Co oznacza ne w antyrefleksach ?

Informacje ogólne dotyczące szkieł . Poliwęglan oraz pozostałe rodzaje materiałów. Budowa soczewki. Uszlachetnienia soczewek.

Co oznacza ne w antyrefleksach ?

Postprzez radek8 » 17 maja 2011, o 16:00

Witam.
Mam 2 pytania:
1. Musiałem zmienić stare okulary i od razu chciałem takie żeby światła samochodów tak nie raziły, z początku myślałem że to są te polaryzacyjne ale dowiedziałem się, że to są takie jakby przeciwsłoneczne a takie normalne to z antyrefleksem. Czy mnie nie okłamali ??
2. Co oznacza informacja ne=1.502 ?? Mam tak napisane na opakowaniu po soczewkach.
radek8

Re: Co oznacza ne w antyrefleksach ?

Postprzez zez_ukryty » 17 maja 2011, o 22:30

Ne bądź N to oznaczenie współczynnika załamania światła w materiale, z którego zrobione są soczewki. Dotyczy wszystkich soczewek, nie tylko tych z powłoką antyrefleksyjną.
zez_ukryty

Postprzez optyczka OLA » 9 mar 2013, o 12:27

Tzw. „index" Ne lub N oznacza się nim współczynnik załamania światła. Im wyższy "index" tym soczewka będzie cieńsza. Współczynnik załamania światła klasycznej soczewki mineralnej (szklanej) wynosi około n = 1,5. Niektóre materiały stosowane do produkcji soczewek osiągają maksymalnie współczynnik n = 1,9. Zaletą soczewek wykonanych z materiałów o wysokim indeksie jest to, że są znacznie cieńsze od soczewek wykonanych z klasycznych materiałów (dla tych samych mocy optycznych). W konsekwencji soczewki te są także lżejsze. Stosowanie soczewek o wysokich indeksach jest uzasadnione w przypadku korekcji większych wad refrakcji.
optyczka OLA

Postprzez cicha_woda » 9 mar 2013, o 13:56

Radku na pytanie 2 otrzymałeś powyżej jasne odpowiedzi, a jeśli chodzi o 1 to soczewki z polaryzacją mają stałe barwienie, więc przydatne by były do prowadzenia auta jedynie w dzień podczas, gdy świeci słońce. Nie oszukali Cię, antyrefleks redukuje oślepiające odblaski czyli mamy komfort przede wszystkim podczas jazdy po zmroku.
cicha_woda

Postprzez zero » 9 mar 2013, o 14:20

chciałem takie żeby światła samochodów tak nie raziły,

Nie oszukali Cię, antyrefleks redukuje oślepiające odblaski

Nie oszukali, tylko mówiliście o dwóch różnych rzeczach. Powłoka antyrefleksyjna likwiduje odbicia na powierzchniach soczewek, likwidując dodatkowe tzw. światła duchy. Likwidując odbicie i rozproszenie światła, powoduje, że więcej tego światła wpada do oka, a więc teoretycznie powinna powodować większe „oślepianie” światłami jadących z przeciwka samochodów. W praktyce obraz przez takie soczewki jest bardziej wyraźny, bo nie ma tych dodatkowych refleksów na powierzchniach soczewek, ale światła samochodów będą raziły tak samo.
zero

Postprzez wCzteryOczy » 18 mar 2013, o 14:42

Nie wiem nigdy czy to optycy (a może raczej sprzedawcy) nie potrafią tłumaczyć, że antyrefleks nie spowoduje, że nagle słońce nie będzie nas oślepiać, światła samochodów razić, a przy komputerze nie będą nas boleć oczy jeżeli kupimy sobie zerówki z AR, czy ludzie nie potrafią zrozumieć...
wCzteryOczy

Postprzez LEMUR » 18 mar 2013, o 16:01

tak samo jak w innym watku pytanie \
- co i czy cos da optymalizacja w soczewkach ujemnych
- ze ktos poleca transitions bo chroni przed uv

i jeszcze kilka baboli, a jak sie takim zwroci uwage, ze wprowadzaja w blad - to jeszcze z ad personam wyjada ;)
LEMUR

Postprzez Paź_Królowej » 24 paź 2013, o 15:16

można się oszukać... jak się samemu nie poszuka informacji to mogą sprzedawcy wprowadzić w błąd, dobrze kiedy tych informacji zasięgniemy wcześniej, przez zakupem a nie po fakcie
Paź_Królowej

Powrót do Antyrefleks ? Fotochrom ? Jakie szkła ?