Czy otrzymałem właściwe szkła?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Czy otrzymałem właściwe szkła?

Postprzez CooLBaRT » 19 lip 2011, o 15:44

Witam po raz pierwszy na forum i od razu mam pytanie. Dziś odebrałem okulary od Optyka. Na recepcie mam takie parametry:
Oko prawe: sfera -1,25 cylinder: -1,5 oś: 5
Oko lewe: sfera -,50 cylinder: brak oś: brak

Wraz z okularami otrzymałem kartę szkieł z firmy Rodenstock na której są trochę inne oznaczenia /ponoć jest dobrze, ale wolę się upewnić :)
Oznaczenia na karcie sugerują po kolei: sferę, cylinder i oś

Oko prawe: - 2,75 + 1,50 95 stopni
Oko lewe: -1,50

Martwi mnie to 2,75 dla oka prawego, podobno to suma cylindra i osi, dodam, że poprzednie szkła były toryczno-pryzmatyczne, aktualne nie maja już pryzmatu.
Dodatkowo gdy patrzę "kątem oka" obraz jest niewyraźny i jakby z refleksem, a szkła są z najlepszą powłoka antyrefleksyjną.

Czy zatem otrzymałem dobre szkła /wg. recepty od lekarza/ ?
CooLBaRT

Re: Czy otrzymałem właściwe szkła?

Postprzez zez_ukryty » 19 lip 2011, o 16:15

Wszystko gra. Oznaczenie na kopertkach jest przeliczone na cylinder dodatni. Patrząc "kątem" oka obraz będzie niewyraźny, bo patrzymy wtedy obszarem pozaosiowym. A refleks świetlny może powstaje przez to, że ma Pan wypolerowane boczne krawędzie w soczewkach.
zez_ukryty

Postprzez CooLBaRT » 19 lip 2011, o 21:49

Dziękuję za odp., martwi mnie jeszcze jedno. Mianowicie oko prawe ma większa wadę ale tu wydaje się, gdy spojrzę w prawo że jest wszystko ok. Natomiast gdy spojrzę w lewo /zamiast na wprost/ to obraz jakby się zwężał, występują chwilowe problemy z ostrością i pojawiają się refleksy w sztucznym świetle. Przy ruchu w prawo te "zjawiska" nie występują. Poprzednie szkła jak pisałem były z pryzmatem. Teraz tego nie ma, czy dać czas oczom na przywyknięcie czy jednak coś może być nie tak i powinienem to ew. reklamować u optyka. Dodam, że w starych okularach z pryzmatami te efekty nie występowały, co więcej nawet patrząc w lewo miałem lepszą widoczność.
Nie wiem czy istotne jest, że przy badaniu lekarz zmierzył odległość źrenic na poziomie 69 /nie wiem w jakich jednostkach/ natomiast optyk otrzymał wynik przy badaniu 75. To chyba dość duża różnica?
CooLBaRT

Postprzez Sklep_Optyczny » 28 lip 2011, o 10:53

Skoro lekarz tak zmierzył i zalecił,to wszystko powinno być w porządku. Teraz należy obserwować czy dalej odczuwalny jest dyskomfort,jeżeli tak to czym prędzej zgłosić się do okulisty na konsultację.
Sklep_Optyczny

Postprzez Olivka » 22 sty 2014, o 11:27

Tam chyba zaszła pomyłka w pisowni bo na recepcie był zapis -0.5 a na karcie -1.5. Różnica w rozstawie spora, ważne też jest na jaki zostały zrobione poprzednie okulary.
Olivka

Postprzez bohun » 12 lut 2014, o 17:25

Taa, pomyłka, jeżeli chodzi o wyzej opisany problem to z pewnością kwestia przyzwyczajenia.
bohun

Postprzez zosia » 6 mar 2014, o 17:17

A jak długo trzeba się przyzwyczajać?
zosia

Postprzez immortal » 21 mar 2014, o 13:19

Różnie, zależy od osoby, to sprawa indywidualna.
immortal

Postprzez zosia » 27 mar 2014, o 16:05

A co to jest astygmatyzm i czym się objawia?
zosia

Postprzez OczySzerokoOtwarte » 15 kwi 2014, o 11:55

Astygmatyzm to wada wzroku, która wynika z nieregularnej budowy oka. Można widzieć nieostro tylko w pewnym obszarze pola widzenia.
OczySzerokoOtwarte

Powrót do Okulary