Witam
Z powodu na dużej nadwrażliwości oczu, nie mogę ich otworzyć będąc na dworze ani przez słońce ani przez wiatr, także okulary potrzebne mi są nie tylko na słoneczne dni ale i na te pochmurne. Idealnym rozwiązaniem wydawały by się tutaj soczewki fotochromowe i obecnie jestem zainteresowany soczewkami firmy Transitions, mój okulista je chwalił ponoć z fotochromowych są najlepsze tzn najszybciej działają itp. Chciał bym jednak zasięgnąć opinii kogoś kto je posiada, z racji tego że do najtańszych nie należą. Moje wątpliwości dotyczą przede wszystkim tego czy naprawdę zmieniają one zabarwienie tak szybko, jak sprawują się w samochodzie / za szybą bo czytałem że fotochromowe średnio się tam sprawują, lecz czytałem też że są nowe, które reagują na światło, nie tylko na promienie UV. Jak sprawują się podczas lata jako przeciwsłoneczne przy wysokich temperaturach, wyczytałem że wysoka temperatura okularom takim nie sprzyja i nie bardzo się do czegoś przy niej nadają. No i przede wszystkim, jak sprawują się jako przeciwsłoneczne nawet w normalnej temp. jak już wspomniałem oczy mam bardzo wrażliwe i potrzebuje mocnego zaciemnienia. Przypomnieć chciał bym jeszcze że interesują mnie konkretne szła konkretnej firmy, lecz jeśli masz jakieś inne / tańsze i z założenia "gorsza" odpowiedź będzie zawsze mile widziana, w takim przypadków gdy odpowiedź jest dla mnie pozytywna mogę założyć że lepszej jakości soczewki sprawią się co najmniej tak samo jak te tańsze.