Zwrot kosztów za okulary...

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Zwrot kosztów za okulary...

Postprzez Arletta » 3 lut 2011, o 14:38

Pracuje w państwowej firmie i do pewnego czasu było tak że osobom które miały zalecone przez lekarza okulary i pracowały na stanowisku komputerowym nasza firma zwracała cały koszt poniesiony przez pracownika. Teraz i mnie dopadła taka konieczność i okazuje się że zwracają już nie za całe okulary ale za szkła do 500zł. ani złotówki więcej. Z tego co się orientowałam to właśnie oprawki kosztują zazwyczaj więcej niżeli same szkła. Bardzo jestem ciekawa jak taka procedura wygląda w waszych firmach.
Arletta

Re: Zwrot kosztów za okulary...

Postprzez Z.Optyk » 3 lut 2011, o 21:43

Witaj Arletta. Z tego co obserwuję wśród moich klientów to faktycznie ostatnio wiele firm tak robi. Być może dlatego, że niekiedy pracownicy na rzecz droższych opraw woleli wybrać tańsze szkła, żeby zmieścić się w kwocie zwrotu. A jak wiadomo w okularach zwłaszcza do pracy przy komputerze to nie o to chodzi-okulary takie powinny mieć szkła z antyrefleksem, żeby chronić oczy i zapobiegać ich szybkiemu męczeniu się. Szczerze mówiąc to ta Twoja firma i tak dużą kwotę Ci zwraca. W związku z tym radziłabym Ci się dobrze zastanowić i wybrać najlepsze szkła jakie są możliwe w tej cenie. A w tej cenie jak dobrze poszukasz możesz mieć naprawdę dobre soczewki nawet z poliwęglanu z bardzo dobrą powłoką antyrefleksyjną. Tylko moja rada jest taka: omijaj sieciówki-bo zazwyczaj sklepy te mają dużo większą marżę narzuconą na szkła, więc idąc do mniejszego, niezależnego optyka możesz mieć dużo lepsze szkła w tej samej cenie to tam opcję podstawową. Pozdrawiam:)
Z.Optyk

Postprzez dzika » 9 lut 2011, o 16:18

Osobiście nie spotkało mnie to ale u mojej znajomej w firmie mają zwrot za okulary co 3 lata.W tamtym mieli zwrot kwoty za szkła tylko,a trzy lata wstecz na oprawy.Więc tak śmiesznie trochę ,bo tak samo jak zmienia się wzrok,tak samo niszczy się oprawa. :D
dzika

Postprzez wiki » 10 lut 2011, o 18:23

u mnie w firmie zwrot przysługuje co 2 lata zawsze jest z tym masę biurokracji zaświadczenie od lekarza że okulary są konieczne, niezbędne do pracy potem faktura za wykonane okulary + specyfikacja co ile kosztowało bo firma zwraca mi koszt szkieł a teraz ostatnio jak robiłam nowe okulary okazało się że faktura jest na całość bo jako wyrób medyczny więc musiałam prosić optyka o specyfikację sporo latania ale warto bynajmniej takie jest moje zdanie :)
wiki

Postprzez A.M. » 11 lut 2011, o 13:47

Fakturę można też rozpisać na poszczególne pozycje, w przypadku okularów są to szkła, oprawa i usługa. Trzeba tylko optyka uprzedzić jak ma wyglądać faktura. Firma bierze wtedy pod uwagę koszt interesującej ich pozycji. Ja tak robię i moja firma nie robi problemów.
A.M.

Postprzez MARK » 6 lut 2012, o 17:45

Według mnie to takie dziwactwa porobili w tych niektórych firmach jeśli chodzi o zwrot częściowy na okulary.W tym roku szkła a,za dwa lub cztery- oprawa.... :D Jeśli refundacja to na całe okulary.
MARK

Postprzez LEMUR » 6 lut 2012, o 19:19

@AM
jezeli faktura jest rozbita na oprawe, soczewki, montaz to faktura nie jest na okulary do pracy przy komputerze.

Jezeli faktura zawiera poszczegolne elementy to nie jest to faktura na okulary. Firma refunduje / zwraca koszt to musi miec na fv okulary (produkt) ;) Ja rozumiem z czego to wynika - z tego ze pewne firmy ustalily sobie, ze zwracaja np. caly koszt soczewek oraz iles za oprawe. Ale jest do tego inne rozwiazanie - fakture wystawiac na okulary a do tego dolaczac specyfikacje z numerem faktury ktorej to dotyczy.

To tak jakbym samochod kupil i prosil o fakture na: karoserie, silnik, wyposazenie itp ;)
LEMUR

Postprzez zero » 6 lut 2012, o 22:52

A.M. pisze:
Firma bierze wtedy pod uwagę koszt interesującej ich pozycji.

Czy to znaczy, że zawyżana jest np. cena szkieł kosztem pozostałych pozycji? Czy wszystkie są z taką samą stawką VAT, bo w przeciwnym razie, czy US mógłby to potraktować jak zaniżanie należnego podatku VAT? Czytałem rozporządzenie i tam pisze, że „….pracodawca jest obowiązany zapewnić okulary ….” Zapewnić to wg mnie zapłacić za całość. Ale czy wówczas okulary nie są własnością firmy, tak jak inne wyposażenie BHP? Jeżeli okulary są własnością pracownika, a pracodawca do nich dopłaca więcej niż 100 zł, to czy nie powinien wystawić odpowiedniego PIT-a, a pracownik zapłacić podatek? Pokręcone z tymi okularami.
zero

Postprzez A.M. » 7 lut 2012, o 09:26

zero napisał(a):Czy to znaczy, że zawyżana jest np. cena szkieł kosztem pozostałych pozycji?

Absolutnie nie. Nikt nie mówił o zawyżaniu jakiejkolwiek pozycji. Chodzi o to że jeżeli firma ustala zwrot na same szkła to ma na fakturze wyszczególniony koszt szkieł. Jeżeli orientujesz się "zero" choć odrobinę w temacie to wież że stawka podatkowa na poszczególne elementy okularów jest różna i nie wiem skąd wniosek o zaniżaniu podatku??? A z tym że klient powinien uprzedzić optyka jak ma wyglądać faktura, chodzi o to, że może ona być rozbita, bądź w pod jedną pozycją. Widzę że niektórzy mają zdolność tworzenia teorii spiskowych nawet przy tak prozaicznym temacie jakim jest faktura za okulary :D
A.M.

Postprzez LEMUR » 7 lut 2012, o 09:45

A.M. napisał(a):A z tym że klient powinien uprzedzić optyka jak ma wyglądać faktura, chodzi o to, że może ona być rozbita, bądź w pod jedną pozycją.

Ale sprzedajac jako rozbite jak to okreslilas to nie jest to podstawa prawna do odliczenia okularow, gdyz sprzedajesz poszczegolne elementy - czyz nie? Sprzedajac okulary na FV okulary jako calosc i dolaczyc mozesz specyfikacje, gdzie masz wyszczegolnione poszczegolne ich elementy z kwotami
LEMUR

Następna strona

Powrót do Okulary