soczewki

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

soczewki

Postprzez devmc » 22 mar 2013, o 15:32

Witam,
Zrobiłem u optyka okulary ze szkłami Hoya Transition Sig VII, szare.
Dostałem od niego opakowanie po szkłach, lecz jedno jest foliowe, a drugie papierowe, na tym foliowym jest napisane Hoya Transition Signature VII, GRAY, z powłoką HVLL, na papierowym są jakieś numerki, różnią się trochę od tych z opakowania foliowego (niestety w tym momencie nie mam tych opakowań przy sobie i nie mogę wysłać zdjęcia). Jest tam napis T7G, co sugerowało mi transition 7 gray i generalnie nie zwracałem na to uwagi, jednak moja dziewczyna stwierdziła, że jedno szkło przyciemnia sie szybciej, niż drugie, stąd mój post. Czy to w jakim opakowaniu były te szkła, ma wpływ na ich jakość, ew czy mogą one mieć inną powłokę AR i czy jest to normalne, czy oba szkła powinny być z podobnej serii?
I tak z ciekawości, może ktoś się orientuje (czytając inne posty na forum, napewno Lemur) jaka jest cena takich szkieł magazynowych/recepturowych z Hoya? (moce -1,5 i -1,25).
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam
devmc

Re: soczewki

Postprzez wCzteryOczy » 22 mar 2013, o 15:47

Dziwne, że są dwa różne opakowania. Może pomyłka przy wydawaniu i kwestia przyciemniania się jest tylko spowodowana sugestią, ale możliwe, że nastąpiła jakaś pomyłka w montażu. Ja bym poszła do salonu wyjaśnić wątpliwości, nikt nie jest nieomylny.
Powiem tak, zazwyczaj szkła droższe są w bardziej "porządnych" opakowaniach.
Co do cen to pisanie na publicznym forum chyba będzie trochę nie fair, ale transitions tanie nie są ;)
wCzteryOczy

Postprzez devmc » 22 mar 2013, o 15:53

O sugestii nie mogło być mowy, gdyż moja dziewczyna po prostu zwróciła mi uwagę, że jedno jest ciemniejsze niż drugie, a nie wiedziała o tym, w jakich opakowaniach były szkła :)
Co do cen, to właśnie specjalnie napisałem, że chodzi mi tutaj o Lemura, gdyż podawał już kiedyś, tylko innych szkieł :)
devmc

Postprzez devmc » 23 mar 2013, o 17:18

Niestety nie mogę już edytować poprzedniego postu.

Załączam zdjęcia opakowań po R i L soczewce. Czy są one takie same (rodzaj, powłoka ar itp?) i czy to jest normalna praktyka, że jedna jest taka, a druga taka?

Obrazek , Obrazek

Z góry dziękuję!!
devmc

Postprzez wCzteryOczy » 25 mar 2013, o 11:02

Jedną soczewkę (tą szybciej przyciemniającą się) masz transition VII, a drugą transition VI :)
stąd różnica (a przynajmniej tak mi się wydaje, jeżeli się mylę, proszę o poprawienie)
Może zakład chciał się pozbyć zalegających na magazynie soczewek, nie zdając sobie sprawy z różnic. Trzeba się zgłosić na wymianę
wCzteryOczy

Postprzez niki » 25 mar 2013, o 13:47

Koniecznie to zareklamuj. Nie jest to normalna sytuacja. Zapłaciłeś pewnie za okulary sporo i masz prawo wymagać żeby kolor i intensywność zabarwienia były identyczne.
niki

Postprzez devmc » 25 mar 2013, o 14:34

wCzteryOczy, a czy jesteś pewna, że to jest transitions 6?
Bo żeby zrobić reklamację, muszę wrócić do Polski ;)
devmc

Postprzez dzika » 25 mar 2013, o 15:56

Opakowania mają znaczenie przy reklamacji ale też dziwne jest to,że soczewki nie przyciemniają się tak samo(a powinny).Można wysłać do firmy pocztą lub do salonu u którego były robione.
dzika

Postprzez wCzteryOczy » 25 mar 2013, o 16:29

Pewna, pewna nie jestem, niestety, myslałam, że ktoś potwierdzi moje przypuszczenia ;) Powiem tak - torebeczka biała ma oznaczenia TRansitions VI, a na niebieskiej jest napis Transitions Signature VII, stąd moje przypuszczenia.
może na początku warto by przedzwonić, zapytać. A w razie rekalamacji wysłać rodzinie w PL, albo prosto do zakładu.
wCzteryOczy

Postprzez devmc » 25 mar 2013, o 17:31

napisałem do działu obsługi klienta Hoya,
obie soczewki to transition VII gray, z powłoka HVLL i 1,5 indeksem (tak odczytała to Pani z Hoya).
No nic, pochodzę w nich jeszcze, potestuję, może to faktycznie było subiektywne :)
jak nie to przy najbliższej okazji, jak będę w Polsce po prostu zaniosę je na reklamację.

Dziękuję za pomoc :)
devmc

Następna strona

Powrót do Okulary