Seiko SPG AZ Bi-AS

Informacje ogólne dotyczące szkieł . Poliwęglan oraz pozostałe rodzaje materiałów. Budowa soczewki. Uszlachetnienia soczewek.

Seiko SPG AZ Bi-AS

Postprzez Rainbow » 16 sty 2013, o 14:54

Witam serdecznie, chciałabym zasięgnąć informacji i opinii na temat szkieł wyżej wspomnianych. 3 tygodnie temu zakupiłam (odebrałam) okulary z konstrukcją podwójnie asferyczną w najwyższej możliwej opcji 1.74. Problem tkwi w tym że nie wiedzę kiedy spojrzę w nich w dół, strasznie mnie to irytuje. Pani która namówiła mnie na te szkła tłumaczyła to ostrą krótkowzrocznością (moc -6.0) najcieńszymi i najlżejszymi soczewkami oraz niebywałym komfortem jeżeli chodzi o pole widzenia przez nie. Skusiłam się a teraz zastanawiam się czy nie lepiej było zostać przy 1.67 asferycznych takich jak miałam do tej pory. Wróciłam tam gdzie je wyrabiałam i zgłosiłam swoje uwagi na co pani stwierdziła że to wina nachylenia oprawy i coś zmieniła, przez chwile było lepiej ale znów jest tak jak na początku. Zauważyłam też że kiedy nachylę sobie oprawkę pod kątem, tak że jej dół mam bliżej a górę dalej od oczu to widzę doskonale. Poradźcie mi co robić? Czy to kwestia przyzwyczajenia czy może rzeczywiście coś jest nie tak z tymi okularami?
Rainbow

Re: Seiko SPG AZ Bi-AS

Postprzez dzika » 16 sty 2013, o 15:10

Można wygiąć oprawę żeby była na nosie pod pewnym kątem.Proszę udać się do tego salonu co były robione.Może w tym tylko tkwi problem.
dzika

Re: Seiko SPG AZ Bi-AS

Postprzez GOLDROOM » 10 paź 2013, o 14:13

Konstrukcja asferyczna przy indeksach zobowiązuje do prawidłowego montażu tych soczewek, zgodnego z kątem nachylenia oprawy. Możliwe że oprawa nie trzyma kąta pantoskopowego lub pomiar do montażu został źle wykonany stąd problem, a tłumaczy to fakt że po nachyleniu oprawki względem twarzy widzi pani lepiej.
GOLDROOM

Powrót do Antyrefleks ? Fotochrom ? Jakie szkła ?