Cieńkie szkła

Informacje ogólne dotyczące szkieł . Poliwęglan oraz pozostałe rodzaje materiałów. Budowa soczewki. Uszlachetnienia soczewek.

Cieńkie szkła

Postprzez Giaco » 29 gru 2011, o 20:30

Witam,

Przeczytałem większość tematów tutaj, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, toteż zdecydowałem się na założenie nowego tematu.

Otóż mam mały problem w wyborze szkieł do okularów. Mam dość dużą wadę wzroku, tj. minus 4.5 (bez astygmatyzmu) Wybrałem sobie takie oprawki, że potrzebuje cienkich i dobrych szkieł, bo nie mają one ramy. Określa się je chyba patentkami ;) Mieszkam w dużym mieście, wybrałem się do pięciu różnych firm, ale żadna nie była mi w stanie wytłumaczyć jak te szkła będą wyglądały po "zmniejszeniu grubości" (nie znam fachowego terminu określającego tą czynność). Wszystkie panie potrafiły jedynie podać ceny takich przerobionych szkieł i powiedziały, że będą grubsze niż te zerówki na wystawie. Pokazały mi jakieś rysunki : normalnego nieprzerobionego szkła, mniej grubego i tych znacznie droższych. Zapamiętałem tylko oznaczenie 1.53 i 1.74 czegoś tam. Te pierwsze miały kosztować około 350-400 zł, te drugie koło półtora tysiąca. Ale nie wiem czy te szkła za 400 zł będą wyglądały estetyczne do tego rodzaju okularów. Obecne moje szkła są grubsze, ale mam potężna oprawkę, więc to nie przeszkadzało. Wiadomo, że te droższe soczewki napewno są lepsze ale wolałbym nie wydawać 2 tysi na okulary, bo to dla mnie duży wydatek, więc proszę o udzielenie informacji, czy rzeczywiście potrzebne są te droższe szkła. Jakby ktoś miał jakiś obrazek ze szkiełkami albo jakieś propozycje to byłbym wdzięczny. Chodzi mi głównie o "cienkość". Do jazdy samochodem, mam drugie, przyciemniane szkła.
Giaco

Re: Cieńkie szkła

Postprzez fajna-brunetka » 30 gru 2011, o 09:55

Witaj, mam nadzieję, że znajdziesz w końcu odpowiedź na swoje rozważania- ja gdzieś czytałam, że jest taki program gdzie można porównać różne rodzaje soczewek i zrobić kalkulację ich grubości a to wszystko właśnie dla łatwiejszego zobrazowania jak będą wyglądały konkretne soczewki w konkternej oprawie- więc właśnie to o co pytasz czy nad czym sie zastanawiasz. Ogólnie to bardzo ciekawa sprawa aczkolwiek zapewne trzeba znać sporo danych by jak najdokładniej to zrobić więc raczej w domu sobie tego sprawdzić samemu nie można, ale w salonach optycznych...

albo tutaj zaraz będzie 100pytań do... i otrzymasz porównanie...

Trzymam kciuki i pozdrawiam.
fajna-brunetka

Postprzez zez_ukryty » 30 gru 2011, o 10:18

Giaco jak podasz mi dane oprawy tj, szerokość tarczy okularowej, szerokość mostka oraz rozstaw źrenic osobno dla każdego oka byłbym w stanie Ci podać porównywalne/przypuszczalne grubości brzegowe soczewek w indexach 1,53 1,60 1,67 1,74 .
zez_ukryty

Postprzez Z.Optyk » 30 gru 2011, o 13:20

Witam.

Ja nie rozumiem tego problemu...kogo oni zatrudniają w tych salonach??
Przecież, żeby naświetlić klientowi sprawę grubości potencjalnych soczewek nie potrzeba jakiegoś wielkiego zachodu. Jest usługa optymalizacji, są programy komputerowe do tego służące...a w ostateczności jak już taki optyk nie umie się tym wszystkim posługiwać to może nawet zadzwonić do firmy, z której zamawia soczewki podać im parametry i wszystko mu powiedzą, podadzą grubości soczewek w różnych indeksach do porównania...Trzeba TYLKO CHCIEĆ!!

Myślę, że trafiałeś po prostu do złych salonów. Wybierz się do jakiegoś małego optyka z doświadczeniem i pasją a on an pewno dobrze Ci doradzi.

Pozdrawiam i życzę trafienia na SPECJALISTĘ:)
Z.Optyk

Postprzez mola » 9 paź 2013, o 13:07

dokładnie... ja co prawda nie potrzebowałam bardzo cienkich szkieł ale też mam patenty. Polecono mi poliwęglan bo jest wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne i niby 20%cieńszy od zwykłych plastikowych. Co prawda musiałam je reklamować bo powstały na nich jakieś "rozwarstwienia" co estetycznie mnie wkurzało, ale wymienili bez zbędnych formalności.
mola

Postprzez zero » 9 paź 2013, o 15:55

Nie masz to jak potrzymać w ręce. Proszę poprosić optyka, aby pokazał pani zwykłą mineralną soczewkę o mocy - 3,0 i średnicy 65 mm. To będzie w przybliżeniu taka grubość krawędzi dla soczewki w indeksie 1,74. Gdyby wystarczyła soczewka o średnicy 60 mm, grubość będzie o około 0,5 mm mniejsza.
zero

Powrót do Antyrefleks ? Fotochrom ? Jakie szkła ?