Okulary p/słoneczne

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: Okulary p/słoneczne

Postprzez LEMUR » 20 sie 2011, o 09:25

optyczka OLA napisał(a):LEMUR okuliści twierdzą ,że okulary dla tak małych dzieci raczej nie są wskazane, gdyż ograniczają pole widzenia i zaburzają naturalną ciekawość oglądania i poznawania świata.

Wez sobie to tego prosze dolacz, ze mlode oczka sa bardziej podatne na szkodliwosc promieniowania UV i sama decyduj czy Twoje dziecko bedziesz chronilo przed silnym natezeniem swiatla slonecznego, promieniowaniem UV dobrymi okularami + czapeczka czy tylko czapeczka.

A czy kremujesz jego skore kremem z filtrem UV? Wiec dlaczego nie chronic oczu - jak twierdzi inna czesc ;P

Zainteresowani moga sobie orientacyjnie przyjac np. 100% dawke promieniowania jaka otrzymujemy bez ochrony, powierzchnie zrenicy przy danej jej srednicy przy zalozonych okularach z pewna ochrona, oraz bez okularow i porownac sobie wyniki, dodatkowo poczytac o szkodliwosci promieniowania UV na oko i jego struktury a pozniej podjac decyzje czy noszenie okularow p/slonecznych w kilkanascie dni w 2-miesiecznym okresie letnim jest warto czy jednak nie!

Ja uwazam ze tak, a wczesniej nie dopiaslem poprzednio, moja cora korzysta z okularow p/slonecznych od 3-go roku zycia i nie pisze o okularkach z bazaru, tylko o takich metodach i sposobach jakie wczesniej opisalem.
LEMUR

Postprzez Sklep_Optyczny » 5 wrz 2011, o 09:05

Ja mogę powiedzieć tylko jednio w temacie,a mianowicie że jeżeli decydujemy się na zakup okularów przeciwsłonecznych,to niech będą one naprawdę dobre i solidne,a nie tanie podróbki co często nam się zdarza. Później wszystko negatywnie odbija się na naszym wzroku.
Sklep_Optyczny

Postprzez beata » 24 wrz 2011, o 09:54

Czy okulary przeciwsłoneczne mogą ograniczać i zaburzać widzenie? Jeśli tak to czym się to objawia?
beata

Postprzez LEMUR » 24 wrz 2011, o 10:26

beata napisał(a):Czy okulary przeciwsłoneczne mogą ograniczać i zaburzać widzenie? Jeśli tak to czym się to objawia?

tak. Najczesciej u tzw "z kraty" czyli ze stojakow za kilka zlotych. Maja kiepskiej jakosci "soczewki", obraz moze byc przez nie znieksztalcony, czasami uzytkownik ma wrazenie ze np. kraweznik, schody sa nieco wyzej. Moze zauwazac rozne wypuklosci, krzywienie sie obrazu.

Przy dobrych okularach takiego efektu nie ma, gdyz soczewki maja odpowiednia jakosc optyczna.

Przy okularach z korekcja to juz inna opowiesc... co moze zaburzac ;)

jezeli chodzi o ograniczenia... tzn jakie? Pole widzenia - napewno gdy mamy szersze zauszniki i oprawa ma maly kat wygiecia oprawy (nie sa oplywowe), napewno gdy jest ciemniej ograniczaja nam ze wzgledu na zabarwienie kontrast.

Napisz prosze o co dokladnie Ci chodzi, jakie p/sloneczne.
LEMUR

Postprzez Sklep_Optyczny » 3 paź 2011, o 13:55

Dokładnie jak w powyższym poście. Dlatego uważam,ze cena podczas zakupu i wybór odpowiedniej marki ma bardzo duże znaczenie.
Sklep_Optyczny

Postprzez karolina » 11 maja 2012, o 09:43

mam pytanie odnośnie stopnia zaciemnienia okularów przeciwsłonecznych- ile % zaciemnienia mają okulary oferowane w salonach optycznych? mam na mysli te gotowe okulary, bo przyznam że mysle nad zrobieniem przeciwsłonecznych z korekcją i zastanawiam sie czy 60% wystarczy czy trzeba więcej?
karolina

Postprzez LEMUR » 11 maja 2012, o 12:42

nie wiem ile maja, bo na kazdych jest napisane w postaci

Kat (cat) 0, 1, 2, 3, 4

Okreslenia kategorii transmitancji mozna pozniej

kat 0
Poziom transmitancji w świetle widzialnym: 81% - 100%
Absorpcja: 0% - 19%

kat 1
Poziom transmitancji w świetle widzialnym: 44% - 80%
Absorpcja: 20% - 56%

kat 2
Poziom transmitancji w świetle widzialnym: 19% - 43%
Absorpcja: 57% - 81%

kat 3
Poziom transmitancji w świetle widzialnym: 8% - 18%
Absorpcja: 82% - 92%

kat 4
Poziom transmitancji w świetle widzialnym: 3% - 7%
Absorpcja: 93% - 97%

Na slonce - to lepiej robic kat 3 / kat 4
polaryzacja zazwyczaj jest w kat 3

60%, to troszke kicha jezeli chodzi o przeciwsloneczne ;) wg norm wychodzi kat2
LEMUR

Postprzez karolina » 12 maja 2012, o 08:45

No to ciekawe, nie zdawałam sobie sprawy że 1% moze juz zmieniać kategorię

Okazuje się, że z tymi soczewkami jest jak z ubraniami- rozmiar roamiarowi nierówny, bo kategoria niby taka sama a jednak jedne jasniejsze inne ciemniejsze.
karolina

Postprzez LEMUR » 12 maja 2012, o 09:27

jak zobaczysz na zakresy to ma pewien zakres, wiec w tej samej kat moze byc nieco jasniejszy lub ciemniejszy - to juz zalezy od producenta czy trzyma sie dolnej / srodkowej czy gornej wartosci. A kategorie opisuje norma z ktorej podalem wartosci
LEMUR

Postprzez karolina » 14 maja 2012, o 09:39

Zauważyłam, że bardzo szczegółowo to rozpisałeś i bardzo dobrze bo przeciętny człowiek zna tylko kategorie i na tym sie skupia. A jak widać czasem ta sama kategoria a zaciemnienie moze być dosyc różniące sie, a czasem 1% i juz zmiana kategorii. Ciekawe to jest przyznam szczerze. A da się sprawdzić szczegółowo procentowe zabarwienie czy muszą nam wystarczyć dane zakresu kategorii?
karolina

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary