Kaszaki na powiece

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Re: Kaszaki na powiece

Postprzez Katarzyna » 6 sie 2012, o 09:49

A ja bym sie chyba bała iśc do kosmetyczki, oczy są jednak dość wrażliwe :)no chyba, że masz kogoś zaufanego.
Byłaś już? Co Ci powiedziała/zrobiła? :)
Katarzyna

Postprzez dzika » 6 sie 2012, o 14:58

Mojej znajomej usuneła kosmetyczka ale miała w okolicach oczu tylko, nie na powiece.Nie usuwała na raz ich tylko stopniowo i ma ich mnie.Musi chodzić do niej regularnie.
dzika

Postprzez optyczka OLA » 6 sie 2012, o 21:26

Dzika to opuchniecie to kwestia 3 do 4 godzin ,ale zawsze można trochę przypudrować przed imprezką ;)
optyczka OLA

Postprzez dzika » 7 sie 2012, o 11:25

Czasami zależy od cery jaką kto ma i od ilości kaszaków usuwanych na raz.Moja znajoma ma chyba bardzo wrażliwą cerę ;)
dzika

Postprzez optyczka OLA » 7 sie 2012, o 19:19

Dzika masz racje to wszystko zależy od wrażliwości skóry.
optyczka OLA

Postprzez mario » 21 sty 2014, o 11:52

A mi ktoś mówił że takie kaszaki na powiece moga być od zbyt dużej ilości cholesterolu w organiźmie. Czy to prawda?
mario

Postprzez niki » 13 lut 2014, o 14:22

Kępki żółte (żółtaki, xanthelasma) to żółte, grudkowe zmiany skórne, które najczęściej występują na powiekach w pobliżu kąta wewnętrznego oka. Zmiany te są często symetryczne, mogą zajmować wszystkie cztery powieki, choć częściej zdarzają się w powiekach górnych niż dolnych. Niemal w połowie przypadków kępki żółte występują u osób ze zwiększonym stężeniem lipidów w surowicy. Niekiedy ich obecność wiąże się ze zmniejszonym stężeniem frakcji cholesterolu o dużej gęstości (tzw. dobrego cholesterolu, HDL) i zwiększonego stężenia frakcji cholesterolu o niskiej gęstości (tzw. złego cholesterolu, LDL). Kępki żółte stwierdza się częściej u chorych z hiperlipidemią typu II oraz typu IV. Opisano rodzinne przypadki występowania tych zmian. Jednak większość kępek żółtych dotyka osoby, u których nie ma żadnych zaburzeń lipidowych.
niki

Postprzez A.M. » 11 mar 2014, o 13:07

Myślę że pomylono w temacie wątku kaszaki z prosakami. Prosak to mała cysta (torbiel łojowa, torbielak łojowy) w postaci białych lub białożółtych grudek lub guzków, które najczęściej są umiejscowione na powiekach, policzkach, skroniach, ale również prąciu, mosznie i wargach sromowych (u kobiet na narządach płciowych prosaki są zazwyczaj mniejsze niż u mężczyzn). Niekiedy umiejscowione są na klatce piersiowej, ustach, czy ramionach. Często można je znaleźć ponadto w bliznach.
Prosaki mają wielkość od kilku do kilkunastu milimetrów. Niedojrzałe są niewyczuwalne w dotyku, gdy dojrzeją wznoszą się ponad skórę i są wyczuwalne jako twarde grudki. Nazwa pochodzi od nasion prosa, które tytułowe zmiany przypominają.
A.M.

Postprzez dzika » 21 cze 2014, o 10:15

Ja sama bym tego nie usuwała bo można roznieść i wtedy jest problem większy.Natomiast kosmetyczka to musi być dokładna i znać się na rzeczy.
dzika

Poprzednia strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu