Mój problem

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Mój problem

Postprzez Oneday » 15 kwi 2014, o 18:37

Dzień dobry, a raczej dobry wieczór. Wykryto u mnie wadę wzroku gdy miałem zaledwie 8 lat. Bardzo się tym przejąłem, ale zacząłem nosić okulary i powiem, że nawet mi pasowały. ;-)

Teraz mam 15 lat, a wada mojego wzroku to L: 2.15, P: 2.50. Może zacznę od początku.
Kilka lat potem wymieniłem okulary, bo zauważyłem, że mój wzrok się pogorszył. Litery się rozmazywały, po zajściu słońca byłem kretem. Okulary zostały wymienione i teraz... znowu. Wymieniłem je 2 miesiące temu. I tu zaczyna się mój problem: w pierwszych dwóch dniach widziałem idealnie, zero rozmazanych liter, wszystko elegancko. Po 3 dniach znowu się to zaczęło: mam wrażenie, że mój wzrok drastycznie się pogorszył. Po zajściu słońca naprawdę widzę dużo gorzej, im mniej światła tym gorzej widzę, znowu mój wzrok jest jakby tępy, widzę tylko z bliska, jest to bardzo uciążliwe. Wzrok chyba przyzwyczaja się do moich okularów i je, kolokwialnie mówiąc, olewa. Tylko gdy rzecz, którą chcę dostrzec, a jest trochę dalej niż 6 metrów, jest podświetlona mocno, widzę ją dobrze. Nigdy nikomu o tym nie mówiłem, ale teraz chyba muszę zajrzeć do jakiegoś specjalisty.

Lecz najpierw pytam was o radę. Proste pytanie: co to jest? Dlaczego tak się dzieje? Czy jest to jakoś profesjonalnie nazwane?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia. ;-)

P.S:
A co z operacją laserową? Czy rzeczywiście muszę mieć ukończone 21 lat?
Oneday

Re: Mój problem

Postprzez zero » 16 kwi 2014, o 17:29

Na pewno jesteś dalekowidzem i soczewki mają moc +2,50 i + 2,15?
zero

Postprzez Oneday » 18 kwi 2014, o 18:54

Jestem krótkowidzem.

Wady są coś koło tego, 2:50 - 2.15.
Oneday

Postprzez zero » 18 kwi 2014, o 20:01

Jeżeli pogorszenie widzenia następuje tak szybko (3 dni) to są dwie możliwości:
1. Źle dobrana moc soczewek
2. Zmiany w widzeniu wynikają z jakiejś choroby.
Dlatego nie ma co szukać pomocy na forum internetowym, bo tu i tak nikt nie pomoże, tylko natychmiast (nie jutro, za tydzień czy miesiąc) udać się do lekarza. Nie do optyka, optometrysty, czy innego, tylko do lekarza. Jeżeli wykluczy chorobę, to wówczas można już wybrać sobie specjalistę, który starannie dobierze moc soczewek. Mam nadzieję, ze tu jest pierwszy przypadek - źle dobrane szkła.
zero

Postprzez Oneday » 19 kwi 2014, o 15:41

Ale ja w tych szkłach w pierwsze 3 dni widziałem super.

Tylko jakoś potem znowu to samo.

Jaka to może być choroba?
Oneday

Postprzez zero » 19 kwi 2014, o 18:04

Jaka to może być choroba?

Pojęcia nie mam. O to należy zapytać lekarza. Prawdopodobnie żadna, ale aby nie ryzykować należy sprawdzić dlaczego następuje pogorszenie widzenia po kilku dniach. Nie ma co kombinować. Bez badania nikt, niczego, na pewno nie może powiedzieć. Trzeba iść do lekarza.
zero

Postprzez Oneday » 19 kwi 2014, o 21:20

Wielkie dzięki, stary. :)

Oficjalnie stawiam piwo jak jesteś z Podkarpacia. :)
Oneday

Postprzez zero » 19 kwi 2014, o 22:15

stawiam piwo

A nie mleko?
zero

Postprzez Oneday » 20 kwi 2014, o 22:48

Co tam wolisz. :)
Oneday

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu