Okulary fotochromowe transitions

Informacje ogólne dotyczące szkieł . Poliwęglan oraz pozostałe rodzaje materiałów. Budowa soczewki. Uszlachetnienia soczewek.

Okulary fotochromowe transitions

Postprzez Ovvner » 5 kwi 2011, o 18:59

Witam

Z powodu na dużej nadwrażliwości oczu, nie mogę ich otworzyć będąc na dworze ani przez słońce ani przez wiatr, także okulary potrzebne mi są nie tylko na słoneczne dni ale i na te pochmurne. Idealnym rozwiązaniem wydawały by się tutaj soczewki fotochromowe i obecnie jestem zainteresowany soczewkami firmy Transitions, mój okulista je chwalił ponoć z fotochromowych są najlepsze tzn najszybciej działają itp. Chciał bym jednak zasięgnąć opinii kogoś kto je posiada, z racji tego że do najtańszych nie należą. Moje wątpliwości dotyczą przede wszystkim tego czy naprawdę zmieniają one zabarwienie tak szybko, jak sprawują się w samochodzie / za szybą bo czytałem że fotochromowe średnio się tam sprawują, lecz czytałem też że są nowe, które reagują na światło, nie tylko na promienie UV. Jak sprawują się podczas lata jako przeciwsłoneczne przy wysokich temperaturach, wyczytałem że wysoka temperatura okularom takim nie sprzyja i nie bardzo się do czegoś przy niej nadają. No i przede wszystkim, jak sprawują się jako przeciwsłoneczne nawet w normalnej temp. jak już wspomniałem oczy mam bardzo wrażliwe i potrzebuje mocnego zaciemnienia. Przypomnieć chciał bym jeszcze że interesują mnie konkretne szła konkretnej firmy, lecz jeśli masz jakieś inne / tańsze i z założenia "gorsza" odpowiedź będzie zawsze mile widziana, w takim przypadków gdy odpowiedź jest dla mnie pozytywna mogę założyć że lepszej jakości soczewki sprawią się co najmniej tak samo jak te tańsze.
Ovvner

Re: Okulary fotochromowe transitions

Postprzez zez_ukryty » 5 kwi 2011, o 21:46

Zacznę od tego. Firma Transitions ma teraz coś a'la "promocję" a dokładniej gwarancję satysfakcji - jak się Panu nie spodobają może Pan je zwrócić i dostanie Pan z powrotem gotówkę.
Dalej - Transitions racja, są w tej chwili najlepszym fotochromem na Świecie.
Soczewki fotochromatyczne gorzej barwią się jak jest ciepło - wyniki barwienia dla soczewek fotochromatycznych są podane w temp 23* .
Analogicznie jak jest zimniej niż 23* to soczewki barwią się lepiej.
W samochodzie fotochrom się nie barwi do takiego stopnia jaki by był satysfakcjonujący, tylko np 20 -30% zabarwienia.
Jeżeli chodzi o fotochromy barwiące się w aucie to być może chodziło o soczewkę Drivewear - ale ona ma zabarwienie wstępne na poziomie 50% i np w samochodzie z związku z tym, że ma zwiększoną wrażliwość na UV barwi się do 80-85%.
Kolejna sprawa fotochrom jak i dobre barwienie nie ważne jak ciemne, może być najciemniejsze zredukuje Panu olśnienie, co spowoduje, że oczy nie będą tak cierpiały - jeżeli zaś liczy Pan, że po założeniu super ciemnych szkieł obraz będzie ciemny to nie jest w 100% prawda bo będzie delikatnie ciemniejszy (inaczej soczewki wyglądają a inaczej się przez nie patrzy, dlatego po założeniu nawet barwienia 90% obraz nie jest tak ciemny jak sama soczewka), gdyż fotochrom jak i dobre barwienie ma dobrze odwzorowywać barwy - czyli nie przekłamywać kolorów, nie zmieniać nam percepcji Świata.
Jeżeli chodzi o alternatywę tańszą soczewek Transitions polecam soczewkę Acclimates (wcześniejsza generacja Transitiona), ew. Solio 2 firmy Hoya (poziomy zabarwienia podobne do Transitions tylko dłuższy czas zabarwiania i odbarwiania). Transitions jest fotochromem powłokowym czyli pigment barwiący nie jest w masie soczewki przez co ona się dłużej barwi i odbarwia tylko w postaci powłoki dzięki temu szybko bardzo reaguje na światło.
Osobiście Transitiony bardzo polecam - aczkolwiek być może nie będzie to Panaceum na Pana dolegliwości w 100%. Do tego liczyłaby się też oprawa dobrze zasłaniająca twarz, chroniąc przed wiatrem.
zez_ukryty

Postprzez Ovvner » 5 kwi 2011, o 23:37

zez_ukryty napisał(a):Zacznę od tego. Firma Transitions ma teraz coś a'la "promocję" a dokładniej gwarancję satysfakcji - jak się Panu nie spodobają może Pan je zwrócić i dostanie Pan z powrotem gotówkę.

Ta część zdecydowanie najbardziej do mnie przemawia, co by na internecie nie było pisane najlepiej samemu sprawdzić :) za resztę odpowiedzi tez dziękuje, jest jak najbardziej satysfakcjonująca.
Ovvner

Postprzez zez_ukryty » 5 kwi 2011, o 23:59

Przepraszam, drobny edit : Nie zwrot gotówki, tylko wymianę na soczewki bezbarwne o tej samej konstrukcji, materiale i powłoce uszlachetniającej . W ciągu miesiąca od daty odbioru soczewek w Salonie wypełniając formularz wymiany . Przepraszam za wprowadzenie w błąd . Aczkolwiek i tak wydaje mi się owa gwarancja satysfakcji sprawiedliwa. Pozdrawiam.
zez_ukryty

Postprzez maxhans » 7 cze 2011, o 17:42

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Ja pisze z takim zapytaniem. Chciałem sobie kupić jakie okularki dla lansu oprawy w stylu Ray-ban tylko żeby szła były przeźroczyste a nie jak przeciwsłoneczne. Gdzie nie pójdę do optyka to każdy chce mi wcisnąć ten antyrefleks. Przy okazji podczas odwiedzania kolejnych optyków dowiedziałem się, że jest teraz taka technologia że okulary się same przyciemniają kiedy wychodzi się z pomieszczenia np. na słońce czy światło dzienne, natomiast w sztucznym świetle są one bezbarwne. Tylko teraz oto jest pytanie w jakim czasie to się będzie rozjaśniać i zaciemniać i czy naprawdę to może się całkowicie rozjaśnić i przyciemnić jak w przeciwsłonecznych. To by była fajna opcja. Dwie pary okularów w jednym bomba. Co specjaliści myślą na ten temat??
maxhans

Postprzez zez_ukryty » 13 cze 2011, o 22:56

Zaciemnienie w temperaturze 23 stopni ok 30 sek. Rozjaśnienie 2min w górę. Oczywiście mówię tu o soczewkach Transitions. Im cieplej tym barwią się gorzej. Każdy wciskał Panu antyrefleks a teraz wcisną fotochrom z antyrefleksem ;) .
zez_ukryty

Postprzez OPTYKJAGA » 15 cze 2011, o 15:15

Szkła np.z fotochromem lub z antyrefleksem,po to są produkowane żeby zaspokoić potrzeby konsumenta.Nie znaczy to,że musi Pan kupować takie soczewki jeśli nie są potrzebne.Można wstawić soczewkę bezbarwną.Klient nasz pan :!: Proszę się tylko zastanowić do czego służyć mają okulary :?: Czy soczewki bezbarwne zaspokoją Pana w 100% :?: :) Pozdrawiam
OPTYKJAGA

Postprzez niki » 21 cze 2011, o 15:16

Kilka osób z kręgu moich znajomych ma okulary Transitiony, niema wśród nich ani jednej osoby niezadowolonej. Jedna koleżanka skusiła się najpierw na tańszy fotochrom ale szybko wymieniła szkła na transitions bo nie tolerowała przyciemnionych okularów do chodzenia w domu i w pracy a te tańsze takie właśnie były.
niki

Postprzez Elena » 26 wrz 2011, o 13:12

Witam! Mam w zamiarze zakupienie sobie tego rodzaju fotochromu tylko nie wiem jaka firma jest najlepsza i czy ten cały fotochrom działa w każdych warunkach???? Dużo pracuje w biurze i poza biurem i muszę papiery dowieść ale często słońce mi trochę utrudnia pracę a to jest chyba fajna alternatywa żeby ciągle nie nosic przy sobie dwóch par...
Elena

Postprzez zez_ukryty » 26 wrz 2011, o 14:06

Fotochrom nie barwi się w samochodzie (prócz tych najnowszych, których w sprzedaży jeszcze nie widziałem - Transitions XTRActive ale barwi się i tak tylko do 50% w temp 27*) Fotochrom nie barwi się również w pomieszczeniach (chyba, że otworzymy okno) . Najlepszy jest Transitions. Najlepiej barwią się w nasłonecznieniu pod wpływem UV w temp 23*. Im zimniej tym barwią się mocniej im cieplej tym mniej.
zez_ukryty

Następna strona

Powrót do Antyrefleks ? Fotochrom ? Jakie szkła ?