też przeszkadzać. Może tu właśnie tak jest? A w ogóle, to indeks 1,6 asferyczne dla takich mocy to nieporozumienie, tym bardzie, że nawet drobne niedokładności montażu przy asferycznych mogą być dokuczliwe.

Troszkę (dużo? :D )więcej na ten temat mogę prosić?
Co do barwienia.... no bądźmy poważni :lol: Jakbym nie odróżnił antyrefleksu od barwienia to bym zrezygnował z mechatroniki i poszedł studiować socjologię :)
Aktoto

Postprzez Leah » 5 wrz 2014, o 08:21

:lol: no tak, to problem barwienia mamy rozwiazany. Czy byłeś w końcu w tym salonie? Ja polecam sie wybrać i nie czekać
Leah

Postprzez Aktoto » 5 wrz 2014, o 10:54

Nie byłem, bo mam dosyć daleko. Jak będę w mieście to wpadnę.

A coś więcej o indeksie 1,6 i asferycznych? I skąd wiadomo, że asferyczne? ;)
Muszę powiedzieć, że jak podgiąłem zauszniki po swojemu (babka, która tam pracuje nawet wygiąć nie umiała, patrzyła na to tępym wzrokiem i nie wiedziała czemu się czepiam, bo przecież jest wspaniale) to zmienił mi się kąt soczewki względem oka i już nie odczuwam większości objawów. Chociaż problemy z czyszczeniem i kolor światła odbitego od antyrefleksu nadal irytują.
Aktoto

Postprzez MrHilary_pl » 15 lut 2015, o 09:39

Te problemy o których wspominasz będą Cię cały czas irytować,nie unikniesz tego ponieważ taka jest ich specyfika i charakterystyka. Poza tym soczewkami zajmujemy się na co dzień i będziemy w stanie doradzić jeśli te problemy dalej będą się pojawiać,zapraszam na PW.
MrHilary_pl

Postprzez Olgunia » 21 mar 2018, o 15:56

Hej, piszę tutaj, bo nie chcę zakładać nowego wątku, a temat pasuje idealnie :D
Mam nowe okulary i nie jestem z nich zadowolona. Wiem, że trzeba dać sobie czas, żeby się przyzwyczaić, ale nie wiem czy powinnam w ogóle się do nich przyzwyczajać, stąd moje pytanie. Najpierw nakreślę sytuację: nosiłam do tej pory oba szkła sferyczne -0,5 ale są one dla mnie zbyt słabe (wcześniej przed nimi miałam dobrane jakieś o wiele mocniejsze szkła rzędu -1,5 i -1 i jakoś w nich łaziłam, po czym nowy okulista stwierdził, że ja widzę wspaniale i maksymalnie -0.5 powinnam mieć). I tak minęło półtora roku chodzenia w tych -0.5 i niedowidzenia do końca. Okulista u którego teraz byłam przekonywał mnie, że komputer pokazuje mu moją wadę jako -0.5 więc tyle zostaje, bo mogę przeczytać 3. rząd od dołu na tablicy, nieważne że literki i tak mi się rozmazują.
Poszłam więc do innego okulisty i pani wymyśliła mi na lewe oko sferę -0.5 cylinder -0.5 oś 90, podczas gdy prawe zostało sfera -0.5. Wyrobiłam takie okulary i pomijając, że mam zaburzone kształty (monitor komputera zwęża się do lewej, chodnik ucieka itp) to na lewe oko widzę bardzo ostro a na prawe nadal widzę rozmazany obraz tak jak do tej pory w starych okularach, bo i moc ta sama.
Pytanie brzmi: czy powinnam widzieć na oboje oczu tak samo wyraźnie, czy może to lewe ma nadrabiać za prawe? Widzę ostrzej w nowych okularach, ale nie do końca komfortowo. Mam czekać aż się wzrok przyzwyczai, czy iść od razu dobierać inne moce?
Jeśli ktoś zrozumiał cały ten mój wywód to proszę o poradę :D
Olgunia

Postprzez blackgrzywa » 4 paź 2018, o 20:56

Myślę, że tu trzeba się koniecznie skonsultować z innym okulistą :)
blackgrzywa

Poprzednia strona

Powrót do Okulary