Okulary apteczne

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Okulary apteczne

Postprzez marylka » 9 mar 2011, o 17:01

Witam Wszystkich. Chciałabym się w tym miejscu podzielić z Wami pewnymi wątpliwościami... Otóż dostałam ostatnio receptę na okulary i poszłam zrobić wywiad co i ile teraz kosztuje. I jak usłyszałam ceny u optyka to włosy mi się zjeżyły na głowie. Na dodatek będąc przypadkiem w aptece, bo dostałam jeszcze jakieś krople nawilżające do oczu, zauważyłam, że tam też mogę kupić okulary. I to za śmieszne pieniądze bo około 20 zł. Nawet niebrzydkie były niektóre. I teraz mi wytłumaczcie o co chodzi?? Dlaczego u optyka muszę zapłacić za okulary kilkaset zł a w aptece złotych 20??
marylka

Re: Okulary apteczne

Postprzez Justin » 9 mar 2011, o 21:44

Droga Marylko, odpowiedź jest bardzo prosta- kupując okulary w dobrym salonie optycznym masz 100% pewności, że są to okulary wykonane dla Ciebie, z uwzględnieniem wielu niezbędnych ku temu czynników takich jak: odpowiednio dobrany do Twoich mocy i stylu życia rodzaj soczewek ( polecam firmę ESSILOR) i poziom antyrefleksu( którego jest aż 5 poziomów). Dzięki wszelkim pomiarom u optyka masz pewność, że dane soczewki są dobrane na miarę Twoich potrzeb i prawidłowo osadzone w wybranej oprawie. Tylko indywidualne podejście do klienta daje gwarancję, że nasze okulary będą spełniały nasze oczekiwania pod względem estetycznym i korekcyjnym. Płacąc niemałe pieniądze za nasze okulary wiemy jakie soczewki są dla nas odpowiednie i mamy na całe zamówienie wystawioną gwarancję i certyfikat jakości.

Pozdrawiam
Justin

Postprzez A.M. » 11 mar 2011, o 09:37

Wiadomo że taka różnica w cenie wskazuje na jakość tworzyw z których zostały zrobione okulary. To tak jak z ubraniem, możesz kupić bluzeczkę za 10zł i za 100zł. Jak myślisz w której pochodzisz dłużej i która po kilku praniach nada się tylko na śmietnik? Nie można od tych tanich, gotowych okularów za wiele oczekiwać. Komfort widzenia i używania pozostawi wiele do życzenia, nie mówiąc o tym jakie szkody może przynieść oczom.
A.M.

Postprzez otyla » 12 mar 2011, o 14:04

Witam !Co do okularów aptecznych to jestem przeciwniczką ponieważ są one dobre na 5 min.(awaryjne) a nie do korzystania z nich na co dzień,mój tata korzystał z nich miał wadę +1,0 a teraz ma +2,5 używając tamtych okularów bardzo pogorszył sobie wzrok,teraz oczywiście ma zrobione w salonie optycznym 8-) 8-) . W salonie optycznym okulary robione są pod klienta a te apteczne( dla każdego uniwersalne).Pozdrawiam
otyla

Postprzez marylka » 12 mar 2011, o 15:32

Czy Wy trochę nie przesadzacie? Przecież, gdyby te okulary były tak szkodliwe to sprzedawano by je z aptekach?? Chociaż z 2 strony jeśli tak faktycznie jest to powinni tego zabronić. Dobrze, że zajrzałam do Was-teraz 2 razy się zastanowię zanim zachce mi się oszczędzać na oczach.
marylka

Postprzez zez_ukryty » 14 mar 2011, o 23:04

Okulary apteczne są tańsze bo są z "krajów środka" robione z jakiegoś szajsmetalu i gumoplastiku. Już nie mówiąc o jakości tych soczewek, które są w nich montowane. Wzrok nie ma ceny. No ale niektórzy ludzie bywają bardzo skąpi. Już nie mam siły klientom tłumaczyć, że te okulary w 90% do niczego się nie nadają.
zez_ukryty

Postprzez Kornelia » 15 mar 2011, o 11:49

Zez-ukryty a co Ty taki negatywnie nastawiony jestes?? I czasem nie chodzi o skąpstwo tylko po prostu o to, że niektórzy ludzie naprawdę nie mają środków, żeby inwestować kilkaset zł w okulary. Z mojego doświadczenia wynika, że często u optyków naciąga się klientów. Może w tych mniejszych optykach jest inaczej bo sieciówki są w tym mistrzami niestety....
Kornelia

Postprzez zez_ukryty » 15 mar 2011, o 14:28

A jak mam być nastawiony? Ile kosztują apteczne okulary? 10? 20? Za 70-80 zł można kupić już jakieś najtańsze zrobione "na miarę" i to wcale nie z najgorszych materiałów . Apteczne to jak ktoś napisał wcześniej "na 5 minut". A że sieciówki naciągają to wiadomo. Jak widzę niektóre ceny u nich to mnie śmiech ogarnia i czarna rozpacz zarazem, że ludzie na to idą. Ale generalnie ich małpy ich cyrk.
zez_ukryty

Postprzez Justin » 23 mar 2011, o 21:51

Witam

Postanowiłam odświeżyć wątek z prostego powodu: niedawno do salonu optycznego zawitała Pani mgr farmaceuta i postanowiła sobie wreszcie zamówić porządne okulary, bo jak sama powiedziała do tej pory korzystała z aptecznych, ale niestety oczy już są na tyle zmęczone że nie daje jej to komfortu. Nie oszukujmy się - tylko okulary robione indywidualnie do naszych potrzeb dadzą nam pełną satysfakcje, nie inaczej. Poleciłam owej Pani soczewki firmy Essilor z najlepszym antyrefleksem Crizal Forte - takie dadzą pełne uczucie komfortu. Wystawiona na soczewki gwarancja i certyfikat jakści potwierdza,że wyrób spełnia wymagania zawarte w kryteriach stanowiących podstawę do wydania certyfikatu i charakteryzują się ponadstandardową: jakością, walorami użytkowymi i zdrowotnymi.

Pozdrawiam i życzę przemyślanych decyzji odnośnie zakupu okularów :)
Justin

Postprzez dzika » 24 mar 2011, o 11:03

Trochę tej naszej polityki kraju nie rozumiem.Dlaczego pozwalają na coś co szkodzi zdrowiu a dokładnie oczom.Jeszcze to na dodatek można okulary jednorazówki nabyć w aptece.Która pomaga dla zdrowia,a nie jemu szkodzić.SPRZECZNE. :!:
dzika

Następna strona

Powrót do Okulary