Okulista

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Okulista

Postprzez veneczka » 27 sie 2014, o 09:56

Witam!
Ma problem, otóż ostatnio mam problem z bólami głowy, byłam u okulisty, jednak wg. mnie badanie było zrobione na odwal. Dostałam okulary ze szkłami cylindrycznymi, które miały pomóc, jednak mam wrażenie, że zamiast pomagać tylko pogorszyły sprawę, podczas noszenia okularów do bólu doszły zawroty głowy, nie mogę schodzić ze schodów.
Nie pytam jaka jest przyczyna bóli głowy, bo Internet nie jest miejscem na porady medyczne.
Jednak jest tu z pewnością grono specjalistów, które jest w stanie mi coś doradzić. Przy okazji szukam naprawdę dobrego okulisty z okolic zachodniej strony Warszawy (lub okolic Warszaw), który do sprawy podejdzie poważnie.
Pozdrawiam!
veneczka

Re: Okulista

Postprzez bohun » 27 sie 2014, o 11:13

Pacjenci czasem potrzebują do tygodnia aby się przyzwyczaić do soczewek cylindrycznych, poćwicz najpierw, a jeżeli problem nadal będzie zgłoś się jeszcze raz do specjalisty.
bohun

Postprzez wCzteryOczy » 28 sie 2014, o 09:36

Witamy na naszym forum :) tak jak było wspomniane wyżej - przy szkłach cylindrycznych często potrzeba pewnego okresu żeby nauczyć się z nimi żyć. Nie mówisz jakie moce zostały przepisane, a warto by podać wartości. Przydałaby się także informacja jak dlugo nosisz już te okulary? I Czy w ogóle nosisz, czy się zraziłaś i rzuciłaś w kąt. Skąd jesteś? Być może będę mogła zaproponować jakiegoś sprawdzonego okulistę.
wCzteryOczy

Postprzez veneczka » 1 wrz 2014, o 15:37

Piastów pod Warszawą. Okulary odebrałam nie więcej niż miesiąc temu, ale szczerze powiem, że sprobowalam kilka razy założyć i zdejmowałam z nosa, ze względu na ten potworny dyskomfort.
Moce to -0.75 -0.5 160 i -1.0 -0.75 15
nie wiem czy wazna jest też oprawa, ale wybrałam oprawę c31 c196 (tzn. tak jest napisane na kwitku, który dostałam). Może ta oprawa jest zbyt duża? Czytalam tu gdzies na forum, że oprawa może być źle ustawiona (?)
veneczka

Postprzez fajna-brunetka » 2 wrz 2014, o 15:19

szkła które Pani dostała powinny sprawić że obraz będzie wyraźniejszy, niestety czasem nawet do tak niewielkich cylindrów trudno sie przyzwyczaić, jednak zakładanie i zdejmowanie po chwili nie pomoże, trzeba pochodzić w okularach żeby dac sobie szansę na przyzwyczajenie.
fajna-brunetka

Postprzez optotyp » 2 wrz 2014, o 16:16

W Piastowie co prawda nie znam żadnych okulistów, ale wiem, że niedaleko w Zyrardowie jest salon w którym przyjmuje pani doktor z Warszawy, z którą kiedyś współpracowałam i pacjenci byli bardzo zadowoleni, postaram się znaleźć namiary i dam znać wkrótce.
Podpytam jeszcze: czy miałaś mierzony rozstaw źrenic? Jakie soczewki masz zamontowane do tej oprawy? Powodów niezadowolenia może być wiele zaczynając od nieprawidłowych mocy, zwykłej ludzkiej pomyłki przy ich zapisywaniu, złym montażu soczewek (włączając w to rozstaw, źle zamontowe osie, pomylenie OP z OL, jeżeli były to soczewki asferyczne (w co wątpię) to montaż ma szczególne znaczenie). Duża oprawa raczej nie powinna stanowić problemu, chyba, że jest szeroka i „optyk” sobie rozciągnął rozstaw żeby się soczewki zmiesciły. Jednak c31 c196 nic mi nie mówi. Może na oprawie znajdziesz więcej infomacji np. firma, model?
optotyp

Postprzez nakija » 2 wrz 2014, o 16:23

Moja droga, powiem tak, jeżeli coś Cię niepokoi należy jak najszybciej iść do salonu w którym robiłaś okulary. Ja znam jeden godny polecenia salon w Grodzisku, nie pamiętam ulicy, ale niedaleko McDonalda, jadąc od warszawy skręca się w prawo i jest :) Co prawda za okulary trochę zapłaciłam, ale jestem bardzo zadowolona, zarówno z oprawy model Alter Ego jak i soczewek. Ja mam sporą wadę, a więc zainwestowałam w pocienione soczewki Nulux 1,6 Hoya. Jezeli szukasz dobrego okulisty jak i sprawdzonego optyka to polecam.
nakija

Postprzez veneczka » 3 wrz 2014, o 09:20

oprawa ma na zauszniku c-31 52[]18/19\145, a na drugim col. 196 CE www.kamex.pl jeżeli to coś podpowie :) oprawa nie jest szeroka, tylko taka „długa”. Oprawa bardzo mi się podoba, ale ten dyskomfort jest nie do przejścia. Tym bardziej mi szkoda tych okularów, zwłaszcza że zainwestowałam w dobre soczewki podobno z porządnym antyrefleksem i teraz trochę szkoda odłożyć je do szuflady.
veneczka

Postprzez nakija » 4 wrz 2014, o 10:52

Ja trochę nie w temacie, ale właśnie wyczytałam, że masz oprawy firmy kamex, a ja ostatnio z tydzien myślałam nad tą nazwą, kiedyś miałam ich oprawy, chcialam sobie przypomnieć i forum znów przyszło z pomocą! :D fajnie, że na stronie mają wszystkie modele, może odnajdę ten swój, słuzył mi chyba z 4 lata, niestety na wakacjach je utopiłam w jeziorze.
nakija

Postprzez pola » 4 wrz 2014, o 11:39

Mam już drugą oprawkę z tej firmy i nie powiem, noszą się bardzo dobrze. Tą drugą tylko musiał mi optyk dobrze dopasować bo zjeżdżały mi z nosa. Z ciekawości zerknęłam na stronę, rzeczywiście wybór jest teraz duży. Co ważne, ceny tych oprawek są przystępne.
pola

Następna strona

Powrót do Okulary