Okulary p/słoneczne

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: Okulary p/słoneczne

Postprzez optyk.F » 26 lip 2011, o 13:32

Zezie dziękuje za cenne informacje,widzę że jesteś rozeznany 8-) .Tak też wszystko zależy od producenta soczewek.
optyk.F

Postprzez Sklep_Optyczny » 28 lip 2011, o 10:52

Zgadza się,wszystko zależy od producenta soczewek,masz różne formy,różne soczewki: jednodniowe,miesięczne,roczne itd. Jestem zdania,że lepiej dołożyć i kupić dobre soczewki,niż takie średniej jakości. W końcu chodzi tutaj o zdrowie naszych oczu.
Sklep_Optyczny

Postprzez zez_ukryty » 28 lip 2011, o 11:10

Sklep_Optilus_pl napisał(a):Zgadza się,wszystko zależy od producenta soczewek,masz różne formy,różne soczewki: jednodniowe,miesięczne,roczne itd. Jestem zdania,że lepiej dołożyć i kupić dobre soczewki,niż takie średniej jakości. W końcu chodzi tutaj o zdrowie naszych oczu.

Chyba ktoś się rozpędził i działy pomylił :P .
zez_ukryty

Postprzez OptykAniaM » 28 lip 2011, o 11:50

Rzeczywiście nie ma jednej zasady barwienia różnych tworzyw z których robione są soczewki okularowe- sprawdziłam, przyznaję rację. Każda firma ma swoje zasady wg których robi barwienia.
OptykAniaM

Postprzez Aneta » 11 sie 2011, o 09:24

Witam -Mam pytanie od jakiego wieku powinno się zabezpieczać wzrok małych dzieci okularami przeciwsłonecznymi?
Aneta

Postprzez zez_ukryty » 11 sie 2011, o 09:58

Przeciwsłonecznymi może nie ale czymś UV-blokującym. A od kiedy? Tego dokładnie nie powiem ale 2-3 letnie dziecko od kiedy można je prowadzić za rączkę znajduje się na takiej wysokości, w której znajduje się bardzo dużo smogu w którym UV rozchodzi się znakomicie. Szczególnie w miastach. A co do przeciwsłonecznych - szkoda by było dziecka małego wyzbywać odruchu adaptacyjnego do światła. Więc ja osobiście odradzałbym. Chyba, że ewentualnie fotochrom ale on też ma swoje minusy.
zez_ukryty

Postprzez Aneta » 12 sie 2011, o 08:14

Bardzo dziekuje za odpowiedz-Mam jeszcze pytanie odnosnie fotochromu.Jakie sa jego minusy?
Aneta

Postprzez angelo » 12 sie 2011, o 08:52

Moja siostrzenica bardzo chętnie nosi okulary słoneczne.Ma 4 lata.Zakupione zostały dobre okulary bo mają dodatkowo polaryzację.Nie powinno to wpłynąć żle na jej wzrok.Dodatkowo bardzo fajnie wygląda i chętnie je nosi :)
angelo

Postprzez LEMUR » 17 sie 2011, o 10:29

Aneta napisał(a):Witam -Mam pytanie od jakiego wieku powinno się zabezpieczać wzrok małych dzieci okularami przeciwsłonecznymi?

Osobiscie uwazam, ze tak...

Oko dziecka (nie pamietam, ale w bardzo wczesnym wieku) przyjmuje wszystkie funkcje osoby doroslej. To ze sa one slabiej lub inaczej rozwiniete to oczywiste.
Ale trzeba sie zastanowic, ze mowimy o b. mocnym naslonecznieniu... czapeczka z daszkiem nie zawsze jest wystarczajaca azeby oslonic przed nadmiernym sloncem, trzeba wziasc pod uwage to, ze promieniowanie UV to rowniez te odbite od powierzchni.

Caly czas gesto dyskusja o okularach z tzw kraty.

Dla mnie osobiscie najlepsze dla dziecka sa nastepujace rozwiazania
- zdrowy rozsadek
- czapeczka z daszkiem
- okulary przeciwsloneczne (a nie sloneczne jak niektorzy pisza) ;)

Jakie zatem okulary!
Aby miec 100% pewnosc ze jest ochrona przed UV to:
- jezeli dziecko nosi okularki pomyslec od razu o nakladce (sa takowe z magnesikami)
- okulary z polaryzacja *)
- okulary z soczewkami barwionymi **)

jakiekolwiek okulary WYKONANE w salonie optycznym zapewnia 100% ochrone, gdyz wszystkie soczewki okularowe owa ochrone posiadaja, a rodzice beda mogli spokojnie dzieciakowi zakladac okularki bez obaw o jego ochrone.

Osobiscie corce wybralem zwykla oprawke wtryskowa (plastik), przeszlifowalem tam soczewki polaryzacyjne z jakiegos modelu okularow polaryzacyjnych (soczewki o grubosci okolo 2.2mm w srodku wiec nie zwykle plytki), nosi czapeczke lub kapelusik.

*) to czy jest polaryzacja czy nie, w bardzo latwy sposob mozna sobie samemu sprawdzic, wiec napewno bedzie pewnosc o ochronie!
**) wszstkie soczewki okularowe czy to biale czy barwione, czy fotochromowe chronia w mniejszym lub wiekszym stopniu przed UV - to nie powloki AR chronia, lecz material lub dodatkowo pigmenty uzyte do barwienia danej soczewki. Taka ochrona napewno jest powyzej (w zaleznosci czy UV-A, czy UV-B) w granicach 87 - 100%
LEMUR

Postprzez optyczka OLA » 20 sie 2011, o 09:14

LEMUR okuliści twierdzą ,że okulary dla tak małych dzieci raczej nie są wskazane, gdyż ograniczają pole widzenia i zaburzają naturalną ciekawość oglądania i poznawania świata. Dzieci poniżej 4- roku życia, nie powinny zbyt często ich nosić. Lepiej osłaniać ich oczy, zakładając im czapeczki z daszkiem, odbierające ponad 80 proc. niekorzystnego promieniowania słonecznego. Dla przykładu podam, że okulary przeciwsłoneczne, nawet z wysokim wskaźnikiem barwienia, zmniejszają ilość wpadającego do oczu światła o 60 proc.Po 4-roku życia, okulary przeciwsłoneczne nie stanowią ryzyka dla rozwoju zdolności poznawczych, powiązanych z narządem wzroku.
optyczka OLA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary