Nie zaciemniające się fotochromy

Informacje ogólne dotyczące szkieł . Poliwęglan oraz pozostałe rodzaje materiałów. Budowa soczewki. Uszlachetnienia soczewek.

Nie zaciemniające się fotochromy

Postprzez djok13 » 30 paź 2011, o 18:52

Witajcie niedawno kupiłem sobie okulary korekcyjne z fotochromem i anty refleksem, jakoś po tygodniu noszenia (ciągłego) okulary nie przyciemniają mi się przy patrzeniu pod słońce, utrzymują jednakową barwę w pomieszczeniu jak i na dworze (przy zachmurzeniu i w słoneczny dzień), Czy okulary z fotochromem się reguluje jakoś? Czy zmiana zaciemnienia zależy od temperatury? Czy opcja 3-cia optyk zrobil mnie w balona i fotochromów nie zrobił?
djok13

Re: Nie zaciemniające się fotochromy

Postprzez LEMUR » 30 paź 2011, o 19:26

na zewnatrz kazdy sie przyciemnia, przewaznie sa brazowe i szare i srednio do 70-85% w zaleznosci od materialu / technologii. trudno tego nie zauwazyc. jezeli nie zauwazyles, znaczy masz biale a nie foto
LEMUR

Postprzez kalifornia » 8 maja 2013, o 10:31

Dokładnie, nie ma szans żeby się nie przyciemniły. pewnie Cię oszukał, albo się pomylił ale wątpię.
kalifornia

Postprzez niki » 8 maja 2013, o 11:34

A jaka jest ta jednakowa barwa którą utrzymują? Są jasne czy przyciemnione? Fotochrom powinien się przyciemnić nie tyle przy "patrzeniu pod słońce" co już po wyjściu na zewnątrz. Musisz udać się do tego optyka, który robił twoje okulary i wyjaśnić sprawę. A tak na marginesie, dostałeś może opakowania od szkieł?
niki

Postprzez zero » 8 maja 2013, o 17:48

Wystaw okulary na działanie promieni słonecznych trzymając palcami jedną z soczewek Po 2-3 minutach soczewki już powinny się zaciemnić, a tam gdzie trzymałeś palcami, soczewki powinny być bezbarwne. Jeżeli nie ma tego efektu, to nie są to fotochromy.
zero

Postprzez Olivka » 9 maja 2013, o 10:00

Pojawił się w salonie ostatnio klient z reklamacją, która dotyczyła właśnie fotochromów, powiedział, że soczewki odbarwiają się nierównomiernie i powstają przy tym procesie kropki i plamy. Spotkaliście się z czymś takim? Dodam, że soczewki to poliwęglan + transitions VI.
Olivka

Postprzez optyczka OLA » 9 maja 2013, o 11:58

Proponuje odesłać soczewki na reklamacje ,myślę że to pewnie wada fabryczna soczewek.
optyczka OLA

Postprzez kalifornia » 10 maja 2013, o 09:38

Nigdy nie słyszałam o tym żeby fotochromy nie barwiły się równomiernie, tak jak napisała Optyczka Ola, pewnie wada fabryczna, także warto oddać na reklamację:)
kalifornia

Postprzez optyk-mila » 11 maja 2013, o 12:23

Hm.. albo wada fabryczna,albo fanaberia klienta,może znudził mu się fotochrom i teraz chciałby tanim kosztem wymienić soczewki na nowe. Stwierdzi,że skoro fotochrom to taki niewypał to on poprosi w ramach rekompensaty najlepsze soczewki białe z ar i tym sposobem będzie lekko zarobiony. W tamtych przechodził sezon,więc czas na jakieś zmiany ;)
optyk-mila

Postprzez Mewa » 14 maja 2013, o 10:00

kalifornia napisał(a):Nigdy nie słyszałam o tym żeby fotochromy nie barwiły się równomiernie, tak jak napisała Optyczka Ola, pewnie wada fabryczna, także warto oddać na reklamację:)

Co do Transitions raczej nierównomierne zabarwienie możemy wykluczyć, jest ono jednak "możliwe" przy niższych generacjach fotochromu. Jaki czas temu klient zakupił soczewki (okulary) o których mowa?
Mewa

Następna strona

Powrót do Antyrefleks ? Fotochrom ? Jakie szkła ?