Jak przekonać dziecko do noszenia okularów?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Jak przekonać dziecko do noszenia okularów?

Postprzez joanna » 10 sty 2011, o 14:51

Witajcie
Zakładam wątek z myślą o rodzicach którzy niewątpliwie często mają problem z przekonaniem swoich pociech do noszenia okularów. Nieobce są nam optykom obrazki z życia wzięte, kiedy młody obywatel mierząc swoje pierwsze nowe okularki złości się, płacze i ciska nowym gadżetem o podłogę(trochę przesadziłam ;) ) do tego krzycząc :nie będę nosić okularów, są paskudne!!! :shock:

Czekam na wasze złote rady dla zdezorientowanych rodziców młodych okularników. Jakie są wasze sztuczki? a może tu chodzi o psychologiczne podejście do sprawy, a może podstępem :roll: :?:
joanna

Re: Jak przekonać dziecko do noszenia okularów?

Postprzez misia » 10 sty 2011, o 15:36

Jej... ten wątek jest jakby zadedykowany dla mnie :D czekam na wasze propozycje, wkrótce będę musiała się zmierzyć z tym problemem. Znając gorący temperament mojego Mateuszka (4l.) to będzie ciężka przeprawa :?
misia

Postprzez Iwona » 17 sty 2011, o 18:25

ja nie miałam ze swoim dzieckiem kłopotów pani z przedszkola powiedziała mi żebym poszła z dzieckiem do okulisty zapisałam córkę na wizytę prywatną u optyka i faktycznie okazało się, że potrzebne będą okulary ja byłam przerażona ale profesjonalne panie optyk tak fajnie zajęły się Małgosią, że wręcz była prze szczęśliwa że będzie nosić okularki po wizycie u optyka wszystkim się chwaliła, że będzie nosić okularki i do tej pory nie mamy z tym problemu uważa że jest wyjątkowa bo ma swoje ukochane okularki :geek: więc grunt to znaleźć profesjonalny zakład optyczny :mrgreen:
Iwona

Postprzez nina » 21 sty 2011, o 12:24

Witam serdecznie,jako mama małego okularnika mam pewne doświadczenia w zakupach okularów (sama też je niestety noszę) i szczerze mówiąc nigdy nie miałam problemu aby moje dziecko założyło swoje brylki na nosek. Być może ja jako użytkownik okularów jestem dla niej dobrym przykładem i dlatego nie protestuje, ale uważam że jednak głównym argumentem przetargowym są te piękne oprawy okularowe, które w dzisiejszych czasach można dostać na rynku,mamy zaprzyjaźniony zakład optyczny w którym regularnie kupujemy okulary jest tam stała i bardzo miła obsługa, a to dla naszego maluszka również jest bardzo ważne :)
nina

Postprzez niki » 25 sty 2011, o 12:57

Z dzieckiem rzeczywiście może być ciężko. Wydaje mi się że na początku najważniejsza jest wygodna i dobrze dopasowana oprawka. Ale bez konsekwencji rodziców pewnie się nie obędzie.
niki

Postprzez wiki » 4 lut 2011, o 17:59

witam :) to fakt dzieci najlepiej testują oprawy ja już z synem przetestowaliśmy sporo marek szukając cały czas takich nie zniszczalnych opraw na początku bardzo się denerwowałam jak po kilku miesiącach okazywało się że okulary nawet nie nadają się do naprawy ilość poprawek u optyka aż mi czasami było wstyd :oops: nie wspominając o lutowaniu okularów. doszłam w końcu do wniosku że szkoda mojej złości jedynie szukałam optyka który mi gwarantował możliwość częstych napraw a w momencie kiedy oprawka nie będzie się do niczego nadawała to sprowadzenia nowego takiego samego modelu, bo o dziwo szkła wytrzymywały aktywność mojego dziecka oprawki nie :idea:
wiki

Postprzez J.M. » 14 lut 2011, o 09:44

Wydaje mi się że nic na siłę.W rodzinie mam przykład z dzieckiem które niechętnie chodziło w okularach.Na początku okulary noszone były w formie zabawy.Rodzic zakładał okulary dla przykładu.Dziecko widząc to chciało też i takim sposobem zostało przekonane ale oczywiście trochę to trwało. :)
J.M.

Postprzez olesia » 18 mar 2011, o 11:11

Witam! Przede wszystkim to dziecko powinno wybrać oprawę jaka mu się podoba a nie rodzicie decydują i narzucają swój wybór.A w rezultacie końcowym dziecko nie chodzi w okularach bo mu się nie podobają.Dziecko jak samo wybierze oprawę poczuje się dowartościowane.Pozdrawiam.
olesia

Postprzez Justin » 20 mar 2011, o 23:39

Z dziećmi bywa trudno w różnych sytuacjach dlatego ja zawsze staram się jak najlepiej tłumaczyć dziecku wszelkie zasady i konsekwencje ich niestosowania. Z okularami też należy zacząć od tego, że należy dziecku jasno wytłumaczyć dlaczego są mu one potrzebne i jak ma z nich korzystać, to połowa sukcesu :) z drugiej strony zgadzam się, że dziecko powinno mieć wpływ na wybór opraw, ale bez przesady bo dojdzie do takiego momentu, że dziecko będzie decydowało za nas nie tylko w tym przypadku. Uważam, że dobrym rozwiązaniem jest wybór przez nas, z pomocą optyka 2-3 opraw i dopiero jeśli zdecydujemy, że te oprawy będą odpowiednie dla naszego dziecka ( biorąc pod uwagę wiedzę na temat zachowań naszego malucha, przeznaczenia i zalecanego czasu użytkowania okularów a także dopasowanie pod względem estetycznym ) wtedy dać wybór dziecku,by było zadowolone, że miało wpływ na tą decyzję i chętnie zakładało okularki.
Justin

Postprzez OptykAniaM » 21 mar 2011, o 13:07

Rodzice powinni zawsze najpierw do salonu wybrać się sami. Zdecydować jaki rodzaj oprawek chcieliby kupić dziecku, w jakich ramach cenowych i jakie soczewki okularowe. Taka wizyta pomoże w podjęciu końcowych decyzji. Dziecko może wybierać wtedy z ustalonej pomiędzy rodzicami a optykiem grupy opraw. Często dzięki takiej wstępnej wizycie unika sie niepotrzebnych problemów, bo dzieciaki są różne, jednym można wytłumaczyć wszystko, innym nic ;)
OptykAniaM

Następna strona

Powrót do Okulary