Jakie okulary???

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: Jakie okulary???

Postprzez optyk-mila » 11 kwi 2012, o 17:00

Hej,jeżeli jesteśmy już przy barwieniach,to czy ktoś się orientuje czy któryś z producentów ma w swoim cenniku soczewki barwione,ale z magazynu? Generalnie chodzi o to,żeby były one tańsze. Firmy z którymi współpracujemy barwią tylko recepturę,więc w momencie gdy poinformuję klienta,że koszt jego okularów po zabarwieniu szkieł będzie wynosił ponad 600zł,to niestety większość rezygnuje. Przydałaby nam się jakaś tańsza wersja,tylko pytanie czy jest to do osiągnięcia?
optyk-mila

Postprzez optyczka OLA » 11 kwi 2012, o 19:13

Optyk-mila niestety w większości firmach barwienie soczewek jest w wykonywane na soczewkach recepturowych ,niektóre firmy mają specjalne oferty soczewek barwionych ale zazwyczaj zakres mocy jest ograniczony i silne zabarwienie - 85% kategoria 3.
optyczka OLA

Postprzez zero » 11 kwi 2012, o 19:57

Co to za soczewki,że az 600 zł kosztuja? Przecież w zakresie podstawowych mocy bez powłok można w JZO dostać soczewkę w dowolnym kolorze, również gradalną, za ok. 50 zl/szt.
zero

Postprzez LEMUR » 11 kwi 2012, o 20:27

jest kilka firm, ktore ma barwienie w magazynie, ale to jest "jedno barwienie" tzn np. braz 70%, szary 75%, zielony XX%.

Wiekszosc firm za niewielka doplata robi barwienie soczewek magazynowych jak wspomniana JZO czy np. HOYA. Wiec nie jest to duzy wydatek, chyba ze kazdemu zaintersowanemu ktos oferuje od razu cene receptury ;)

@optyczka OLA
kat 3 to silne?
jak nazwac w takim kat 4? mega silne? :mrgreen:
LEMUR

Postprzez Wiktoria M » 12 kwi 2012, o 11:30

Ja mam okulary z barwieniem gradalnym i jestem z nich bardzo zadowolona, dzieki temu, ze nie sa zbyt mocno przyciemnione moze korzystac z nich praktycznie caly rok. zastanawiam sie nawet nad kolejnymi ale bede chciala dokladnie takie samo barwienie jakie mam bo ono odpowiada mi w 100%- i jak widze w tym wypadku musze tez zwrocic uwage wspolnie z optykiem na to by oprawa rowniez byla podobnej wielkosci by zachowac wszelkie walory moich sprawdzonych soczewek
Wiktoria M

Postprzez optyk-mila » 12 kwi 2012, o 15:54

Jeżeli chodzi o barwienia o których mówi Lemur to wiem,że takowe istnieją,ale miałam na myśli te które pozostałe firmy proponują w recepturze.
Zero,a co to za soczewki za 50 zł,fakt szukam tańszego rozwiązania,ale to o czym Ty mówisz chyba jest nierealne,ale dzięki za pomoc!
optyk-mila

Postprzez zez_ukryty » 13 kwi 2012, o 12:32

optyk-mila napisał(a):Hej,jeżeli jesteśmy już przy barwieniach,to czy ktoś się orientuje czy któryś z producentów ma w swoim cenniku soczewki barwione,ale z magazynu? Generalnie chodzi o to,żeby były one tańsze. Firmy z którymi współpracujemy barwią tylko recepturę,więc w momencie gdy poinformuję klienta,że koszt jego okularów po zabarwieniu szkieł będzie wynosił ponad 600zł,to niestety większość rezygnuje. Przydałaby nam się jakaś tańsza wersja,tylko pytanie czy jest to do osiągnięcia?

W HOYA jest tak, że masz soczewke recepturową z podstawowego zakresu (wyszczegolnione w katalogu) i ona kosztuje np 16 zł sama baza, czyli plastik. Do tego koszt uszlachetnienia (utwardzenie np 33,-) czyli masz już 49,- plus barwienie pełne w kilku wariantach za 35,- np i masz już barwioną soczewkę 84 zł. Taniej się już chyba nie da.
zez_ukryty

Postprzez J.M. » 13 kwi 2012, o 13:23

A czy te barwienia w różnych różnią się, nawet jeśli stopień procentowy jest taki sam?Bo znajoma ma wcześniej robione i teraz chciałaby takie same.
J.M.

Postprzez niki » 13 kwi 2012, o 15:56

Słyszałam że niektóre firmy barwią soczewki według wzoru, czyli można wysłać im stare szkła i oni zrobią nowe o takim samym zabarwieniu. Czy ktoś może tak zamawiał barwienie? Ciekawa jestem czy rzeczywiście wychodzą identycznie jak stare?
niki

Postprzez optyk-mila » 13 kwi 2012, o 16:13

Rzeczywiście oferta,o której mówi zez jest bardzo atrakcyjna,przyznam że jeżeli chodzi o korzystanie z usług firmy Hoya to nie mam dużego doświadczenia,ale liczę na to,że tak popularna firma mimo tego,że ma przystępne ceny to ich jakość jest na wysokim poziomie. Nie chciałabym żeby klient był rozczarowany gdy zaproponuję mu niższą cenę,a w zamian dostanie jakąś tandetę,a niestety tak czasami bywa!
optyk-mila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary