jakie okulary dla rowerzysty?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: jakie okulary dla rowerzysty?

Postprzez Monika OPTYK » 19 kwi 2011, o 19:04

Krzysiu najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będą okulary przeciwsłoneczne polaryzacyjne.Dzięki soczewkom polaryzacyjnym można obserwować otoczenie bez drażniących oczu odblasków, ze zwiększonym kontrastem i podkreślonymi wyraźnymi kolorami, ale bez ich przekłamania. Idealnie chronią oczy podczas silnego nasłonecznienia.
Soczewki polaryzacyjne dzięki swojej konstrukcji eliminują refleksy świetlne powstałe po odbiciu się promieni słonecznych od powierzchni wody, śniegu, szkła, metalu.Pozdrawiam :)
Monika OPTYK

Postprzez ROWERZYSTA » 20 kwi 2011, o 08:22

joanna napisał(a):Drogi Rowerzysto używanie Caps Lock w rozumieniu społeczności internetowej uważane jest za krzyk. W związku z tym zalecane jest używanie go tylko w przypadku celowego zamiaru.

Droga Joanno, dobrze wiem co oznacza taki wpis, mój post nie był celowo wpisany w ten sposób, no ale niestety tak wyszło... Nie chciałem być taki krzykliwy i chciałem to zmienić, jednak odpowiedź uzyskałem natychmiast wiec już nie edytowałem ;)

Tak czy inaczej odpowiedź i cenne wskazówki otrzymałem, za co bardzo dziękuję.

Proszę mi wybaczyć, kłaniam sie nisko :)
ROWERZYSTA

Postprzez OPTYKJAGA » 20 kwi 2011, o 14:02

Witam
Bardzo zachwalane są również soczewki TRANSITIONS VI z filtrem.Musisz poczytać sobie o tych soczewkach.Są opisywane w innych postach.Polecam :)
OPTYKJAGA

Postprzez ROWERZYSTA » 13 lip 2011, o 09:07

elo :)

Muszę przyznać, że zawsze nosiłem zwykłe przeciwsłoneczne okulary i to był mój błąd! Przebadałem swoje oczy pod kątem soczewek i zakupiłem miesięczne i dodatkowo kupiłem okularki z polaryzacją. Jestem bardzo zadowolony, bardzo bardzo. Dzięki wszystkim za rady.

śmigam na rower ;)

Ps. Adrian w jakich okolicach mieszkasz? Jeśli niedaleko to moja propozycja wyscigu nadal aktualna ;p

Pzdr
ROWERZYSTA

Postprzez angelo » 13 lip 2011, o 15:05

Ja używam okularów z polaryzacją są rewelacyjne i na wodę,i na jazdę rowerem.Bez nich nie wyobrażam sobie korzystania z przyjemności rekreacyjnych. :)
angelo

Postprzez Sklep_Optyczny » 28 lip 2011, o 10:55

Zgadzam się,zdecydowanie najlepiej jest kupić okulary przeciwsłoneczne polaryzacyjne. Pamiętam,ze moje trochę kosztowały,ale mam je już 2 rok i jestem z nich bardzo zadowolony.
Sklep_Optyczny

Postprzez lusia » 28 paź 2011, o 18:24

Witam
Słyszałam o takich okularach jak transition VI które bardzo szybko przyciemniają się i rozjaśniają. Myslę że byłyby bardzo dobrym rozwiazaniem np na rower ponieważ zawierają one wysoki poziom antyrefleksu nie rysują się nie przyczepia się do nich kurz i co najważniejsze promienie słoneczne rozpływaja się na soczewce nie drażniąc oczu przez co odblaski nie są dla nas tak uciążliwe.
Pozdrawiam
lusia

Postprzez LEMUR » 28 paź 2011, o 19:22

lusia napisał(a):Witam
Słyszałam o takich okularach jak transition VI które bardzo szybko przyciemniają się i rozjaśniają. Myslę że byłyby bardzo dobrym rozwiazaniem np na rower ponieważ zawierają one wysoki poziom antyrefleksu nie rysują się nie przyczepia się do nich kurz i co najważniejsze promienie słoneczne rozpływaja się na soczewce nie drażniąc oczu przez co odblaski nie są dla nas tak uciążliwe.
Pozdrawiam

Transitions to nie okulary a soczewki okularowe.

zwykly Transitions w indeksie 1.5 z materialu cr jest bardziej miekki niz soczewka bezbarwna. To ze jest Transitionem nie swiadczy ze ma najlepszy antyrefleks, no moze byc i bez niego.

a rodzaj antyrefleksu moze byc taki sam na roznych materialach.

promienie sloneczne rozplywaja sie po soczewce? wow! ale ktos bajerem pojechal ;)
LEMUR

Postprzez Sklep_Optyczny » 2 gru 2011, o 15:04

Te soczewki Transitions o których piszesz są bardzo chwalone,ale niestety cena także odpowiednio wyższa... W tym wypadku coś za coś,czyli dostajemy dobre soczewki dla rowerzysty a płacimy nieco więcej.
Sklep_Optyczny

Postprzez OczySzerokoOtwarte » 21 sty 2014, o 16:42

Zastanawiam się dlaczego nikt w tym wątku nie wspomniał o soczewkach sports sol-utions, wystepuja w różnych barwieniach, odpowiednich do uprawianego sportu, maja polaryzacje, do jazdy rowerowej sa w kolorze zoltym.
OczySzerokoOtwarte

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary